ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκληματικές οργανώσεις υπάρχουν και στο άλλο άκρο

00:31 - 04 Νοε 2013
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η προμελετημένη και ψυχρή δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής (και τον σοβαρότατο τραυματισμού τρίτου που έτυχε να βρεθεί εκεί ) έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο αποτελεί μία πολύ άσχημη εξέλιξη.

Δεν συζητείται ότι αυτή καθ΄ εαυτή η πράξη της αφαίρεσης της ζωής δύο νέων ανθρώπων είναι ειδεχθές έγκλημα και η πολιτεία έχει υποχρέωση να βρει τους δράστες για να πληρώσουν, όπως τους αξίζει. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση οι συνέπειες, σίγουρες ή πιθανές, απειλούν όλη τη χώρα και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι δολοφόνοι ήθελαν το κτύπημά τους να έχει τέτοιες διαστάσεις. Ήθελαν δηλαδή να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στη συντεταγμένη πολιτεία και στη κοινοβουλευτική δημοκρατία κλιμακώνοντας την πολιτική βία.

Όλα τα στοιχεία της εκτέλεσης του Καπελώνη και του Φουντούλη δείχνουν ότι οι δράστες ανήκουν σε οργάνωση που ασχέτως του πως αυτοπροσδιορίζεται, βρίσκεται στο ακρότατο αριστερό σημείο του πολιτικού φάσματος, δηλαδή στην εξωθεσμική Αριστερά. Είναι και αυτή μία εγκληματική οργάνωση και με τη δράση της βουλώνει τα στόματα των ανόητων που ούρλιαζαν ότι η θεωρία των δύο άκρων είναι το λιγότερο προβοκατόρικη. Όχι, στα δύο άκρα ανήκουν όσοι στο όνομα της ιδεολογίας, καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες και έχουν σαν στόχο την κατάλυση το πολιτεύματος. Τελεία και παύλα.

Απέναντι στις ναζιστικές συμμορίες λοιπόν βρίσκονται οι εξωθεσμικές ακροαριστερές που επίσης έχουν εντάξει στην ιδεολογία τους την βία. Της προχθεσινής εκτέλεσης στο Νέο Ηράκλειο έχουν προϋπάρξει η Μαρφίν, η δολοφονία του ταξιτζή στην Πάρο και πολλές άλλες. Ωστόσο, το τελευταίο περιστατικό δεν εντάσσεται μόνο στον πόλεμο μεταξύ συμμοριών. Οι εκτελεστές πήγαν στα συγκεκριμένα γραφεία της Χρυσής Αυγής για να σκοτώσουν όποιον τύχαινε να βρισκόταν μπροστά σε αυτά, σε αντίποινα της δολοφονίας του Φύσσα, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσουν «παρόντες» ως οργάνωση και ιδεολογία, να επιδείξουν την επιχειρησιακή τους δυνατότητα, να δημιουργήσουν σκηνικό εμφυλιακής έντασης και να αφήσουν να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες ενέργειες σε στόχους που δεν το περιμένουν και να προκαλέσουν φυσικά την «κατεστημένη» εξουσία.

Δεν τους ενδιέφερε αν δολοφονώντας δύο μέλη της θυματοποιούν την Χρυσή Αυγή, την ηρωποιούν στα μάτια των οπαδών της, πιθανότατα ενισχύουν τα ποσοστά της και την βγάζουν από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει τόσο πολιτικά, όσο και στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης. Επιθυμούν την μετωπική σύγκρουση, πιστεύουν ότι αν κλιμακωθούν οι εκατέρωθεν δολοφονίες, οι τάξεις τους θα πυκνώσουν, νοιώθουν ότι δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν αφού βρίσκονται και δρουν σε βαθιά παρανομία, πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει δυνάμεις να αντιδράσει και θέλουν να επικρατήσει χάος γιατί κατ΄ αυτούς από το χάος θα αποκτήσουν συνείδηση και θα κινητοποιηθούν οι μάζες. Α΄ και κάτι άλλο, που τους κάνει επικίνδυνους: είναι έτοιμοι να θυσιαστούν...

Τέτοια περιστατικά και τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν αντικειμενικά να κλονίσουν κανονικά κράτη. Η Ελλάδα όμως δεν είναι και πολύ κανονικό κράτος και τώρα η κυβέρνηση, αλλά και γενικά, όλα τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου είναι αναγκαίο να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, να καταλάβουν ότι υπάρχουν και λειτουργούν στο ίδιο καζάνι και να σταματήσουν τις μ...ς περί καλής και δίκαιης βίας από τα αριστερά και κακής και άδικης από τα δεξιά. Οι αντιδράσεις τους στο έγκλημα έδειξαν ότι ταρακουνήθηκαν και καλόν είναι να αποσύρουν από τον δημόσιο διάλογο τους νταήδες που χρησιμοποιούν τον ρητορικό τσαμπουκά, είτε για να αυτοπροβληθούν είτε για να δώσουν υπόσταση στην αντιπολίτευση που ασκούν.

Η κυβέρνηση ασφαλώς φοβάται ότι η θυματοποίηση της Χρυσής Αυγής θα της δώσει νέα ώθηση, εκεί που φαινόταν ότι μαραίνεται. Αν μάλιστα δεν δεθούν καλά τα κατηγορητήρια των ηγετικών στελεχών που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα και αφεθούν ελεύθεροι, θα είναι μεγάλη η νίλα για όλους, με πρώτη και καλύτερη τη Νέα Δημοκρατία. Τότε θα δείτε σκηνικό πόλωσης.... Εκείνο πάντως που έχει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να αναποδογυρίσει τον κόσμο ανάποδα για να βρει τους δράστες και να είναι αμείλικτη στην αντιμετώπιση κάθε περιστατικού βίας, πολιτικής, γηπεδικής, εγκληματικής, ή άλλης μορφής. Τέρμα τα αστεία, γιατί αν ξεκινήσει γαϊτανάκι αντιποίνων θα ξαναζήσουμε εμφύλιο.

 

Αγγελος Στάγκος

 

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.