ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενώ το τσίρκο δίνει παραστάσεις, οι ξένοι θεατές στηρίζουν…

11:30 - 17 Αυγ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η τελευταία παράσταση του τσίρκου «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι εκεί μέσα οι σύντροφοι έχουν γίνει από δυο χωριά (ίσως και παραπάνω) χωριάτες.

Όπως δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι ο Τσίπρας και οι δικοί του πιστοί φάνηκαν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που ακούει στο όνομα Ζωή, που κυριάρχησε κυριολεκτικά κατά το συγκεκριμένο εφιαλτικό τριήμερο προσπαθώντας να τινάξει τα πάντα και προ πάντων τη χώρα, στον αέρα. Δεν τα κατάφερε, αλλά υπάρχει και επόμενη φορά αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να διορθώσει μία από τις μεγάλες του επιτυχίες που ήταν φυσικά η τοποθέτησή της ως Προέδρου της Βουλής. Άλλη μία κακή εκτίμηση και περιμένουμε ακόμη τη πρώτη πετυχημένη....

Ενώ λοιπόν περιμένουμε τη συνέχεια της παράστασης που θα δοθεί είτε με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή», είτε ως «Έκτακτο συνέδριο» με τη χώρα να βαριανασαίνει, η έκπληξη ήλθε από τις Βρυξέλλες. Όλοι θεωρούσαν ότι μετά τα όσα συνέβησαν εδώ και με την κυβέρνηση πλέον να παραπαίει φανερά, δεν θα υπήρχε περίπτωση να εγκριθούν τα 25 δις στα οποία στόχευε η κυβέρνηση για να πληρώσει τις υποχρεώσεις στην ΕΚΤ και ΔΝΤ, να μπουν 10 δις στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να πέσουν και περί τα 2,5 στην αγορά (ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου) μπας και πάρει λίγο μπρος. Το πολύ – πολύ να έδιναν σταδιακά μερικά στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας – γέφυρας, που υποτίθεται ότι την ήθελε ο Σόϊμπλε και οι δικοί μας ήθελαν να την αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, για να μην δοκιμάζονται κάθε τόσο στη Βουλή και φθείρονται ως κυβέρνηση.

Και όμως θαύμα έγινε. Μικρό σχετικά με το πολύ μεγάλο που θα γίνει αν αυτή η κυβέρνηση με τα δεδομένα και γνωστά στελέχη καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που δεν πιστεύει και μάλιστα διαλαλεί ότι δεν βγαίνει και ήδη άρχισε να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση των όρων (μπροστάρης πάλι ο πρωθυπουργός) πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής. Οι δανειστές εταίροι συμφώνησαν να δώσουν 26 ολόκληρα δισεκατομμύρια, 13 για αυτά που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τις αμέσως επόμενες μέρες σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, 10 για τις τράπεζες που λέγαμε παραπάνω και τρία για την αγορά, με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως οι πρόωρες συντάξεις, τα αγροτικά κλπ. (καιρός να αρχίσουν να επιβαρύνονται με κάτι και οι ηρωϊκοί αγρότες μας που τα παίρνουν όλα και δε δίνουν τίποτα).

Από αυτά που καταλαβαίνουμε, οι ευρωπαίοι δανειστές δεν θέλουν να οδηγήσουν τον Τσίπρα στα μη περαιτέρω, όπως κανονικά θα 'πρεπε με τα ψέματα που τους έχει πει, τα γυμνάσια που τους έχει κάνει μαζί με τον Μπαρουφάκη, τον εκνευρισμό και τα ξενύχτια που τους έχει προκαλέσει και με την άγνοια και ανοησία που έχει επιδείξει επί παντός του επιστητού. Δεν βλέπουν όμως βιώσιμη εναλλακτική λύση και σε κάθε περίπτωση θέλουν τον Τσίπρα με το ασκέρι του να έχει την ευθύνη της υλοποίησης του νέου μνημονίου. Πρώτον για να δει τι εστί βερύκοκο, δεύτερον για να βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα μπας και καταλάβει, τρίτον, για να υποστεί και τη φθορά που του ανήκει και να μη περιφέρεται καμαρωτός λέγοντας σαχλαμάρες χωρίς συνέπειες.

Στο μεταξύ όμως, αντί ο Τσίπρας να σημάνει έναν εθνικό συναγερμό και να αναλάβει να οδηγήσει τους έλληνες και τη χώρα στην ποθητή ανάταξη, ασχολείται με τα εσωκομματικά του. Και παρακολουθούμε τώρα τους διάφορους μηδαμινούς και μηδαμινές να αναπτύσσουν το μοναδικό ταλέντο τους στην ίντριγκα και στις τρικλοποδιές αμφιθεάτρου και γιάφκας για να επιρρίψουν την ευθύνη της διάσπασης ο ένας στον άλλον. Περιμένουμε λοιπόν τι θα σκαρφιστούν εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης που λέει ότι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Βουλή για να εκθέσει τους Λαφαζαναίους και τους άλλους ψεκασμένους, ενώ εκείνοι μεθοδεύουν τις δικές τους ντρίπλες. Ανάμεσα στα άλλα φαίνεται ότι κανείς τους δεν θέλει να παραδώσει τη σφραγίδα του κόμματος στον άλλον γιατί παίζουν και λεφτά από την κρατική επιχορήγηση.

Φυσικά, όλοι μιλάνε πια για επικείμενες εκλογές και όντως είναι το πιθανότερο σενάριο. Για να δούμε ωστόσο, γιατί από την άλλη πλευρά δεν είναι και το καλύτερο για τη χώρα και την πλανταγμένη οικονομία της κάτι τέτοιο. Θα δούμε...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.