ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Σαμαράς πήρε το μήνυμα, ο Τσίπρας όμως;

19:58 - 19 Οκτ 2014
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η πρώτη διαπίστωση μετά την αντίδραση των αγορών και των δανειστών στην τυχοδιωκτική απόπειρα του πρωθυπουργού να κλωτσήσει το ΔΝΤ, να «σκίσει» το μνημόνιο και να ορθώσει το ανάστημα της χώρας απέναντι στα στοιχειά, ήταν ότι ο Σαμαράς είναι ανυπέρβλητος στης κολοτούμπες.

Εχει αποκτήσει μεγάλη επιδεξιότητα, είναι εξαιρετικά ευλύγιστος, τις κάνει αμέσως, ή αφού αφήσει να περάσει κάποιος χρόνος, τις κάνει ανάποδες, με άλματα, σπασίματα μέσης και  περιστροφές στον αέρα. Είναι μοναδικός και γι΄ αυτό έσπευσε να δηλώσει ότι το συζητάει, δηλαδή αποδέχεται την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, που βέβαια σημαίνει και επιτήρηση. Τώρα, τι είδους και πόση θα το δούμε αφού έλθει η Τρόϊκα πάλι Νοέμβριο – Δεκέμβριο και κάνει την τελική αξιολόγηση. Η Τρόϊκα που προς το παρόν δεν έχει αποδεχτεί το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Σταϊκούρας και πιέζει για να μην είναι 100 οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και μαζικές απολύσεις, μεταξύ άλλων.


Την άλλη διαπίστωση μένει να τη δούμε. Πήρε ο Τσιπρας το μήνυμα για το τι πρόκειται να συμβεί αν έλθει στην εξουσία και επιμείνει να κάνει πράξη όσα υπόσχεται και εξαγγέλλει; Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι δεν το πήρε, κρίνοντας από τη συνάντησή του με τον ψε Κα(σ)μένο, ο οποίος τώρα ζητάει να παραιτηθεί ο Παπούλιας, αλλά και από τις δηλώσεις του ότι δεν θα βρεθούν οι 180 για να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά βέβαια βγήκε ο νουνεχής Σταθάκης και είπε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά να μη ξεχνάμε επίσης τους Λαφαζάνηδες,  τους Στρατούληδες και τους άλλους. Κυρίως όμως να μη ξεχνάμε επίσης ότι έτσι και δεν τηρήσει ο Τσίπρας τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του, ο βίος του στην εξουσία μπορεί να είναι πολύ σύντομος, είτε έχει συμμάχους, όπως τόνισε ο ίδιος προχτές στην Κεντρική Επιτροπή, είτε όχι. Που σημαίνει ότι προτιμά να έχει συμμάχους, αλλά ποιους, του Καμμένους;


Το θέμα είναι ακόμη ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δεν σηκώνει αστεία και δεν ξέρουμε πόσο το καταλαβαίνουν οι έλληνες πολίτες. Ή πόσο αντιλαμβάνονται ότι η χώρα αυτή δεν είναι σε θέση να επιβάλλει αυτά που γουστάρει.

Κάποιοι από τους φωστήρες των μήντια που μαζί με τα ρούχα τους ήθελαν τον προηγούμενο καιρό να σκίσουν και την Τρόϊκα μαζί με το μνημόνιο, το γύρισαν μόλις είδαν τα θηρία που παραμονεύουν εκεί έξω. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό, ή αν έχουν πια την αξιοπιστία για να αλλάξουν την άποψη που βοήθησαν να εμπεδωθεί, ότι την κρίση την έφεραν η Τρόϊκα και το μνημόνιο και όχι το ανάποδο. Ότι η κρίση έφερε την Τρόϊκα και το μνημόνιο. Είναι
πολύ αμφίβολο, γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι ο παραλογισμός έχει γίνει δεύτερη φύση στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα ζήσουμε τους επόμενους δύο - τρεις μήνες…


Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.