ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο χαλαρή, ή πιο αυστηρή η Τρόικα;

01:05 - 04 Μαρ 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Καλώς την μας την Τρόικα.

Ξαναήλθε στην Αθήνα, χθες είχε μία πρώτη συνάντηση με τους κυβερνητικούς, σήμερα ή αύριο θα ακούσει για το σχέδιο του Μανιτάκη ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, που κανείς δεν τις θέλει, στο μεταξύ θα φτάσει και ο Τόμσεν του ΔΝΤ και θα δούμε πως θα συμπεριφερθεί και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τροϊκανοί θα επιδείξουν μία πιο χαλαρή στάση, μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία, αλλά μην το δένετε κόμπο. Ακόμη περισσότερο, μπορεί αυτή τη φορά να είναι διατεθειμένοι να δείξουν περισσότερη κατανόηση οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και λιγότερη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Θα ήταν επίσης λάθος να θεωρηθεί ότι αυτή η επιθεώρηση της Τρόϊκα είναι θεωρητική. Από τα αποτελέσματα της επιθεώρησης κρίνεται τυπικά μία δόση περί τα 6 δις ευρώ του τριμήνου, αλλά ουσιαστικά και τα 2,8 δις ευρώ που πρόκειται να μας δώσουν τώρα και  στα οποία υπολογίζει πολύ η κυβέρνηση για να ρίξει λεφτά στην πραγματική οικονομία μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Γιατί είναι σαφές ότι η πραγματική οικονομία τα χρειάζεται  και όλες οι πολιτικές εξελίξεις από την οικονομία εξαρτώνται. Τώρα περισσότερο από ποτέ.

Η αλήθεια είναι ότι κανονικά οι ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να δουν τα πράγματα να χειροτερεύουν στην Ελλάδα, αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό και να μη θέλουν να στείλουν μηνύματα ότι ανέχονται την χαλάρωση. Τέλος πάντων, θα δείξει… Υποτίθεται πάντως ότι η Μέρκελ θέλει να στηρίξει τον Σαμαρά και ακούγονται επενδυτικές κινήσεις στον τουρισμό, στην ενέργεια και άλλες. Το ζήτημα είναι να φτάσουν και στην υλοποίηση και ως γνωστόν, υπάρχουν και εμπόδια και αντιφάσεις. Προβλήματα δημιουργούν οι δήμαρχοι, η δημόσια διοίκηση, συνδικαλιστές, οι απανταχού μπαχαλάκηδες,  η Δικαιοσύνη με τις καθυστερήσεις της, αλλά αντιφατική είναι συχνά και η στάση των τροϊκανών. Από τη μία πλευρά δεν θέλουν διακρατικές συμφωνίες, αλλά όλες οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται μέσω διαγωνισμών και από την άλλη πλευρά τρέμουν μήπως επωφεληθούν οι ρώσοι, οι κινέζοι και αγοράσουν περισσότερα από όσα πρέπει. Αφού όμως δεν φαίνεται να προθυμοποιούνται δυτικοευρωπαίοι και αμερικανοί, τι πρέπει να γίνει;

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε ειδήσεις και ότι Σαμαράς και Στουρνάρας έχουν κάποια πράγματα υπ’ όψιν τους όταν εμφανίζονται αισιόδοξοι.

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.