ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Μπρα-ντε-φερ” με την Γερμανία επιλέγουν οι Κύπριοι

01:07 - 20 Μαρ 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Σε “μπρα-ντε-φερ” Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωζώνης (βασικά Γερμανίας) εξελίσσεται το πρόβλημα της Κύπρου και των κυπριακών τραπεζών, μετά τη χθεσινή άρνηση της Βουλήςνα υιοθετήσει το Plan B που της πρότεινε το Γιούρογκρουπ. Δηλαδή να βρει τα 5,8 δις ευρώ επιβάλλοντας μεσοσταθμικό κούρεμα 15,6% περίπου στις καταθέσεις άνω των 100.000. Θεωρητικά η Λευκωσία μπορεί να αντιπροτείνει άλλο σχέδιο που να καταλήγει όμως στην εξοικονομήση των 5,8 δις, αλλά αυτό θα πρέπει και πάλι να εγκριθεί από τους εταίρους της.

Αναμφίβολα, η Κύπρος και οι κύπριοι αδελφοί θα πληρώσουν  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την κρίση τους για να είναι βιώσιμο το χρέος τους,  όπως την πληρώνουμε εμείς στην Ελλάδα και την πληρώνουν και άλλοι στην Ευρωζώνη. Το πρώτο ερώτημα είναι αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να μην τραυματιστεί θανάσιμα το τραπεζικό τους σύστημα και η υπόλοιπη οικονομία τους, το δεύτερο ερώτημα είναι μέχρι που διατίθενται να την πάνε την κόντρα και τους περνάει από το μυαλό να φύγουν από την Ευρωζώνη και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το τρίτο ερώτημα είναι φυσικά αν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει η Γερμανία και οι υπόλοιποι μπροστά στην απειλή της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη και το τέταρτο ερώτημα αφορά τις ευρύτερες συνέπειες της υπονόμευσης της προστασίας των καταθέσεων, στο οποίο στηρίζεται το ευρωπαϊκό και το γενικότερα διεθνές οικονομικό σύστημα.

Είναι πολλές οι παράμετροι που διαμορφώνουν τις πιθανές απαντήσεις και δεν είναι δυνατόν να διατυπωθούν όλες. Πολύ χονδρικά μπορούμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις με βάση τη λογική και τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στο πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι ότι οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου οι συνέπειες θα είναι όντως βαρύτατες, τους υιοθετήσει η Ρωσία, κάτι που δεν πολυφαίνεται. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πάνω στη βράση και εν θερμώ δεν αποκλείεται οι κύπριοι αδελφοί να κάνουν το απονενοημένο διάβημα, αλλά και πάλι θα πρέπει να σκεφτούν που θα ακουμπήσουν στη συνέχεια. Το τρίτο ερώτημα οδηγεί στην προφανή σκέψη ότι οι γερμανοί δεν πρόκειται να κάνουν πίσω όταν μάλιστα δεν έχουν εμφανιστεί άλλοι ευρωπαίοι, οι γάλλοι ας πούμε, που να εκδηλώνουν κάποια αντίθετη άποψη, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι πιθανότατα αναλώσιμη για τους ευρωπαίους.

Μένει η απάντηση στο τέταρτο ερώτημα και πραγματικά η στάση των γερμανών και των υπολοίπων προκαλεί ανατριχίλα. Το σχέδιο κουρέματος των καταθέσεων αποτελεί ένα βήμα πέρα από την απόφαση της Ντωβίλ. Για όποιον θυμάται, εκεί η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αποφάσισαν ότι πρέπει οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να υποστούν ένα κούρεμα και αυτό εξακόντισε τότε τα ελληνικά σπρέντς σε απίστευτα ύψη. Τώρα πάμε στο κούρεμα των καταθετών και βεβαίως αυτό προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους καταθέτες απανταχού της Ευρώπης. Δεν σκέφτηκαν λοιπόν οι γερμανοί και οι άλλοι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει καταθέτες να φύγουν από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ή ακόμη και από την Ευρωζώνη, ανατινάζοντας ίσως τη σταθερότητα του ευρώ; Μήπως το επιζητούν, ή μήπως επιδιώκουν να οδηγήσουν τους καταθέτες στη Γερμανία και στις άλλες χώρες του Βορρά; Και δεν φοβούνται ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούν τεράστια κρίση στην Ευρωζώνη; Και τελικά, μήπως η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού, όπως είπε κάποτε ο Πάγκαλος;

Εξαιρετικά μπερδεμένα όλα αυτά και πραγματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν…

Υ.Γ. Χθες αναφέρθηκε σε αυτή τη στήλη ότι η Γκαζπρομ συμμετέχει με μικρό ποσοστό στις έρευνες για αέριο που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Λάθος, δεν συμμετέχει.


Άγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.