ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλύτερα ρυθμιστής εξελίξεων η Τρόϊκα, παρά η Τουρκία

18:27 - 04 Νοε 2014
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ασφαλώς και κανένας Έλληνας δεν περίμενε ότι με τις διαδοχικές επισκέψεις πολιτικών ηγετών (αν ο Κουβέλης θεωρείται πλέον πολιτικός ηγέτης) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έβγαινε κάτι θετικό για τη χώρα.

Αντίθετα επισημοποιήθηκε ότι Σαμαράς και Τσίπρας έχουν διαφορετικές τακτικές κινήσεις, ή έστω, στρατηγικές στο μυαλό τους και απλά αναζητούσαν μία ευκαιρία για να τις επαναλάβουν δημόσια.


Ο πρώτος στοχεύει ακόμη να πιάσει τους 180 στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο - Μάρτιος, ο δεύτερος θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα τους πιάσει και θέλει εκλογές τώρα, γνωρίζοντας ότι θα τις κερδίσει. Κάτι, που εδώ που τα λέμε, το γνωρίζει και ο Σαμαράς, γι’ αυτό και θέλει να τις αποφύγει, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ το κλίμα θα αλλάξει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, μεταξύ μας. Άρα πεδίο συνεννόησης δεν υπάρχει.


Από την άλλη πλευρά πάντως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα βρεθούν ή δεν θα βρεθούν, οι 180. Μόνο που αν η κυβέρνηση φτάσει ως την εκλογή Προέδρου και δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180, η ήττα θα είναι δεινή και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν θα πάθει καταστροφή. Αν πάλι, τα καταφέρει, ο Τσίπρας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση γιατί έχει κάνει σημαία τις εκλογές και θα υποστεί μία ήττα. Αν και γι’ αυτόν δεν θα είναι καταστροφική, απλά θα δοκιμαστεί για άλλη μία φορά η αξιοπιστία του. Σιγά τ’ αυγά...


Ας ελπίσουμε βέβαια ότι κανείς από τους δύο και ειδικά ο Σαμαράς, δεν θα παίξει με εθνικά θέματα. Με την έννοια αυτή, ας ελπίσουμε ότι θα συμπεριφερθεί με σύνεση μεθαύριο στο Κάιρο, στην τριμερή με Αναστασιάδη και Σίσι. δεν χρειαζόμαστε άλλους πονοκεφάλους ως χώρα και το βασικό μέλημα είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας να επιδιώκεται σε διεθνές και όχι σε διμερές επίπεδο. Ουαί και αλίμονο αν ξεφύγουμε από το διεθνές και πάμε στο διμερές με μία τόσο απρόβλεπτη Άγκυρα που περνάει κρίση μεγαλείου!


Τούτων λεχθέντων περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα κάνει η Τρόικα. Περιμένουμε απάντηση από τους επικεφαλής σήμερα - αύριο, ενώ όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τις 15 Δεκεμβρίου. Τότε τελειώνει και η θητεία της, το μνημόνιο και τότε, στη σύνοδο κορυφής θα αρχίσει η διαδικασία της ρύθμισης του χρέους.

Αν όμως έλθει η Τρόικα και δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, δεδομένου ότι η Αθήνα βάζει ήδη κόκκινες γραμμές και λέει “όχι” σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις, καλύτερα να μην έλθει. Καλύτερα θα είναι να περιμένει να ωριμάσουν τα πράγματα, παρά να έλθει, να τα σπάσουν και η έκθεσή της να είναι αρνητική. Υποτίθεται άλλωστε ότι ούτε αυτοί θέλουν κάτι τέτοιο, ούτε η κυβέρνηση. Ωστόσο, αν δεν έλθουν, τότε πως περιμένει ο Σαμαράς ρύθμιση του χρέους;


Σε αυτή την περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές, δηλαδή πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανές.


Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.