ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσυμφωνημένη η απόφαση για τους πρόσφυγες;

16:49 - 27 Οκτ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Οπως ήταν επόμενο, η προσφυγιά της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλων χωρών που καταφεύγει στην Ευρώπη εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για το παρόν και το μέλλον, της ηπείρου μας γενικά, της Ελλάδας ειδικά.

Αναβιώνουν ακροδεξιά, ξενοφοβικά έως ρατσιστικά αντανακλαστικά, οι κοινωνίες πιέζουν και οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε περιφρουρήσεις συνόρων και εθνικιστικές πολιτικές που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα όρια του ευρωσκεπτικισμού, παίρνουν την εξουσία κόμματα που λίγο απέχουν από ολοκληρωτικές ιδεολογίες (Ουγγαρία και τώρα Πολωνία), δημιουργούνται πάλι εντάσεις μεταξύ γειτόνων, κυρίως στα ασταθή Βαλκάνια, ηγέτες όπως η Μέρκελ, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν παντοδύναμοι νιώθουν να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, η Τουρκία του Ερντογάν γίνεται ισχυρός πόλος και στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

Άγνωστο που θα καταλήξουν όλα αυτά, αλλά σίγουρα προκαλούν αστάθεια και κλίμα μεγάλης ανησυχίας, ακόμη και στους πιο ψύχραιμους ευρωπαϊστές. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή και ακόμη παραπέρα, δεν προοιωνίζονται ομαλές εξελίξεις. Στην Ελλάδα ήδη το νιώσαμε και τώρα δείχνει να επαληθεύεται ο φόβος όσων προειδοποιούσαν ότι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας κάποια στιγμή πολλές χιλιάδες προσφύγων και μάλιστα όχι Σύριοι, αλλά Αφγανοί και ιρακινοί, ιδιαίτερα οι πρώτοι, χωρίς δεξιότητες και δίχως χαρτιά, που θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες και δεν τους δέχεται κανείς. Η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας το αποδεικνύει.

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα μόνη της δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ανακόψει το ρεύμα της προσφυγιάς από την πλευρά του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά στάθηκε ανίκανη να το προβλέψει, παρά τις προειδοποιήσεις και να το διαχειριστεί, όπως διαπιστώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες. Τελικά φαίνεται να μένει με τον “μουτζούρη” στο χέρι, κρίνοντας από τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε αυτή την περίεργη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Όπως είναι πια γνωστό, η Ελλάδα θα “φιλοξενήσει” 50.000 πρόσφυγες, τους 30.000 σε κοινούς χώρους (στρατόπεδα ή κάτι ανάλογο) και τους 20.000 σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα οποία το ενοίκιο θα επιδοτείται από την Κομισιόν, κάποια κράτη - μέλη (λέγε με Γερμανία) και τον ΟΗΕ.

Είναι επίσης γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση κοινής φύλαξης με την Φρόντεξ των θαλάσσιων συνόρων της και εκείνων με τα Σκόπια. Φοβάται ότι η κοινή φύλαξη μπορεί να οδηγήσει σε κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία κάποια στιγμή και ταυτόχρονα θα εγκλώβιζε χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες στη χώρα, καθώς δεν θα μπορούν να περάσουν στο δρόμο προς τους βορειοευρωπαίους όπου θέλουν να καταλήξουν. Το μέλλον θα δείξει αν πρόκειται για σοφή απόφαση, καθώς πασχίζουμε εδώ και δεκαετίες να πείσουμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι και σύνορα της Ευρώπης, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τα Σκόπια να ορθώσουν κάποια στιγμή τους δικούς τους φράχτες στα κοινά μας σύνορα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι ασφαλώς ευχαριστημένος με αυτά που συμφώνησε και προσπάθησε να πείσει στο εσωτερικό ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, γιατί οι άλλες ήταν τρισχειρότερες. δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι λέει την αλήθεια, αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι στο τραπέζι της συνόδου υπήρχαν και άλλες προτάσεις. Αντίθετα, θυμόμαστε ότι πριν από μερικές εβδομάδες οι Θεανώ Φωτίου είχε μιλήσει για άδεια διαμερίσματα στην Αθήνα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε πρόσφυγες. Γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο υπήρχε από κάποιο καιρό και συζητιόταν σε διάφορες πρωτεύουσες, μέχρι που ο πρωθυπουργός το δέχτηκε και επίσημα. Προφανώς για να πουλήσει εξυπηρέτηση στη Μέρκελ, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Όπως και το αντάλλαγμα, αν υπάρχει...

Εμείς, με την πείρα που έχουμε πια σχετικά με την επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης και την ξενοφοβία του μέσου έλληνα (και όχι μόνον αυτός , για να είμαστε δίκαιοι), διατηρούμε το δικαίωμα να φοβόμαστε ότι θα δούμε αγριότητες όταν η απόφαση μπει σε εφαρμογή, δηλαδή από σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 27 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.