ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο κτύπημα Στουρνάρα στο Καραμανλέικο!

01:05 - 04 Φεβ 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Το ξανάκανε και μάλιστα εμπλουτισμένο, ο Γ. Στουρνάρας. Μέσα σε 30 μέρες ξανάβγαλε στη σέντρα τον Καραμανλή στη συνέντευξή του στη χθεσινή «Καθημερινή» και αποκλείεται αυτή τη φορά να μην είχε το ελεύθερο, ή ακόμη και ενθάρρυνση από τον Σαμαρά. Όπως αποκλείεται να το κανε αν ο Σαμαράς το είχε πεί ότι δεν θέλει μπλεξίματα με το Καραμανλέικο...

Αδιαφορώντας λοιπόν για την ενόχληση που νοιώθουν και τις αποδοκιμασίες των Παυλόπουλων, των Αντώναρων, των Στυλιανίδηδων, των Βατάκηδων, των λοιπών καραμανλικών δυνάμεων, αλλά και του ίδιου του Καραμανλή, ο Στουρνάρας επανέλαβε ότι:

-Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οι δαπάνες είχαν ελάχιστες διακυμάνσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι και το 2006 που φτάνουν στο 45,2%. Το 2007 όμως ανεβαίνουν στο 47,6%, το 2008 στο 50,6% και το 2009 εκτοξεύονται στο 53,8%.
-Σε αυτή την τριετία επήλθε ο εκτροχιασμός της οικονομίας και όποιος το αμφισβητεί να πάει να του το πει, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα κρίνουν αν είναι αλαζόνας και όχι ο Παυλόπουλος που τον χαρακτήρισε έτσι.
-Σε μία περίοδο που η χώρα έπρεπε να συμπεριφερθεί υπεύθυνα (προφανώς μετά την ένταξη στο ευρώ και με τη διεθνή κρίση να ξεσπά το 2008) η κυβέρνηση Καραμανλή προσέλαβε 100.000 υπαλλήλους στο δημόσιο και αύξησε τις συντάξεις κατά 80% (για να μη ξεχάσουμε και τις αυξήσεις 44-72% στους δικαστικούς το 2008, πρώτη χρονιά ύφεσης ).

Ο Στουρνάρας επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να αποφύγει την ένταξη σε μηχανισμό στήριξης, ακόμη και αν ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν καθυστερούσαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Το μνημόνιο όμως, αν δεν καθυστερούσαν δηλαδή, θα ήταν πιο ήπιο, ανάλογο εκείνων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Τα σουρε βέβαια και πάλι στον Γ. Παπανδρέου, αλλά εκείνος είναι «βρεγμένος» και σημασία έχει να εμπεδωθούν οι ευθύνες του Καραμανλή και της κυβέρνησής του για λόγους δικαιοσύνης, αν μη τι άλλο. Και αυτό το «αν μη τι άλλο» είναι ότι ο Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος να τελειώνει με το Καραμανλέικο και να κυριαρχήσει πλήρως στη Ν.Δ. τώρα και στο μέλλον, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ΤΩΡΑ δεν ενδιαφέρεται για πολιτική καριέρα, χωρίς να δεσμευτεί για το μέλλον.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τελευταία ο Στουρνάρας έχει γίνει στόχος κριτικής και από άλλες πλευρές, πέρα από τους καραμανλικούς, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν δικαιούνται να μιλούν. Ένα μέρος της κατακραυγής προέρχεται από βουλευτές της Ν.Δ. που εκπροσωπούν ανθρώπους με πολλά και ακριβά ακίνητα, οι οποίοι γενικά ανήκουν στο χώρο του κόμματος και μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Βέβαια, η επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα αποτελεί δέσμευση, έχει ληφθεί σαν απόφαση και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τους άλλους φόρους που θα αντικαταστήσει και επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Ο Στουρνάρας λέει ότι δεν θα επιβαρύνουν περισσότερο και πάντως δεν πρόκειται να καταλήξει κάπου η κυβέρνηση πριν προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στη νέα πραγματικότητα.

Ο Στουρνάρας έχει γίνει στόχος και κάποιων κέντρων που δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν. Πρέπει να έχουν σχέση με τις διεργασίες για πώληση της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ, και τους ανταγωνισμούς διαφόρων ισχυρών ομάδων που εποφθαλμιούν αυτές τις εταιρίες, ή δεν θέλουν να τις πάρουν οι ανταγωνιστές τους. Ο Στουρνάρας δεν έχει και μεγάλη σχέση με υποσχέσεις που ίσως έχουν δοθεί και δεν μπορούν να εκπληρωθούν, αλλά αυτός τρώει το ξύλο. Και ταυτόχρονα κατηγορείται από πολιτικούς κύκλους ότι έχει στρέψει πολύ το ενδιαφέρον του στα μακροοικονομικά και όχι αρκετά στην πραγματική οικονομία. Αυτά όμως ήταν αναμενόμενα και θα πρέπει να τα ήξερε όταν ανέλαβε τη δουλειά. Να δούμε να θα τα βγάλει και πέρα, αν και αυτή τη στιγμή έχει τη στήριξη του Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι ενοχλείται από την κριτική που ασκείται από βουλευτές της Ν.Δ. στο πρόσωπο του υπουργού του.

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.