ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο περιθώριο ο Βαρουφάκης, συμφωνία στο κάδρο

10:00 - 27 Απρ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Όλα δείχνουν ότι ο Βαρουφάκης τίθεται στο περιθώριο και φανερά πλέον. Υπήρχαν οι πληροφορίες ότι η πραγματική διαπραγμάτευση γινόταν στην ομάδα της Φρανκφούρτης όπου την ελληνική πλευρά εκπροσωπούσε ο Παπάς, την ΕΚΤ ο Κερέ, την Κομισιόν ένας Τολονιάν και το ΔΝΤ ο Τόμσεν, αλλά η χαριστική βολή δόθηκε στη Ρίγα. Εκεί έγινε πλέον σαφές ότι ο Γιανης ήταν persona non grata, δηλαδή ανεπιθύμητος από τους άλλους 18 συναδέλφους του της Ευρωζώνης. Είχε άλλωστε προηγηθεί και η γνωστή σύσταση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, του Λιού, προς τον «δικό μας», να αφήσει τις ομιλίες και τις διαλέξεις και να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά.

Με λίγα λόγια, ο Βαρουφάκης είχε ενοχλήσει τους πάντες και είχε γίνει κόκκινο πανί. Αναμενόμενο γιατί η αλαζονεία του είχε κτυπήσει κόκκινο, περιφερόταν σαν σταρ, έδινε διαλέξεις και μαθήματα, ήταν προσβλητικός, οι συνεντεύξεις του ήταν τρεις την ημέρα, έλεγε άλλα τη μία στιγμή και άλλα την άλλη, είχε κάνει τη «δημιουργική ασάφεια» σημαία, ο Σόϊμπλε δεν μπορούσε να τον μυρίσει και επικρατούσε η άποψη ότι δεν μεταφέρει σωστά όσα γίνονταν στο Μαξίμου. Αυτά προς τα έξω, γιατί υπήρχε το αναπάντητο ερώτημα, αν και πότε ασχολιόταν με το υπουργείο του, αφού ποτέ δεν ήταν εκεί και όταν ήταν ασχολιόταν με όλα τα άλλα εκτός από τους αριθμούς. Προλάβαινε μάλιστα να ετοιμάζει και βιβλίο.

Στη Ρίγα η αντιπάθεια των ομολόγων του περίσσεψε. Όχι μόνο του τα έσουραν μέσα στο Γιούρογκρουπ, αλλά μετά συνωστίζονταν ποιος θα πρωτοδιαρρεύσει στα μήντια τι του είπαν. Μετά από αυτό, ο Βαρουφάκης δεν πήγε στο δείπνο, ξεχνώντας ότι δεν εκπροσωπούσε τον εαυτό του εκεί, αλλά τη χώρα και φρόντισε να διαλαλήσει ότι δεν πήγε γιατί γενικώς δεν πηγαίνει σε βαρετά δείπνα, για να καταλήξει ότι αισθάνεται σαν… τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Γνώριζε πια και ο ίδια ότι είχε θέσει εαυτόν εκτός διαπραγμάτευσης.

Χθες τον Μαξίμου σχεδόν επισημοποίησε την περιθωριοποίηση του Βαρουφάκη. Το non paper που εξέδωσε δεν ανέφερε πουθενά το όνομα του, επανέφερε στο προσκήνιο τον Χουλιαράκη και γνωστοποιούσε ότι ο ίδιος ο Τσίπρας μίλησε με τον Νταϊσελμπλουμ και την Μέρκελ. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή, όχι αμέσως μάλλον, ο Βαρουφάκης θα μας κουνήσει μαντήλι. Σημαίνει επίσης ότι δεν αποκλείεται πλέον να δούμε και συμφωνία τις επόμενες μέρες. Οι συχνές επαφές του Τσίπρα με τη Μέρκελ αφήνουν τέτοια αίσθηση. Και αν η αίσθηση αυτή είναι σωστή, μένει να δούμε τι είδους θα είναι η συμφωνία και πως θα την περάσει ο πρωθυπουργός από τους δικούς του.

Αγγελος Στάγκος

astagkos @reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 27 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.