ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδιέξοδο με το ΔΝΤ σε ρόλο μεσολαβητή και ο Θεός βοηθός

10:02 - 15 Ιουν 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Και τώρα τι κάνουμε; Οι μπλόφες τελείωσαν, τα παιχνίδια τελείωσαν, ο τζόγος τελείωσε, η κοροϊδία έφτασε στο τέλος της Δεν έχει  απομείνει τίποτα από όλα εκείνα τα φαντασιακά, που έφεραν τον Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία. Τώρα μιλάνε οι αδυσώπητοι αριθμοί που δεν κουμπώνουν στα δημοσιονομικά, γιατί η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και το ασφαλιστικό δεν βγαίνει γιατί απαιτεί ενίσχυση του 10% του σημερινού ΑΕΠ κάθε χρόνο για να βγαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ. Οι δικοί μας προτείνουν μέτρα φορολογικά που τσακίζουν κόκαλα, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και οι άλλοι θέλουν μόνιμες λύσεις. Στη μέση βρίσκεται φυσικά σαν μόνιμη κόκκινη γραμμή, να μη καταλήξει σε παρένθεση η άνοδος στην εξουσία της «πρώτης φοράς Αριστερά», κάτι που επισημαίνουν οι άνθρωποι του Μαξίμου στις κομματικές οργανώσεις.

Αναμφίβολα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ μπερδεμένα. Μετά τη χθεσινή διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ μακρυά, η Κομισιόν έβγαλε σκληρή ανακοίνωση, ο Γιούνκερ άφησε τις γλύκες, αλλά άφησε ένα περιθώριο ως το τέλος του μήνα, ο Γκάμπριελ, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας τα είπε έξω από τα δόντια για την Αθήνα και τη νεοκομμουνιστική κυβέρνησή της, φαίνεται ότι κάτι θα γίνει στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης, ενώ προηγουμένως θα δούμε πως θα συμπεριφερθεί η ΕΚΤ. Η έκπληξη όμως ήλθε από το ΔΝΤ, που με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ λειτούργησε σαν μεσολαβητής. Επέμεινε ότι η  Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει να κάνει αυτά που της ζητούν και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα είναι μόνιμες και όχι μπαλώματα με φορολογίες, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είπε στους ευρωπαίους ότι πρέπει να αναδιαρθρώσουν τώρα το χρέος γιατί αργότερα μόνο κούρεμα θα μπορεί ίσως να διορθώσει τα πράγματα. Και κούρεμα δεν περνάει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Φυσικά για τον Τσίπρα και τους δικούς του τα πράγματα είναι οριακά και φυσικά πιο πολύπλοκα από ένα «συμφωνούμε». Πρώτον, γιατί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τραγική και χρειάζονται σκληρά και επώδυνα μέτρα για να κουμπώσουν οι αριθμοί. Δεύτερον γιατί οι δανειστές έχουν πια τις χειρότερες εντυπώσεις για την κυβέρνηση και την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν πια προβλήματα στις δικές τους χώρες σε σχέση με τους «Έλληνες», αλλά την ίδια στιγμή φοβούνται τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από ένα Grexit. Τρίτον γιατί είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μία επώδυνη συμφωνία μπορεί να περάσει από τους Συριζιώτες και τη Βουλή. Τέταρτον γιατί μία σκληρή συμφωνία θα κτυπήσει το δόγμα «η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι να μη γίνουμε αριστερή παρένθεση» που λανσάρει στους κομματικούς το επιτελείο του Μαξίμου, αφού θα προκαλέσει αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στην κοινωνία.  Πέμπτον,  γιατί δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση.

Άγνωστο τι τελικά θα γίνει με αυτούς τους απερίγραπτους που μπλέξαμε, βάζοντας μέσα και εκείνους τους πολλούς που τους ψήφισαν και τους άλλους υπερήφανους αντιμνημονιακούς. Ίσως το κλειδί για μία λύση να αποδειχθεί η ανακοίνωση του ΔΝΤ που λειτούργησε σαν μεσολαβητής χθες. Το αντέχουν όμως ο Τσίπρας και το τσούρμο του, αφού και να πάρουν τη διευθέτηση του χρέους, τα μέτρα θα είναι σκληρά και επώδυνα γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν; Στο μεταξύ θα δούμε και τι θα γίνει με τις τράπεζες…

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.