ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τα ίδια και τα ίδια, στις απορίες που δεν τίθενται

13:24 - 17 Νοε 2014
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για έναν παρατηρητή να πει πλέον κάτι καινούργιο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, γιατί ουσιαστικά η χώρα δεν εξελίσσεται. Σαν να πατάει σταφύλια την εποχή του τρύγου, όχι για να παραχθεί κρασί, αλλά για να λειώσουν και φυσικά σε αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται λειώνει και η ίδια σαν το κερί. Περί αυτού πρόκειται όσα και να λένε Σαμαράς, Τσίπρας και οι λοιποί συγγενείς.

Χωρίς να υπάρχει κάτι καινούργιο λοιπόν στις δομές, στις μεταρρυθμίσεις  και στη νοοτροπία, παρά τις θετικές ενδείξεις στον τουρισμό, στην ανάπτυξη και μέχρι τώρα στο πρωτογενές πλεόνασμα, παρατηρούμε την κυβέρνηση να αγωνιά περιμένοντας την Τρόϊκα και τον Τσίπρα να περιφέρεται και μαζί με υποσχέσεις και καταγγελίες να πουλά και να αγοράζει κοσμοπολιτισμό εν όψει ανόδου στην εξουσία.

 

Γιατί κακά τα ψέματα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα είναι πρώτο κόμμα, όποτε γίνουν εκλογές και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι αναστρέψιμα. Κυρίως γιατί πάρα πολλά πρόσωπα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πολύ φθαρμένα και ο κόσμος τα έχει βαρεθεί, χώρια που δεν πολυφοβάται (κακώς)  πια έξοδο από το ευρώ.  Εκείνο μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Σαμαράς είναι να λειτουργήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης πολλών, πάρα πολλών, βουλευτών και να βρεθούν οι 180, ώστε να εξαντλήσει την τετραετία. Από τη νέα προσπάθεια πάντως να εμφανισθεί ο πρωθυπουργός ως ο λέων των μεταρρυθμίσεων και μοναδικός διαπραγματευτής του χρέους, δεν βγαίνει τίποτα. Αφήστε ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εμφανίζει ως δικές του επιτυχίες, είχαν ξεκινήσει ως διαδικασίες από τότε που αυτός βρισκόταν στην αντιπολίτευση και τις κατήγγειλε!

 

Εκείνο όμως που επίσης προκαλεί απορία, εκτός από την κόντρα Νεοδημοκρατών και Πασόκων, Σαμαρά και Βενιζέλου, για το ποιος πιστώνεται την ανάπτυξη του 1,7% (μήπως αυτό σημαίνει ότι βλέπουν πολύ πρόωρες εκλογές, ενώ τις ξορκίζουν;), είναι ότι εκτός από δύο – τρεις, απουσιάζουν οι βουλευτές, ακόμη και οι υπουργοί από τα προσφιλή τους τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και την πολιτική της. Γιατί δεν βγαίνει κανείς να θέσει δύο θέματα στους συριζαίους.

 

Πρώτον, τι θα κάνει αν όταν γίνει κυβέρνηση και μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επιστρέψει στην Αθήνα με μία συμφωνία που δεν θα είναι τόσο καλή και προσαρμοσμένη στις σημερινές και καταγγελίες της; Θα κάνει δημοψήφισμα όπως επανειλημμένα έχει υπονοήσει με αρκετή σαφήνεια ο Λαφαζάνης και με ποιο ερώτημα;

 

Δεύτερον, ποια θα είναι η πολιτική  απέναντι στις περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, υπολογιζομένων των κινητών και ακίνητων στοιχείων μαζί; Γιατί επίσης έχουν υπονοήσει στελέχη ότι θα τις κυνηγήσουν άγρια για να βρεθούν τα λεφτά, ώστε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της προς τους πάντες. Άλλο τώρα που το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει μέσα σε έξη μήνες να έλθουν στα ίσα τους, που σημαίνει ότι η αξία των ακινήτων θα πέσει, άρα θα λιγοστέψουν και εκείνοι με ακίνητη και κινητή περιουσία άνω των 500.000 ευρώ. Εκτός και αν και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναπροσαρμόσει την άποψή του για τα κατώτερα όρια της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας, Μπορεί δηλαδή να πει τα κατεβάσει στις 400 ή και στις 300.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα, ας ελπίσουμε ότι η σημερινή ημέρα, 17η Νοέμβρη, θα κυλίσει σχετικά ήσυχα.

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.