ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκλογές εξακολουθούν να βρίσκονται προ των πυλών

00:37 - 19 Ιουν 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Είναι φανερή η προσπάθεια που γίνεται από πολλές πλευρές, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, για να τα ξαναβρούν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, ώστε να επανασταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, αλλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει ότι επήλθε συμβιβασμός.

Παρά τους αναστεναγμούς ανακούφισης που άφησαν κάποια media και κάποιοι αναλυτές, μετά την προχθεσινή συνάντηση. Ίσως φοβόντουσαν και μαζί με αυτούς και το Χρηματιστήριο, ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, αλλά πάντως, τα γεγονότα, οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν δεν δείχνουν ευοίωνες προοπτικές. Ή για να μη δραματοποιούμε τα πράγματα, σήμερα η κατάσταση είναι το ίδιο κρίσιμη όπως προχθές και μένει να δούμε τι θα βγει από τη σημερινή συνάντηση. Δεν αποκλείεται και η αποχώρηση της Τρόικας μέχρις ότου αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει σε διάφορους τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις να αποτελεί και ένα μήνυμα πολιτικό για το τι θα επακολουθήσει από τους έξω, έτσι και καταρρεύσει η κυβέρνηση...

Στο μεταξύ, για να ξαναγυρίσουμε στην...επικαιρότητα, δεν χρειάζεται μεγάλη εξυπνάδα για να αντιληφθεί κανείς ότι οι εκλογές θα δημιουργήσουν νέες αβεβαιότητες, νέα αποσταθεροποίηση της οικονομίας, περισσότερη παραλυσία της διοικητικής μηχανής. Ακόμη περισσότερο, είναι τόσο ρευστά τα πράγματα που ούτε προβλέψεις για το αποτέλεσμα δεν μπορούν να γίνουν. Αφήστε το μετά, όταν θα τεθεί (αν τεθεί) θέμα συνεργασιών, καθώς η απόκτηση αυτοδυναμίας είτε από τη Νέα Δημοκρατία, είτε από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ( ο Τσίπρας έφαγε και αυτός μία χλαπάτσα τη Δευτέρα αφού η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν πολύ κατώτερη των προσπαθειών και των προσδοκιών) φαντάζει απίθανη, ή έστω, εξαιρετικά δύσκολη. Και από την άλλη πλευρά, το γυαλί έχει ραγίσει τόσο πολύ, οι δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις που έγιναν, αλλά και οι ανταλλαγές φράσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες ήταν τόσο βαριές που είναι άξιον απορίας πως γίνεται να συνεχίσουν μαζί οι τρεις.

Για να γίνει όμως αντιληπτό το απόλυτο μπουρδούκλωμα σχετικά με την ΕΡΤ, είναι δυνατόν να διοικηθεί πλέον αυτό το μαγαζί αν υποτεθεί ότι αποφασιστεί να συνεχιστεί η λειτουργία του όπως πριν; Όχι βέβαια. Αν πάλι επιχειρηθεί εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ποιος θα οργανώσει, πως θα λειτουργήσει, από που θα λειτουργήσει και με ποιούς θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική κατάσταση; Είναι και πάλι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό. Από την πλευρά του, ο Σαμαράς έδωσε μία πρόταση εννιά σημείων στους Βενιζέλο και Κουβέλη και μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η πρόταση να δημιουργηθεί θέση υφυπουργού για τη ΝΕΡΙΤ, όταν υποτίθεται ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δημόσια ραδιοτηλεόραση, ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση... Τέλος, ποιος και με ποιο τρόπο θα επιλέξει αξιοκρατικά τα στελέχη και τους εργαζόμενους που θα στελεχώσουν το νέο δημιούργημα, αλλά και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι, «απορία ψάλτου, βηξ», ειδικά για αυτή τη χώρα των πελατειακών σχέσεων, της αναξιοκρατίας, της απόλυτης καχυποψίας και του παραλογισμού...

Τώρα λοιπόν λέγεται ότι εξετάζεται μία λύση πρόσληψης με δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις όλων των εργαζομένων μέχρι χθες στην ΕΡΤ, έως ότου ανοίξει η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πέρα από το ερώτημα κατά πόσον αυτό είναι νομικά εφικτό, πέρα από τη βεβαιότητα ότι θα γίνει νέο πατατράκ όταν έλθει η στιγμή άλλους να τους διακόψουν και άλλους να τους προσλάβουν, έχουν στην κυβέρνηση κατάλογο των εργαζομένων στην ΕΡΤ; Γιατί και αυτό αμφισβητείται.

Συμπέρασμα πολιτικό: Οι εκλογές εξακολουθούν να βρίσκονται προ των πυλών.
Συμπέρασμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση: Το σήριαλ έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.