ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις;

08:05 - 11 Μαϊ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες λένε ότι βρισκόμαστε πάλι στο χείλος της καταστροφής, καθώς τα λεφτά δεν φτάνουν για να πληρώσει η χώρα και τη δόση στο ΔΝΤ και τους μισθούς και τις συντάξεις. Ή το ένα θα πληρώσει ή το άλλο και σύμφωνα με όσα έχουν πει ως τώρα και διαρρέουν στελέχη της , θα προτιμήσει η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Οπότε πάμε ια πιστωτικό γεγονός ή ξαφνική χρεοκοπία, όπως είπε ο Σόϊμπλε… Βεβαίως δεν είναι απαραίτητο να ζήσουμε και αυτό το καταστροφικό σενάριο, αλλά με αυτή την κυβέρνηση ποτέ δεν ξέρεις. Δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια ότι σε αυτή τη φάση τελειώνουν τα λεφτά (αν δεν τελειώνουν πάντως μέσα στον Μάϊο, τελειώνουν εξάπαντος τον Ιούνιο, χωρίς το θαύμα, δηλαδή συμφωνία), δεν ξέρεις αν  οι ευρωπαίοι θα τους προσφέρουν πάλι λίγο οξυγόνο και δεν ξέρεις τι θα προτιμήσουν τελικά.

Εκείνο που ξέρει όμως όλος ο κόσμος είναι ότι συνεχίζουν τον μπαρουφακισμό. Μόλις προχθές ο Τσίπρας επέμενε ότι η λύση είναι πολιτική, λέγοντας στη Βουλή ότι αφού με πολιτική απόφαση μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ και με πολιτική απόφαση (που δεν είναι έτσι) έγινε δεκτή στην Ευρωζώνη, τώρα μπορεί με πολιτική απόφαση να σωθεί. Με την έννοια ότι οι δανειστές θα κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα των οικονομικών δεικτών και των απαισιόδοξων προβλέψεων της οικονομίας και πρώτον, θα πουν μία πολύ καλή κουβέντα στο σημερινό Γιούρογκρουπ, ώστε να βρει πάτημα ο Ντράγκι και να δώσει περισσότερα χρήματα μέσω ELA ή με κάποιο άλλο τρόπο και δεύτερον, θα δεχτούν να κάνουν μία συμφωνία όπως τη θέλουν και τη γουστάρουν οι ανελοσυριζαίοι.

Η αλήθεια είναι ότι εκεί στου Μαξίμου η καρδούλα τους το ξέρει. Συσκέψεις επί συσκέψεων και μάλιστα χωρίς Μπαρουφάκη για να μη τους εκνευρίζει με στυλ και με μπαρουφιές, αλλά από την άλλη πλευρά οι Λαφαζάνηδες και οι λοιποί συνεχίζουν βαδίζουν πάνε σε κόκκινες γραμμές και τώρα προσθέτουν ότι τα περί «έντιμου συμβιβασμού» που πιπιλάει ο πρωθυπουργός χωρούν πολύ νερό και προς Θεού, δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα πίσω γιατί  Αριστερά θα εξευτελιστεί και δεν θα σηκώσει κεφάλι στους αιώνες των αιώνων.

Παράλληλα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός συνεχίζει να διοχετεύει ότι οι δανειστές σκληραίνουν μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα ζητώντας όλο και πιο ζόρικα μέτρα. Φυσικά, κάποια ηλεκτρονικά μήντια  δεν χάνουν καιρό να αναπαράγουν αυτές τις μπούρδες, όταν είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι ξένοι μένουν σταθεροί σε αυτά που είπαν από την πρώτη στιγμή και απλά η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας του κλίματος, των καθυστερήσεων, της μπαρουφολογίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.

Ο ρεαλισμός λέει ότι το περισσότερο που μπορούμε να περιμένουμε ως Ελλάδα από το σημερινό Γιούρογκρουπ είναι μία καλή, αλλά χλιαρή, κουβέντα περί προόδου στις  διαπραγματεύσεις, μπας και γλυτώσουμε τα χειρότερα στην ΕΚΤ, δηλαδή να συνεχίσει δηλαδή τα εβδομαδιαία φιλάκια της ζωής στις τράπεζες. Κάτι σαν «λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω». Αυτό φυσικά δεν λύνει το οξύτατο πρόβλημα της ρευστότητας, ούτε πρόκειται να βοηθήσει ώστε η όποια συμφωνία, αν αρχικά και τελικά συναφθεί, να μην περιλαμβάνει τους σκληρούς όρους περί ΦΠΑ, συντάξεις, εργασιακά, φόρους για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό κλπ.,  που ήδη συζητούνται.

Κάποιοι θέλουν τον Τσίπρα αποφασισμένο να κλείσει συμφωνία, να την πάει στη Βουλή, να φάει το πολιτικό κόστος και τις εσωκομματικές εντάσεις που θα φτάσουν μέχρις αποσχίσεων, να περάσει το νομοσχέδιο, έστω και με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, που μπορεί και εκείνη να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα, και αμέσως μετά να πάει σε εκλογές. Πιθανώς να γίνει έτσι, αλλά πρώτα ας δούμε τον Τσίπρα να κάνει την κωλοτούμπα για να το ευχαριστηθούμε, αφού ούτως ή άλλως είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε, ή να την πληρώνουμε, ως λαός που δεν ξέρει τι του γίνεται και ποιο είναι το συμφέρον του.

Αρκεί να αυτό το συνοθύλευμα αριστεριστών, αναρχοαυτόνομων, αντιεξουσιαστών, περονοτσεβεσιστών , εθνικιστών, κακών και άσχετων παιδιών, αλλά  και ψεκασμένων, που ονομάζει τον εαυτό της Αριστερά , να μη μας πάει σε ρήξη γιατί η κόλαση έχει ανοίξει και τα καζάνια βράζουν!

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.