ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτάνει η ώρα της κρίσης και θα είναι είτε οδυνηρή, είτε καταστροφική

19:00 - 04 Ιουν 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Και τώρα τι γίνεται; Μία καλή απάντηση είναι η γνωστή “βράζει και χύνεται”, αλλά ίσως δεν αποδίδει όλη την εικόνα του σημερινού σκηνικού.


Σκηνικό που μπορεί να στήθηκε, είτε κατά λάθος γιατί οι Συριζαίοι και οι σύμμαχοί τους είναι εντελώς αλλοπαρμένοι και δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε γιατί από την αρχή είχαν έφτιαχναν το κόλπο με στόχο να φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο, να γίνει η ρήξη και να βγει η χώρα από το ευρώ, ενώ στο εσωτερικό η κυβερνητική προπαγάνδα θα ρίχνει τις ευθύνες στους δανειστές και ο νοήμον και υπερήφανος λαός θα τσιμπάει σα χάνος.

Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε στο σημείο που οι δανειστές παρουσίασαν ένα πρόγραμμα εξαιρετικά βαρύ, καθώς τους τελευταίους 4-5 μήνες και με τα καμώματα του Τσίπρα και της παρέας του η οικονομία έκανε άλματα προς τα πίσω.

Και αυτό το γεγονός δεν αμφισβητείται, αρκεί να σημειώσει κανείς τις εκροές από τις τράπεζες εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας που δημιούργησε το κυβερνητικό τσούρμο.

Μόνο χθες έφυγαν 300 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και αύριο θα μάθουμε τι έγινε σήμερα. Ακόμη χειρότερα, εξέπεμψε τόσο μεγάλες ποσότητες αναξιοπιστίας προς τα έξω που ένας λόγος που το πρόγραμμα είναι τόσο οδυνηρό είναι και αυτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εντελώς απειλητικό του πρωθυπουργού στη Μοντ, ενώ όλοι ήξεραν ότι επίκειται το take it or leave it.

Οι ξένοι ασφαλώς δεν χαρακτηρίζουν take it or leave it το πρόγραμμα, αλλά ουσιαστικά έτσι είναι και όλες οι πληροφορίες λένε ότι περιθώρια βελτίωσης είναι στενά. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, ο χρόνος τρέχει, εκείνοι (οι δανειστές) θέλουν να βάλουν τις βάσεις και για το επόμενο διάστημα, μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει το μνημόνιο. Με την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο ναδίρ, είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την κρατική μηχανή ότι θα φροντίσουν να υλοποιήσουν τα μέτρα που θα αποφασιστούν , γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ζητήσουν να υπάρχει και μηχανισμός ελέγχου.

Με αυτά τα δεδομένα και με τους Συριζαίους υπουργούς στα κάγκελα, ο Τσίπρας αποφάσισε να πάει αύριο στη Βουλή σε μία συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης. Είναι προφανές ότι θα φέρει το πρόγραμμα των δανειστών στη Βουλή και θα ζητήσει από την Αντιπολίτευση να τοποθετηθεί και να τη φέρει σε δύσκολη θέση.

Το πιθανότερο είναι ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αποφύγουν να υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, ως αντιλαϊκά, για να μην εκτεθούν. Οπότε ο Τσίπρας θα εμφανιστεί θριαμβευτής και θα απορρίψει μετά βαίων και κλάδων το πρόγραμμα των ξένων. Οπότε από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Θα συνεχίσει η αβεβαιότητα και η διαπραγμάτευση; Θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά οι ξένοι; Θα επέμβει το αμερικάνικο ιππικό να μας σώσει; Θα διεξαχθούν εκλογές; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομία θα συνεχίζει να βουλιάζει, ο πόνος θα γίνεται πιο οξύς και οι αριθμοί δεν θα βγαίνουν. Μέχρις ότου έλθει η κάθαρση ως οδυνηρή συμφωνία ή ως ρήξη που οδηγεί στην πλήρη καταστροφή.

Άγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.