ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρειάζονται επειγόντως φροντιστήριο

19:50 - 03 Νοε 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Αν ο Τσίπρας εννοεί αυτά που διαλαλεί κάθε τόσο, δηλαδή ότι η κυβέρνησή του θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές, μήπως και τελικά η χώρα αποφύγει τα χειρότερα, θα έπρεπε να κάνει ένα πράγμα. Να μαζέψει όλους τους υπουργούς και τους άλλους πιτσικόμηδες που έχει διορίσει σε διάφορες βασικές θέσεις σε μία μεγάλη αίθουσα και να τους κάνει ... φροντιστήριο. Φροντιστήριο σημαίνει ότι θα καλέσει δύο - τρεις ή και πέντε τεχνοκράτες που ξέρουν πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, αλλά και τι περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψε με τα χεράκια του ο πρωθυπουργός, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξηγήσουν και γενικά να κάνουν στοιχειώδη μαθήματα στους παραπάνω κυβερνητικούς.

Ανόητες ερωτήσεις δεν θα επιτρέπονται, όπως επίσης αντιρρήσεις, ή παρεμβάσεις, η παρουσία θα είναι υποχρεωτική, οι υπουργοί και οι πιτσικόμηδες θα κρατούν σημειώσεις και θα εξετάζονται κάθε τόσο για να είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται αυτά που τους διδάσκουν. Θα οριστούν εξ αρχής οι ώρες διδασκαλίας, γιατί θα πρόκειται για μία σειρά μαθημάτων, μπας και στο τέλος ξεστραβωθούν, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, καθώς είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και εκείνοι που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “χαμένες περιπτώσεις”, που σημαίνει πολύ απλά, “ανεπίδεκτοι μαθήσεως”.

Χωρίς πλάκα, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο για να σε επαφή με την πραγματικότητα διάφοροι κυβερνητικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, και να καταλάβουν τι διακυβεύεται, είναι μαθηματικά και απόλυτα βέβαιο ότι η χώρα δεν πρόκειται να δει Θεού πρόσωπο. Αντίθετα, θα συνεχίζεται η καταβαράθρωση μέχρι σημείου εξαέρωσης και εξαφάνισης από τον χάρτη. Από όσα λένε και κάνουν μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη δεν δείχνουν ότι έχουν καταλάβει ούτε την αλλαγή πολιτικής που σηματοδότησε η υπογραφή του μνημονίου, ούτε την πραγματικότητα ακόμη, ούτε πολύ περισσότερο τις απαιτήσεις των καιρών.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται φροντιστήριο και σε άλλους τομείς, όπως το τι γίνεται στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και πως ασκείται η διοίκηση και γίνεται η διαχείριση των προβλημάτων. Φροντιστήριο χρειάζονται και πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αλλά ας αρχίσουμε από τα εύκολα και κυρίως από αυτά που είναι εφικτά και μπορούν να γίνουν άμεσα. Αν φυσικά θέλουν να μεταρρυθμιστεί η χώρα, πράγμα πολύ αμφίβολο. Όπως και νάναι, τέτοια πλήρης επικράτηση ασυναρτησίας στο επίπεδο της εξουσίας δεν έχει προηγούμενο και από εκεί μόνο μπορεί να γίνει η αρχή. Αμφίβολο, αλλά καλό ως όνειρο τουλάχιστον... Προς το παρόν ας αρκεστούμε στη διαβεβαίωση της Γεροβασίλη ότι δεν έλεγαν ψέματα προεκλογικά, απλά υπερεκτίμησαν πράγματα και καταστάσεις. Και πρόσωπα θα προσθέταμε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.