ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αντιμετώπιση της "Χρυσής Αυγής" δεν είναι "σόου"

00:23 - 02 Οκτ 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Μερικοί φοβούνται ότι όλο αυτό το "σόου" που καθημερινά βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε σχετικά με τη "Χρυσή Αυγή", τα στελέχη και τις δράσεις της, λειτουργεί υπονομευτικά γιατί αφαιρεί κομμάτια από τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Ειδικά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που γενικά αδυνατεί να αντιμετωπίσει σοβαρά και αποτελεσματικά σημαντικές καταστάσεις και τις περισσότερες φορές τις εξευτελίζει κυριολεκτικά. Από τις ποικίλλες ΕΔΕ σε υπηρεσίες, ως τις διάφορες Εξεταστικές στη Βουλή και από τη λίστα Λαγκάρντ ώς τον φάκελο για το Κυπριακό.

Πραγματικά, το κράτος στην Ελλάδα έχει δείξει διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό να φέρνει σε πέρας ευαίσθητες και δύσκολες υποθέσεις και είναι φανερό ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ με τη συμβολή των τηλεοπτικών καναλιών, των άπειρων ραδιοφωνικών εκπομπών και τελευταία, των λεγόμενων "κοινωνικών δικτύων" επικοινωνίας. Στη χώρα, όπου τίποτα δεν μένει μυστικό, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται, καθώς υπολειτουργούν οι θεσμοί, θεριεύουν οι θεωρίες συνωμοσίες και υπάρχει πάντα ζωντανή η παράδοση να λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι για να εντυπωσιάσει, χωρίς να ντρέπεται και δίχως να φοβάται τον χλευασμό. Άλλωστε, κάπως έτσι διαβουλεύεται, ζυμώνεται και κινείται η πατρίδα μας.

Για να γυρίσουμε λοιπόν στη "Χρυσή Αυγή", αν θεωρήσουμε ότι από τη στιγμή που αποφασισε να αντιδράσει η συντεταγμένη πολιτεία απέναντι στον κυριολεκτικά θανάσιμο κίνδυνο του νεοναζισμού, το έκανε με αρκετή επιτυχία, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την επικοινωνιακή πρακτική. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τη σύλληψη της ηγεσίας της "Χρυσής Αυγής", θα επικρατούσε κάποια σύνεση για να δείξει τη σοβαρότητα του κράτους. Αντ' αυτού είδαμε το "σόου" από την μεταγωγή των χρυσαυγιτών από τη ΓΑΔΑ στην Ευελπίδων, ενώ θα αρκούσε να υπάρχει εικόνα μόνο από την άφιξή τους στα δικαστήρια. Και στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι γίνεται μία επιλεκτική διαρροή τηλεφωνικών διαλόγων δευτεροκλασάτων μελών και στελεχών της "Χρυσής Αυγής" μετά τη δολοφονία του Φύσσα. Διαλόγων που ορισμένοι είναι ακατάληπτοι για το ευρύ κοινό, άλλοι που απλά δείχνουν το χαμηλό τους επίπεδο και κανείς από τους οποίους δεν προέρχεται από τους ηγετικούς κύκλους.

Ετσι όμως δημιουργείται μία σύγχυση που λειτουργεί υπέρ των χρυσαυγιτών, των οπαδών και των συμπαθούντων, ενώ ταυτόχρονα δίνει τροφή στα μήντια για βγαίνουν δημοσιογράφοι και άλλοι "μαϊντανοί" που επιτείνουν την σύγχυση. Παράλληλα βέβαια, ο μέσος έλληνας, που δεν θέλει και πολλά, εθίζεται στην άποψη ότι αυτοί όλοι είναι ανθρωπάκια της διπλανής πόρτας και όχι τίποτα επικίνδυνοι κακοποιοί. Ας ελπίσουμε ότι οι δικογραφίες στο σύνολό τους θα έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να "δέσουν" για πολλά χρόνια τους πραγματικά πολύ επικίνδυνους νεοναζιστές της ηγετικής ομάδας.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.