ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη σκληραίνει και περιμένει

21:29 - 03 Φεβ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

 Η Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου δεν ήταν Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου και σίγουρα δεν θα είναι Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου, ή Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου και πάει λέγοντας.

Οι εξελίξεις είναι πυκνές και τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα δημιουργώντας κουρνιαχτό που ακόμη δεν μπορούμε να δούμε που θα κάτσει. Ίσως στις 12 του μήνα, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή στις 16 που θα συνέλθει το Eurogroup. 


Με αυτή τη  έννοια, από την περασμένη Παρασκευή, όπου η μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους δανειστές φαινόταν αναπόφευκτη μετά τη συνάντηση Ντάϊσλεμπλουμ - Βαρουφάκη, μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Τσίπρας και ο Δραγασάκης έκαναν μεγάλες προσπάθειες με τηλεφωνήματα, παρακλήσεις και δηλώσεις για να ηρεμήσουν τα πράγματα, πρόσφεραν τις καλές υπηρεσίες τους οι Ομπάμα και Σαπέν, όποτε τη Δευτέρα που ξημέρωσε δεν ξέσπασε η κρίση. 


Αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά, τη Δευτέρα μπορεί να  κατέρρεαν οι τράπεζες και πάντως θα γινόταν μεγάλο πατατράκ.

Τώρα και αφού ο Τσίπρας είδε τον Αναστασιάδη στη Λευκωσία, τον Ρέντζι στη Ρώμη και πάει προς Ολάντ και μετά στον Γιουνκέρ, ο Βαρουφάκης πέρασε από Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και  βαδίζει προς το γερμανικό τείχος της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου με τα πουκάμισα έξω. 


Εκεί είναι τα πολύ δύσκολα γιατί σύμφωνα με τις ενδείξεις οι Ντράγκι και Σόϊμπλε τον περιμένουν με το μαχαίρι στα δόντια, ενώ από τη δική της πλευρά η Μέρκελ, που είναι σφόδρα ενοχλημένη με όσα της έσουρνε ο Τσίπρας τόσα χρόνια, αλλά και μετά τις εκλογές, περιμένει τον έλληνα πρωθυπουργό με το χατζάρι στο στόμα, όχι με το μαχαίρι. Ήδη είναι σαφές ότι η προσπάθεια της Αθήνα δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά της Γερμανίας αποτυγχάνει. 


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική της Κύπρου δεν ακολουθεί την αντίστοιχη της Ελλάδας, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμία όρεξη για διεθνείς διασκέψεις διευθέτησης του χρέους, από τη Μαδρίτη τα μαντάτα είναι ότι διαχωρίζει τη θέση της από την Αθήνα, στη Ρώμη ο Ρέντζι ήταν κάθετος για τους κανόνες και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που πρέπει να ακολουθούνται ( είπε μάλιστα στον Τσίπρα ότι λυπάται αν δεν φεύγει ευχαριστημένος από τη Ρώμη και του δώσε και μία γραβάτα για να φοράει) και εδώ που τα λέμε, ο Ομπάμα μίλησε για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ και ο Σαπέν στήριξε τον γαλλογερμανικό άξονα, άρα την αποφασιστική γνώμη της Γερμανίας. 


Ο ίδιος ο Σαπέν, σε νέες δηλώσεις του προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιεί τη Γαλλία κατά της Γερμανίας και ο Γιουνκέρ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα αλλάξει κανόνες επειδή στην Ελλάδα άλλαξε η κυβέρνηση...


Τουλάχιστον ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Γερμανία παραμένει αμετακίνητη και οι προτάσεις Βαρουφάκη για το χρέος πέφτουν στο κενό, γιατί ούτε στον Ντράγκι είναι εύκολο να δεχθεί να μην παίρνει η ΕΚΤ τα λεφτά που της χρωστάει η Ελλάδα. 


Να μη ξεχνάμε επίσης ότι ο Σόϊμπλε έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία που ισχύει περιλαμβάνει και Τρόϊκα και αν πρόκειται να γίνει αλλαγή στον τρόπο επιτήρησης αυτό θα  αφορά την επόμενη συμφωνία.


Με λίγα λόγια, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι Αθήνα δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους της. Από την άλλη πλευρά, η θεαματική άνοδος του Χρηματιστηρίου ερμηνεύεται ως  ένδειξη ότι η κυβέρνηση μπαίνει στη  διαδικασία της κωλοτούμπας. 


Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί έγιναν προϋπολογισμοί με μικρό πλεόνασμα, το κούρεμα του χρέους αντικαθίσταται από το βιώσιμο χρέος και από βαρουφάκιες προτάσεις που εκλαμβάνονται μάλλον σαν ανέφικτες και η Μέρκελ μαζί με τους άλλους περιμένουν τον Τσίπρα στις 12 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Θα δούμε και ο Θεός βοηθός...


Άγγελος Στάγκος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 04 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.