ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Στουρνάρας στο στόχαστρο σαμαρικών

00:24 - 04 Σεπ 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Αρκετοί παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων της χώρας ήταν πεπεισμένοι ότι το ειδύλλιο και η αλληλοστήριξη Σαμαρά – Στουρνάρα δεν θα κρατούσε επ' άπειρον και ότι την δεδομένη στιγμή, λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές, ο πρώτος θα επεδίωκε να απαλλαγεί από τον δεύτερο.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή η στιγμή είναι πολύ κοντά, αν δεν έφτασε κιόλας. Ίσως μάλιστα νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς ή σχεδιασμούς.

Είναι φανερό ότι στους καραμανλικούς που βυσσοδομούσαν σε βάρος του Στουρνάρα επειδή τόλμησε να πεί ότι η Ελλάδα ξώκειλε επί Καραμανλή, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία, προστίθενται τώρα και άλλοι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εκείνοι που δεν αντέχουν άλλο πολιτικά τη δημοσιονομική πειθαρχία και νομίζουν οι άσχετοι ότι η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να ανοίξει τα πουγκιά γιατί «δεν πάει άλλο». Γι' αυτό συνεχώς πιέζουν για χαλάρωση το υπουργείο Οικονομικών. Και είναι και οι άλλοι, από το περιβάλλον του Σαμαρά μάλιστα μερικοί, που θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πολύ μνημονιακό προφίλ και κάνει ζημιά.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι τελευταίοι λειτουργούν στη βάση ενός σχεδιασμού που προβλέπει ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να ειπωθούν κάποια υπερήφανα «όχι» στην Τρόϊκα, όπως στη λήψη νέων μέτρων ή να εκκαθαριστούν εν λειτουργία η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ, αντί να κλείσουν και μετά να εκκαθαριστούν, όπως λένε οι τροϊκανοί. Εν όψει εκλογών τον Μάϊο και με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο και αντίστοιχο μνημόνιο για να καλυφτεί το χρηματοδοτικό κενό που σίγουρα θα προκύψει για το 2015 και το 2016. Πρόκειται για 11-15 δις αρχικά που τις τελευταίες μέρες έχουν πέσει στα 4,5 – 5. Με αυτό τον τρόπο θα εμφανιστεί ο Σαμαράς ως ο άνθρωπος που όχι μόνο γύρισε τα πάνω κάτω, αλλά τώρα ορθώνει και το ανάστημά του απέναντι στην Τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται η προσπάθεια να στιματιστεί ως ο «κακός» και «ανελέητος» ο Στουρνάρας. Τον κατηγορούν ότι δεν έβαλε πλάτη στο φιάσκο της μείωσης του ΦΠΑ από 23 σε 13% στην εστίαση και γι' αυτό αναγκάστηκε ο Σαμαράς να το πάρει πάνω του, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του είχαν προβλέψει ότι δεν θα υπήρχε κανένα όφελος, αλλά το ήθελε πολύ ο πρωθυπουργός, που τώρα δηλώνει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. Παράλληλα, από το επιτελείο του Σαμαρά διοχετεύτηκε η πληροφορία ότι θα μειωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να αναγκαστεί ο Στουρνάρας να διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η οικονομική πολιτική έχει σχεδιαστεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι ακόμη η ώρα για μειώσεις φόρων, αφού δεν φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Είναι λοιπόν σαφές ότι έχει χαραχθεί μία πορεία σύγκρουσης με τον υπουργό Οικονομικών από κάποιους στο Μαξίμου και τους καραμανλικούς, που δεν κρατιούνται βέβαια. Προς το παρόν το ανάχωμα είναι οι δανειστές που θα γίνουν έξαλλοι αν «φαγωθεί» για πολιτικάντικους λόγους ο Στουρνάρας, στον οποίον έχουν εμπιστοσύνη και με τον οποίον συνεννοούνται. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό οταν παίζεται η εξουσία με όρους αδιάφορους για την τύχη της χώρας.

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 04 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.