ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδίζει πόντους η κυβέρνηση

01:10 - 28 Ιαν 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αρχίζοντας πριν από τον Δεκέμβριο, δείχνουν άνοδο και σταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθήλωση ή και πτωτική τάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και δυστυχέστατα, ανοδική πορεία της «Χρυσής Αυγής». Αν θέλετε, δείχνουν ακόμη σταθεροποίηση και ίσως και τάση ανόδου του ΠΑΣΟΚ και αντίθετη πορεία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ευτυχώς, αν και δεν αποκλείεται το φυλλορρόημά τους να τρέφει την «Χρυσή Αυγή».

Υπάρχουν ερμηνείες για αυτά τα φαινόμενα, εφήμερες ίσως όπως και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Μία πρώτη ερμηνεία είναι ότι μετά την εκταμίευση της μεγάλης δόσης και της επόμενης μικρότερης, που μαζί όμως ξεπερνούν τα 50 δις ευρώ, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας και κυρίως μειώθηκε πολύ η ανασφάλεια που προκαλούσε η απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και αυτό φαίνεται και στην πιάτσα της αγοράς. Η κυβέρνηση, ειδικότερα η Ν.Δ. ωφελείται από τις εξελίξεις, αλλά συμβάλλουν επίσης αφενός η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση στον τομέα του νόμου και της τάξης και τελευταία η σκληρή γραμμή του Α. Σαμαρά απέναντι στους απεργούς και γενικά σε όσους αντιδρούν για συντεχνιακούς λόγους.

Για τους ίδιους περίπου λόγους ωφελείται το ΠΑΣΟΚ που βγήκε κερδισμένο και από την τελευταία αντιπαράθεση του Βενιζέλου με τον Τσίπρα. Αντίθετα, είναι σαφές ότι ο λαϊκισμός έφτασε στα όριά του και αυτό πλήττει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γιατί δεν πείθει ότι διαθέτει μαγικές λύσεις, που άλλωστε δεν υπάρχουν, γιατί το αλαλούμ που επικρατεί στο εσωτερικό του βγαίνει και προς τα έξω, γιατί παραταυτίστηκε με τους «μπαχαλάκηδες» και γιατί η στροφή που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας προς πιο θεσμικές και λογικές θέσεις συναντά εσωτερικές αντιστάσεις. Ενδεχομένως πάντως, να δούμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να παίρνει πάλι τα πάνω του, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα νοιώσει στο πετσί του τις περικοπές που αποφασίστηκαν τελευταία, μαζί με τις συνέπειες του νέου φορολογικού νόμου.

Κάποιοι θεωρούν ότι το πρόβλημα του Α. Σαμαρα είναι η δεξιά και όχι η αριστερά και δεν αποκλείεται να έχουν δίκιο. Παρατηρούμε ότι όχι μόνο αυγατίζει η «Χρυσή Αυγή» (μεταξύ άλλων, είναι φανερό ότι ο Μιχαλολιάκος έχει βρει κάποιους που γράφουν τις ομιλίες των στελεχών του στη Βουλή, για να μην ακούγονται ακατάληπτοι βρυχηθμοί και ταυτόχρονα έχουν περιορίσει τις εμφανίσεις τους στα μήντια για να μην απωθεί η ποιότητά τους), μάλλον σε βάρος του ασυνάρτητου Καμμένου, αλλά υπάρχει η ομάδα των καραμανλικών μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που «καμμενίζουν» όλο και περισσότερο. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τα όσα λέει ο Π. Παυλόπουλος... Σε μία πρώτη ανάγνωση, τρώνε πάλι τα λυσσακά τους για να διατηρήσουν το ανάθεμα στον Γ. Παπανδρέου, αλλά και στον Κ. Σημίτη, για να απαλλαγεί ο Κ. Καραμανλής από τις τεράστιες ευθύνες του. Ταυτόχρονα ωστόσο, θέλουν να ξεπαστρέψουν τον Γ. Στουρνάρα και μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή στραφούν ανοιχτά εναντίον του Α. Σαμαρά. Δεν θέλουν να πετύχει, για να μη φανεί ανικανότητα του δικού τους, αλλά φοβούνται επίσης μήπως εκσαμαρίσει το κόμμα και πάψει να έχει επιρροή το καραμανλέϊκο.

Αυτά προς το παρόν, γιατί το μέλλον παραμένει απρόβλεπτο και θολό, αν όχι σκοτεινό. Για να γίνει πραγματικά πιο φωτεινό, θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, να γίνει πιο αποδοτική η διοίκηση, να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, να γίνουν επενδύσεις, να, να, να.....

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.