ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά τα λόγια, αλλά και η αστάθεια μεγάλη

20:35 - 08 Οκτ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Άγνωστο ποιος κατάλαβε και τι κατάλαβε από τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Δεν έχει και τόση σημασία όμως γιατί δεν πρόσφερε κάτι που δεν αναμενόταν. Ο Τσίπρας, πλήρως ικανοποιημένος από την επιτυχία τους στις εκλογές και με τη γνωστή του αλαζονεία, αγνόησε ή και διαστρέβλωσε με μεγάλη άνεση όσα έγιναν στη διάρκεια των προηγούμενων οκτώ - εννιά μηνών, έριξε την ευθύνη για όλα τα δεινά στους κακούς προηγούμενους (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και στους ανελέητους εταίρους και δημιούργησε μία νέα εικονική πραγματικότητα. Κατά την οποία ο ίδιος και οι σύντροφοί του, πρώην και νυν, πάλεψαν όπως και όσο μπορούσαν, έφτασαν τα πράγματα στο αμήν και στο τέλος έφεραν στην Ελλάδα ένα μνημόνιο ... στα μέτρα τους. Όσα δε “δύσκολα” περιλαμβάνει αυτό το μνημόνιο, θα φροντίσει να τα διορθώσει στην πορεία με νέες αέναες διαπραγματεύσεις και στο τέλος, ύστερα από μακροχρόνιες (αυτό τουλάχιστον το παραδέχθηκε) προσπάθειες η χώρα θα βγει από την κρίση.

Μπόλικα “θα”, μπόλικα “προγράμματα” για μεταρρυθμίσεις, πολλά ψέματα, στα οποία έχει μεγάλη έφεση και ευκολία, ο αρχηγός. Μέχρι και σε μεγάλες επιτυχίες στην “πολυδιάστατη” εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε (κάπου τον έχουμε ξανακούσει αυτό τον όρο) μόνο και μόνο επειδή συναντήθηκε με δύο - τρεις ξένους ηγέτες στα όρθια στη Νέα Υόρκη. Αλλά ας μην τα πάρουμε τοις μετρητοίς όλα αυτά. Τοις μετρητοίς να παίρνουμε τις προθέσεις του, που πασχίζει να τις κουκουλώνει πίσω από μεγαλοστομίες περί αναμόρφωσης του κράτους, κράτους δικαίους και άλλα συναφή. Οταν μάλιστα η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του ίδιου και των συντρόφων του οδηγεί σε αντίθετα συμπεράσματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στόχος του είναι η μετατροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αρχηγικό προσωπικό κόμμα και η δημιουργία κομματικού κράτους, τηρώντας τις παραδόσεις του έθνους. Και σε αυτό τον τομέα είναι πολλές οι παραδόσεις, παλιότερες και πιο πρόσφατες.

Ολα αυτά, αν το επιτρέψουν οι συγκυρίες. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες και οι στεναγμοί φέτος τον χειμώνα θα γεμίσουν τους αιθέρες. Οι απαιτήσεις του μνημονίου δεν είναι παίξε - γέλασε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να βάλουν πλάτη. Επιπλέον, το διεθνές περιβάλλον, γαιοπολιτικό και οικονομικό είναι πολύ ασταθές, κρίνοντας από όσα συμβαίνουν στη Συρία, στην Ουκρανία, ακόμη και στα Βαλκάνια, αλλά και από την έκθεση του ΔΝΤ που φοβάται τις αναδυόμενες αγορές και τις επιπτώσεις παγκοσμίως από τα προβλήματά τους. Με λίγα λόγια, μπορεί ο Τσίπρας να είναι παντοδύναμος πια στο κόμμα του, μπορεί να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου οι εξελίξεις και οι δυσκολίες να τον υπερβούν. Και αυτόν και τα σχέδιά του, καθώς επικρατεί αστάθεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.