ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη καλλιεργώντας αντιευρωπαϊκό κλίμα

22:54 - 08 Μαρ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Πολύ δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τι ακριβώς θέλει και που το πάει η κυβέρνηση. Αν δηλαδή θέλει και προσπαθεί να βρει τρόπο και να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ή αν βαδίζει προς την ολοκλήρωση μίας μετωπικής σύγκρουσης με τους εταίρους δανειστές και τους θεσμούς με στόχο την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Με όλες τις συνέπειες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αποκλείεται να φέρει την Ευρώπη στα μέτρα της και αν οι ηγεσίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Αν.Ελ αυτό έχουν στο μυαλό τους, καλύτερα να το ξεχάσουν, αν και κανονικά θα έπρεπε το είχαν ήδη κάνει, με τις εμπειρίες που απέκτησαν τις 40 μέρες που βρίσκονται στην εξουσία. Κανονικά επίσης θα έπρεπε να γνώριζαν το αδύνατο το πράγματος από τότε που ασκούσαν αντιπολίτευση και υπόσχονταν αυτά που αποκλειόταν να μπορούν να κάνουν. Τόσο επειδή ήταν κόντρα στη λογική και την ευρωπαϊκή πολιτική, όσο και επειδή αντικειμενικά δεν μπορούσαν να γίνουν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η κυβέρνηση αυτή διαλαλεί συνεχώς ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Λογικά, κάποιοι τουλάχιστον στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , γιατί στους ΑΝ.Ελ. δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αντίστοιχοι μετά από τόσο ψεκασμό, αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες για όλους περιλαμβανομένων και των ιδίων, αν πάρουμε τον μοναχικό δρόμο που συνιστούν ανοιχτά ο  Λαπαβίτσας και άλλοι μέσα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το ΚΚΕ,  η Χρυσή Αυγή και αρκετοί ανώνυμοι πολίτες, είτε γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα ανορθωθεί οικονομικά και θα μεγαλουργήσει εθνικά, είτε γιατί νομίζουν θα ξεμπερδέψουν από προσωπικά και κρατικά χρέη, είτε γιατί θέλουν να κάνουν παιχνίδι στο εσωτερικό χωρίς να τους ζαλίζουν τα ούμπαλα απ΄ έξω. Χωρίς να σκέπτονται ότι εισάγουμε το 70 – 80% όσων χρειαζόμαστε και καταναλώνουμε και ότι έχουμε αποδείξει από το 1821 ως σήμερα ότι ούτε τα βρακιά μας είμαστε ικανοί να δέσουμε. Χωρίς να αναφέρουμε το ανασφαλέστατο  διεθνές περιβάλλον που βιώνουμε.

 

Ενώ λοιπόν υποτίθεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βγούμε από την Ευρωζώνη, κάνει ό,τι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επεδίωξε και συνεχίζει τη μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους, χρησιμοποιεί προσβλητική ρητορική εναντίον τους και δείχνει ότι προσπαθεί να τους κοροϊδέψει κάθε φορά που συνέρχεται κάποιο θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα. Και ενώ γνωρίζει πού καλά ότι τα αιτήματά της για καλύτερη μεταχείριση δεν θα γίνονται δεκτά, όσο από την πλευρά της δεν προσαρμόζεται και συνεχίζει να τους βρίζει, καλλιεργεί στο εσωτερικό ένα κλίμα αντιευρωπαϊκό. Που σημαίνει ότι σκοπεύει να το εκμεταλλευθεί κάποια στιγμή. Στην καλλίτερη περίπτωση αν αποφασίσει να κάνει την κωλοτούμπα λέγοντας ότι εξαναγκάστηκε από τους έξω, στη χειρότερη αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την Ευρώπη. Γιατί ποιο θα είναι το κέρδος της απέναντι στους ευρωπαίους αν πάρει μεγαλύτερη πλειοψηφία; Θα τους πει δώστε αυτά που ζητάω γιατί με στηρίζει ακόμη περισσότερο ο ελληνικός λαός, όταν οι άλλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάζει κάθε φορά που γίνονται εκλογές σε μία χώρα – μέλος. Άρα δεν θα βελτιώσει την διαπραγματευτική της δύναμη πηγαίνοντας σε εκλογές, εφόσον ο στόχος της είναι παραμείνει στην Ευρωζώνη…

 

Σύμφωνα με όσα ξέραμε Κυριακή απόγευμα, οι ευρωπαίοι θα πουν ένα ηχηρότατο «όχι» στον Βαρουφάκη στο αυριανό – σημερινό Γιούρογκρουπ, αν πάει με τις γνωστές από την Παρασκευή το βράδυ προτάσεις του. Τέτοιες προτάσεις καλής θέλησης, αόριστες, και χωρίς αριθμούς να τις στηρίζουν δεν περνάνε ως μεταρρυθμίσεις. Στο μεταξύ ο καιρός περνάει,  η χώρα έχει στερέψει από ρευστότητα, η οικονομία και η αγορά παγώνουν όλο και περισσότερο, η κατάσταση χειροτερεύει και θα απαιτηθούν σκληρότερα μέτρα για ισιώσουν τα πράγματα, αν μπορούν να ισιώσουν. Η κυβέρνηση έχει τΗνωμένων ευθύνη για ό,τι  συμβεί, είτε σκόπιμα, είτε από ατύχημα.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 23:57 - 08 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.