ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα κάνουμε Ανάσταση ή θα μείνουμε στον Επιτάφιο θρήνο;

01:13 - 30 Μαρ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

  Μερικοί από τους μη επαγγελματίες (εννοούμε δημοσιογράφους) αναγνώστες ίσως το έχουν καταλάβει, οι περισσότεροι μάλλον όχι, αλλά η ενημέρωση πλέον του τύπου και των μήντια και μέσω αυτών, της κοινής γνώμης, γίνεται με non papers, δηλαδή άτυπα δελτία τύπου, που εκδίδει το Μέγαρο Μαξίμου.

Που σημαίνει ότι το σύστημα είναι συγκεντρωτικό, όπως αρμόζει σε μία κυβέρνηση δύο άκρων, αριστεράς και δεξιάς, και εκφράζεται άτυπα, για να μπορεί να διαψεύδει και να αυτοδιαψεύδεται όποτε θέλει, στο πλαίσιο της θρυλικής δημιουργικής ασάφειας. Για να μπερδεύονται δηλαδή εχθροί και φίλοι, ια να μη ξέρει η Αριστερά τι ποιεί η Δεξιά και να επικρατεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. Με τις όποιες συνέπειες βέβαια στην κοινωνία και την οικονομία…

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία που γνωρίζουμε ή αντιλαμβανόμαστε, η περιβόητη λίστα Τσίπρα κατά Παπαδημούλη, Βαρουφάκη κατά τον ίδιο, Τσιπροβαρουφάκη για τους δανειστές, έφτασε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή και από το Σάββατο γίνεται συζήτηση γι’ αυτήν στο λεγόμενο Brussels Group. Επειδή έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, δεν γνωρίζουμε με ποια διαδικασία έγινε η κοστολόγηση, αν δηλαδή πέρασε η λίστα από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, ή αν αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση, ή μήπως δεν είναι αυτή ακριβώς η δουλειά τους. Μυστήριο, πάντως η λίστα βρέθηκε στην έδρα των θεσμών.

 

Οι πρώτες πληροφορίες ήταν ότι οι ευρωπαίοι του Brussels Group, τουτέστιν η γνωστή και αυθεντική Τρόϊκα έφριξαν όταν την είδαν και θεώρησαν ότι επρόκειτο για άλλη μία απόπειρα κοροϊδίας από την ελληνική πλευρά. Περιελάμβανε κάτι «θα» , κάτι ευχολόγια, κάτι φουσκωμένες εκτιμήσεις για ονειρικά έσοδα από τη μία ή την άλλη ενέργεια, κάποια ισοδύναμα που ανήκουν στη σφαίρα του φαντασιακού επιθυμητού. Αλλωστε από όσα έλεγε επίσημα η Αθήνα, αυτά ήταν και τα αναμενόμενα, αφού οι συντάξεις δεν πειράζονται, τα όρια ηλικίας δεν ανεβαίνουν, «υφεσιακά» μέτρα δεν παίρνονται, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται ούτε στα τουριστικά νησιά,  αποκρατικοιποιήσεις δεν γίνονται, κάπως έτσι φανταζόμασταν και εμείς τη λίστα.

 

Σήμερα, Κυριακή, το Μαξίμου έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με «non paper», όπου τονιζόταν ότι τα πράγματα πάνε θαυμάσια στο Brussels Group, έλληνες και ξένοι δεν σταματάνε να τα πίνουν και να φιλιούνται μεταξύ τους και μάλιστα συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να φορολογούνται και οι πλούσιοι… Να σημειωθεί ότι η Τρόϊκα από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Αθήνα ζητούσε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και κυρίως να φορολογούνται οι πολύ πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν με διάφορους τρόπους και οι άλλοι που έπαιρναν δάνεια και έστελναν τα λεφτά στο εξωτερικό. Το ερώτημα είναι ποιοι θεωρούνται πλούσιοι από τη σημερινή κυβέρνηση, γιατί υπάρχει φόβος ότι εννοεί τη μεσαία τάξη την οποία και θα τσακίσει στη φορολογία, περισσότερο από την προηγούμενη κυβέρνηση!

 

Θα τα δούμε όλα αυτά στη συνέχεια, αλλά προς το παρόν, ενδεικτικό ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης είναι ότι το Γιούρογκρουπ που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη μας, θα συνέλθει τη Μεγάλη Εβδομάδα, γνωστή και ως Εβδομάδα των Παθών και όχι την τρέχουσα, όπως αναμενόταν. Ο ίδιος ο Τσίπρας πάντως διαβεβαίωνε δεξιά και αριστερά ότι όλα θα λήξουν ομαλά την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ συνεργάτες του διαλαλούσαν, πάλι αριστερά και δεξιά, ότι το μεγάλο όπλο μας είναι η γαιοστρατηγική θέση της χώρας μας, που είναι πολύτιμη για τη Δύση και κανείς δεν θα τολμήσει να μας διώξει από την Ευρωζώνη. Ισως να έχουν δίκιο, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι έχουν πέσει πανηγυρικά έξω μέχρι σήμερα σε όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις τους. Όπως και νάχει το πράγμα, φαίνεται ότι κατά τη Μεγάλη Πέμπτη ή και Μεγάλη Παρασκευή που σώνονται τα λεφτά, θα ξέρουμε αν θα κάνουμε Ανάσταση, ή θα μείνουμε στα μοιρολόγια του Επιταφίου.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:15 - 30 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.