ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα πρόθυρα εξόδου από τη Σένγκεν και έπεται συνέχεια

20:50 - 02 Δεκ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν γίνεται στο σημερινό κόσμο μία χώρα σαν την Ελλάδα και στην κατάσταση που βρίσκεται να λέει συνεχώς «όχι», να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μία δίνη ψεμάτων, ο κρατικός μηχανισμός της να θυμίζει υποσαχάρια Αφρική, η ηγεσία της να είναι εντελώς αστοιχείωτη και να περιμένει ότι θα την βάζει «καθαρή», επειδή όλοι οι άλλοι θα κλείνουν τα μάτια λόγω της ιστορίας της και της γεωπολιτικής θέσης της. Απόδειξη τα τελευταία μαντάτα από τις Βρυξέλλες, περί επικείμενης αναστολής (ουσιαστικά, έξωσης) της χώρας από τη Σένγκεν.

Με λίγα λόγια δεν μπορείς να επικαλείσαι ότι είσαι ο θυροφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και ταυτόχρονα να μην κάνεις τίποτα, ή να αποδεικνύεσαι ανίκανος να τα διαφυλάξεις και μάλιστα στις εποχές που ζούμε. Να σου λένε, σου παρέχουμε όλη την τεχνική υποδομή και βάλε εσύ το ανθρώπινο δυναμικό για την ταυτοποίηση των προσφύγων κα να λες «όχι», ή δεν διαθέτω τέτοιο προσωπικό (όντως, η έλλειψη δεξιοτήτων από μεγάλο μέρος του δυναμικού του δημόσιου τομέα είναι τραγική). Να σου λένε, σου στέλνω την Φρόντεξ να βοηθήσει και εσύ λες πάλι «όχι» γιατί φοβάσαι ότι δεν θα αφήνουν να περνούν τα βόρεια σύνορά σου οι πρόσφυγες, χωρίς να σκεφτείς ότι θα βάλουν τους Σκοπιανούς να υψώσουν φράχτες, όπως γίνεται σήμερα. Να σου λένε, σου στέλνω ανθρωπιστική βοήθεια και να λες πάλι όχι γιατί φοβάσαι μήπως βελτιωθούν οι συνθήκες και σου «κατσικωθούν» εδώ πρόσφυγες (και λόγω χειμώνα), ενώ την ίδια ώρα τους αφήνεις να σου κλείνουν τις γραμμές του τραίνου και να παραλύει  διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη.

Για άλλη μία φορά, οι αστοιχείωτοι, ιδεοληπτικοί άχρηστοι που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία, νόμιζαν και συνεχίζουν να νομίζουν ότι με «τερτίπια», όπως η επίσκεψη στην Τουρκία (εκείνο το «Αχμέτ» και η απάντηση «αξιότιμε πρωθυπουργέ», έχει καθήσει στο λαιμό) θα ξεφύγουν από υποχρεώσεις, όταν η Ευρώπη και η Δύση καίγονται κυριολεκτικά με το προσφυγικό, τις τρομοκρατικές ενέργειες του ΙΣΙΣ και την ασφάλειά τους. Δεν αντιλαμβάνονται οι κακορίζικοι ότι οι μέρες δεν χωρούν αστεία, ούτε  βοηθά να επικαλούνται τις πραγματικές ευθύνες της Δύσης για αυτά που συμβαίνουν και τον φόβο που κυριαρχεί. Και φυσικά, μόνο για κλωτσιές είναι οι απερίγραπτοι Καμένος και Βίτσας που έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να  εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή την  επαύριο του Παρισιού. Η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευτυχώς, και αυτό προδιαγράφει τη συμπεριφορά της. Τελεία και παύλα, εκτός αν θέλουμε να αρχίσουμε μία νέα σειρά περιπετειών στη μακραίωνη ιστορία  μας, έξω από τη Δύση.

Υποτίθεται, ότι όλα τα «όχι» που είπαμε στους Ευρωπαίους έχουν να κάνουν με θέματα εθνικής κυριαρχίας και φόβους απέναντι στην Τουρκία. Σωστά, αλλά όταν ξέρεις τι σου γίνεται, πρώτον, αντιλαμβάνεσαι ότι η εποχή δεν σηκώνει συνεχή «όχι» απέναντι στους ευρωπαίους και τους αμερικανούς από τους οποίους εξαρτάσαι σε παμμέγιστο βαθμό. Δεύτερον, φροντίζεις να κάνεις αυτά που μπορείς και δεν αφήνεις τη χώρα να γίνει «σουρωτήρι», χωρίς να ασκείς στοιχειώδη  έλεγχο σε αυτούς που έρχονται και φεύγουν. Τρίτον, επιδεικνύεις ευελιξία και έχεις έτοιμες ή ετοιμάζεις αντιπροτάσεις όπου μπορείς που θα ικανοποιούν και εσένα και τους άλλους. Τέταρτον, διαπραγματεύεσαι εγγυήσεις από τους ευρωπαίους, για να μην είσαι εκτεθειμένος. Όταν δεν κάνεις τίποτα από όλα τα παραπάνω, όταν νομίζεις ότι είσαι εσύ ο πονηρός και οι άλλοι οι  χαζοί και όταν προσπαθείς να ανταλλάξεις θέματα ασφαλείας της χώρας σου και της Ευρώπης με διευκολύνσεις στο μνημόνιο, εσύ είσαι ο μ… της υπόθεσης. Και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα απειλείσαι με έξοδο από τη Σένγκεν, αν δεν κάνεις αυτά που έχεις υποσχεθεί στο Προσφυγικό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου!

Αφήστε και το άλλο, ότι τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε και με τους πρόσφυγες στη χώρα, κυρίως εκείνους που είναι οικονομικοί μετανάστες και να δεχτούμε κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Γιατί αυτό θα είναι ένα από τα θέματα  που θα απασχολήσουν την τριμερή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αφού και αυτό το έχει δεχθεί ο μέγας Τσίπρας, επειδή η κυβέρνησή του δείχνει ανικανότητα σε όλους τους τομείς. Όσο για το τι σημαίνει αναστολή ή έξωση από το Σένγκεν, είναι εύκολο να το καταλάβουν τουλάχιστον οι μισοί έλληνες. Σημαίνει ότι είσαι πια με το ένα πόδι έξω από την  Ευρώπη και σύντομα θα ακολουθήσει και το άλλο, ότι για να ταξιδέψουμε στις ευρωπαϊκές χώρες θα απαιτείται βίζα, ότι θα εμπεδωθεί η άποψη στους ευρωπαίους ότι εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς, ότι τα παιδιά που θα θέλουν να σπουδάσουν έξω θα συναντούν διάφορες δυσκολίες. Και όλα αυτά γιατί οι Συριζοανελίτες είναι άσχετοι, ανίκανοι και θέλουν ουσιαστικά τη χώρα εκτός  Ευρώπης και Δύσης, για να μην τους ενοχλεί κανείς στις αρλούμπες που σκαρφίζονται. Δεν αντέχονται πια οι άνθρωποι…

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 20:51 - 02 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.