ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακάρι να βλέπει καλύτερα το Χρηματιστήριο...

20:14 - 10 Φεβ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Σήμερα, Τρίτη, το Χρηματιστήριο μας κατέπληξε με θεαματική άνοδο περί το 8%, δείγμα ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά και θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων δανειστών.

Σύμφωνα τουλάχιστον με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι οι αγορές πάντα κινούνται θετικά όταν πιστεύουν ότι υπάρχει ή διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ηρεμίας και σιγουριάς. Μακάρι να είναι έτσι και το ελληνικό Χρηματιστήριο να βλέπει κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δεν βλέπουμε, γιατί αν δεν είναι έτσι, μας πήρε και μας σήκωσε...


Προς το παρόν και εν όψει του σημερινού Eurogroup, της αυριανής συνόδου κορυφής και του νέου Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, εκείνο που αισθανόμαστε εμείς οι υπόλοιποι είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη και σταθερή στις προεκλογικές και μετεκλογικές μέχρι τώρα θέσεις και εξαγγελίες της, ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα την χειροκροτεί, είτε γιατί γουστάρει που τρίβει κάποιος τη μούρη των ευρωπαίων και της Μέρκελ, είτε γιατί πιστεύει ακόμη ότι στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός, είτε γιατί στην πραγματικότητα θέλει να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή για να είναι ανεξάρτητη, ωραία και ελεύθερη για να κάνει μία νέα αρχή και να δοξαστεί.


Σταθερά και ανυποχώρητα στη γραμμή τους όμως παραμένουν και οι ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι Γερμανοί, που δεν αφήνουν καμία υποψία ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν οποιαδήποτε πρόταση και οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο ξεφεύγει από το μνημόνιο. 


Ακυρώνουν δηλαδή όσα αφήνει να διαφανεί ο Βαρουφάκης και όσα κυκλοφορούν στο παρασκήνιο ή ως φήμες, περί ευελιξίας που υποτίθεται ότι είναι διατεθειμένη να επιδείξει η ελληνική πλευρά, ακόμη και τις προσπάθειες που ενδεχομένως κάνει ο Γιούνκερ για να αποφευχθεί το αδιέξοδο. 


Άλλωστε, το ίδιο κάνουν και οι υπουργοί, όπως ο Λαφαζάνης και ο Στρατούλης, που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεν θέλουν να ακούσουν περί υποχωρήσεων. 


Αφήστε την ταραχή που δημιουργεί με ψεκασμούς ο Καμμένος. Στην εξίσωση μάλιστα να βάλουμε τις εντυπώσεις που δημιουργούν τα ταξίδια του Κοτζιά στη Ρωσία και του Λαφαζάνη στη Κίνα, ταυτόχρονα με τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.


Με λίγα λόγια, το κλίμα παραμένει από βαρύ έως πολύ βαρύ και το ρίσκο γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Ακόμη δεν μπορεί να πει με σιγουριά να πει κανείς που θα καταλήξει η διαγραφόμενη κατάσταση, αλλά οι ορατές ενδείξεις δεν προοιωνίζονται κάτι καλό. 


Το χειρότερο δε είναι, ότι δεν αφήνουν ελπίδες ότι θα προκύψει κάτι καλό. Με αυτή την έννοια, μακάρι ο Χρηματιστήριο να ξέρει και να βλέπει κάτι περισσότερο από μας τους υπόλοιπους και η διαδικασία που ξεκινά σήμερα να καταλήξει θετικά. 


Αν όχι αμέσως, τουλάχιστον μετά από μερικές μέρες. 


Άγγελος Στάγκος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 10 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.