ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύ πρόωρο ακόμη το νέο «ουφ» της ανακούφισης

20:20 - 22 Μαρ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ξέρουμε αν ήταν ιδέα του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο διευθυντήριο τα Ευρωζώνης, αν κάποιος του την υπέβαλε και σε τι πραγματικά αποσκοπούσε.

Εκείνο που γνωρίζουμε, όπως και όλοι, είναι ότι είχε φαγωθεί για πολιτική λύση στα ελληνικά προβλήματα, αιτήματα, ανάγκες και εξαγγελίες και στο τέλος την εισέπραξε, αλλά με τους δικούς τους όρους. Πενταμερή ζήτησε αυτός με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι, εκτός του ιδίου, οκταμερή του δώσανε με την προσθήκη του Ντάϊσελμπλουμ, Προέδρου του Γιούρογκρουπ, του Τουσκ, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και του Κορσέπιους, γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Με λίγα λόγια, η πολιτική απόφαση αυτής της συνεδρίασης της νύχτας της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή, ελήφθη από όλη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον γαλλογερμανικό άξονα και αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση της απόφασης τους Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου, χωρίς πλέον την «δημιουργική ασάφεια» που επικαλείται ο Βαρουφάκης και ήταν μάλιστα υπερήφανος γι’  αυτήν, μαζί με ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση βεβαίως. Το γεγονός ότι εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν, άρα και με τη συμφωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πλήρως.


Το δεύτερο που έγινε την περασμένη Παρασκευή νύχτα προς Σάββατο, ήταν ότι η απόφαση ελήφθη από όλη την  ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον γαλλογερμανικό άξονα, επομένως πολιτικά το Βερολίνο απαλλάχτηκε από τη ρετσινιά του «κακού» της υπόθεσης, όπως το κατηγορούσε η κυβέρνηση και τα στελέχη της, με πρώτο και καλύτερο τον Τσίπρα.

Αυτό έγινε και με τη δική του υπογραφή, φυσικά αφού πρώτα κατηγορήσαμε,  βρίσαμε, λοιδορήσαμε, προπηλακίσαμε και απειλήσαμε τους γερμανούς και κάθε τι το γερμανικό, χάνοντας ένα ολόκληρο μήνα και φέρνοντας την οικονομία στα γόνατα και ακόμη παρακάτω. Σε σημείο δηλαδή από το οποίο ίσως να μην υπάρξει ανάκαμψη.


Υποτίθεται ότι αυτή τη φορά και ύστερα από όλα αυτά, η Αθήνα ανέλαβε να προωθήσεις μεταρρυθμίσεις δικής της επιλογής και χωρίς επιπλέον κόστος, εκτός και αν βρίσκει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το όποιο κόστος. Πολύ δύσκολα πράγματα, όταν μάλιστα πρέπει να τα εγκρίνει η Τρόικα και εν τέλει το Γιούρογκρουπ  προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια προς την Ελλάδα και όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνθηκε θεαματικά λόγω χειροτέρευσης της οικονομίας τους 3-4 τελευταίους μήνες. Και γίνονται δυσκολότερα, καθώς αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση ο Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται να πάρει «υφεσιακά μέτρα», ό,τι και να σημαίνει αυτό και ότι δεν δεσμεύεται από προθεσμίες, την ώρα που η οικονομία καταρρέει κυριολεκτικά.


Επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ως θα προχωρήσει στο εξής ο Αλ. Τσίπρας. Αύριο – σήμερα έχει τη συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ όπου μάλλον η καγκελάριος της Γερμανίας θα του κάνει πιο λιανά την εικόνα της Ευρώπης, της ελληνικής οικονομίας, των προθέσεων της Γερμανίας και των άλλων να βοηθήσουν και μέχρι ποίου σημείου και με ποιους όρους.

Θα του πει ότι η Γερμανία και οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά θα του βάλουν –του Τσίπρα – πιπέρι στο στόμα αν ξαναβρίσει, αν αφήσει τον απερίγραπτο Καμένο να απειλήσει ότι θα στείλει Τζιχαντιστές στο Βερολίνο, αλλά και άλλους που κάνουν καριέρα ως αντιγερμανοί. Θα του πει επίσης ότι δική του δουλειά είναι να ξεπεράσει τις δυσκολίες του στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στη Βουλή. Ενδεχομένως να του πει ότι καλό για τη  ψυχική υγεία όλων θα ήταν να απαλλαγεί από τον Βαρουφάκη (ο Κατρούγκαλος δεν την ενδιαφέρει), αλλά αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος.


Το μεγάλο πρόβλημα τώρα για τον Αλ. Τσίπρα είναι τι θα κάνει και πως θα τα καταφέρει στο εσωτερικό με το τέρας που έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία του. Το κόμμα του, την κοινοβουλευτική ομάδα του, τους συνεταίρους του Αν. Ελ., με τη νοοτροπία του άκρατου λαϊκισμού και της απέραντης ανοησίας που φρόντισε να εμπεδωθεί στη ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και με τα μήντια.

Άρα όσοι νοιάζονται και θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ξορκίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα γιατί ξέρουν τι καταστροφή θα επακολουθήσεις, ας μη βιαστούν να βγάλουν αναστεναγμό ανακούφισης. Ας περιμένουν κι άλλο γιατί σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια.


Άγγελος Στάγκος

[email protected]

  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.