ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κτηνώδες καθεστώς της Μανωλάδας

00:02 - 19 Απρ 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Το κτηνώδες περιστατικό στη Μανωλάδα είναι το αποτέλεσμα ενός εγκλήματος διαρκείας που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή με συνενόχους τις τοπικές αρχές, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, την αστυνομία της περιοχής και τις κυβερνήσεις των αρκετών τελευταίων ετών. Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για να δικαιολογεί την έκπληξη του οποιουδήποτε και όσοι από εμάς κάνουν ότι δεν ήξεραν είναι υποκριτές.

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια ότι στα μεγάλα αγροκτήματα της Μανωλάδας, όπου καλλιεργούνται κυρίως φράουλες, το εργατικό δυναμικό αποτελείται κυρίως ή αποκλειστικά από μετανάστες και λαθρομετανάστες που δουλεύουν υπό συνθήκες τόσο άθλιες, όσο εκείνες που επικρατούσαν στο βαθύ Νότο των ΗΠΑ επί εποχής δουλείας, δηλαδή πριν από το 1860! Είναι επίσης γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτριες εταιρίες των αγροκτημάτων δεν ανήκουν στην τάξη των μικροκαλλιεργητών και στρατολογούν μπράβους του σκοινιού και του παλουκιού για επιστάτες.

 

Ακόμη περισσότερο, το καθεστώς που επικρατούσε στη Μανωλάδα είχε απασχολήσει πριν χρόνια τον τύπο, δημοσιογράφοι που είχαν επισκεφθεί την περιοχή είχαν απειληθεί και προπηλακισθεί από τους μπράβους και ανάμεσα στα περιστατικά που κατά καιρούς είχαν δεί το φως της δημοσιότητας ήταν και το σύρσιμο με αυτοκίνητο δυστυχισμένου αιγύπτιου εργαζόμενου πέρυσι. Ολα αυτά γρήγορα ξεχάστηκαν χωρίς ουσιαστικά να γίνει οτιδήποτε, καθώς πολλοί βολεύονταν και κυρίως οι ντόπιοι. Και καλά θα κάνουμε επιτέλους να καταλάβουμε ότι εμείς οι έλληνες δεν είμαστε καλύτεροι από τους υπόλοιπους λαούς και ότι και εμείς κρύβουμε πολλούς σκελετούς απανθρωπιάς στο εθνικό ντουλάπι μας και ας βολευόμαστε με τους μύθους.

 

Φυσικό επακόλουθο τώρα είναι και πάλι ο διεθνής διασυρμός που δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από μποϋκοτάζ στις ελληνικές φράουλες. Άγνωστο πόσο γρήγορα θα ξεχαστεί αυτή η αθλιότητα μέσα και έξω  από την Ελλάδα, αλλά εκείνο που δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον είναι η συνέχισή της. Αυτη η μεταχείριση εξαθλιωμένων μεταναστών και λαθρομεταναστών (σε διάφορες άλλες περιπτώσεις τα αφεντικά που τους χρησιμοποιούσαν τους «έδιναν» στην αστυνομία για να απελαθούν όταν έφτανε η ώρα της πληρωμής, στη συγκεκριμένη πήγαν να τους σκοτώσουν) πρέπει να παταχθεί. Πρόκειται για ντροπή του πολιτισμού, αν μη τι άλλο.

 

Μένει το ζήτημα της τύχης των λαθρομεταναστών που έπεσαν θύματα της κτηνώδους συμπεριφοράς των αφεντικών τους. Δεν συζητείται ότι πρέπει να έχουν κάθε δυνατή περίθαλψη και ότι πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα τους. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα απελαθούν, προφανώς για λόγους ανθρωπιστικούς. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σταματήσει και το δουλεμπόριο. Δύσκολη η τελική απόφαση για τους συγκεκριμένους, αλλά σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

 

Άγγελος Στάγκος

 

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.