ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας για την πρωτιά, ένα όμως είναι το πρόγραμμα

12:36 - 03 Σεπ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Εσκασαν μύτη οι πρώτες δημοσκοπήσεις,  έδειξαν ότι οι εκλογές θα είναι δύο ταχυτήτων, όπως ακριβώς το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ειδικά αυτό του μπάσκετ. Δύο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η Ν.Δ. κτυπιούνται για την πρωτιά που δεν θα δώσει αυτοδυναμία, αλλά δίνει 50 έδρες μπόνους και αυτό έχει σημασία.

Από εκεί και πέρα τρία – τέσσερα κόμματα θα φαγωθούν για την τρίτη θέση. Δυστυχώς τα φαινόμενα δείχνουν ότι τις περισσότερες πιθανότητες τις έχει η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», εκτός και αν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης κάνει την έκπληξη, τώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέλους κατάλαβε ότι δεν θα είχε τύχη αν κατέβαινε στις εκλογές και ίσως επιστρέψουν και κάποιοι, αναγνωρίζοντας ότι ο λαός και τα μήντια ήταν πολύ σκληρά με το κόμμα τους.

Τέλος πάντων, επειδή μεσολάβησαν  πράματα και θάματα από τον περασμένο Ιανουάριο, το σώμα των ψηφοφόρων είναι αχαρτογράφητο σήμερα και η εμπειρία που έχουμε επιπλέον είναι ότι ούτε στους δημοσκόπους οι πολίτες απαντούν πια  με καλή διάθεση ή ειλικρίνεια. Άρα δεν ξέρουμε τι θα προκύψει από τις κάλπες. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο Τσίπρας χάνει προς πολλές κατευθύνσεις και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί «παρένθεση», όχι αριστερή όπως υποστηρίζουν, γιατί ο ίδιος και το μπουλούκι που είχε μαζί του μόνο ως Αριστερά αλά γκρέκα μπορούν να

χαρακτηριστούν και αυτό με πολύ μεγάλη επιείκεια.  Περισσότερο ως άχρηστοι επί παντός του επιστητού θα αφήσουν εποχή, αλλά για να είμαστε δίκαιοι ήταν και οι πιο αυθεντικοί εκπρόσωποι των σημερινών νεοελλήνων και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Όπως αναμένεται πανταχόθεν, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι συνεργασίας και εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι Τσίπρας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το αποδέχονται σταδιακά. Άφησαν τα φούμαρα περί αυτοδυναμίας και συνεργασίας μόνο με τους Καμένους που έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να εξαφανιστούν (αμήν και πότε). Κυβέρνηση δίχως το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει και ένα ζητούμενο είναι να συνεργαστούν όλα τα φιλευρωπαϊκά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά την υπογραφή του μνημονίου. Οπότε προκύπτουν δύο ερωτήματα. Το ένα είναι αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν είναι πρώτο κόμμα, καθώς ούτε ο Τσίπρας, ούτε οι δικοί του έγιναν ξαφνικά ευρωπαϊστές και ενδεχομένως να θυμηθούν τον παληό καλό εαυτό τους, να μείνουν απ΄ έξω και να πετάνε πέτρες για να καταστρέψουν ό,τι  έχει απομείνει. Το άλλο είναι ότι αν συνεργαστούν όλοι οι φιλοευρωπαϊστές, υπάρχει κίνδυνος να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», καθώς τα μηνύματα από τους αγρότες δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Α, και κάτι ακόμη. Μην ακούτε τα διάφορα περί προγραμμάτων, αναδιαπραγματεύσεων, εξαιρέσεων,  βελτιώσεων, απαλλαγών και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες. Το πρόγραμμα για την επόμενη κυβέρνηση είναι δεδομένο. Το μνημόνιο.

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.