ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκλογές στη Ν.Δ. θα αποφασίσουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της

14:14 - 16 Δεκ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Όπως φαίνεται, πρώτος στις προσεχείς εκλογές της Νέας Δημοκρατίας θα έλθει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, γνωστός και ως «Βαγγέλας».

Και επειδή κάποιος θα ρωτήσει από πού φαίνεται, η απάντηση είναι πρώτον από αίσθηση, που όμως δεν πολυμετράει ως ένδειξη, δεύτερον, επειδή αυτόν θέλει το Καραμανλέικο για να μη χάσει το κόμμα από την ιδιοκτησία του (γιατί η Ν.Δ. ανήκει στον Καραμανλή, κατά τον ίδιο τον Κώστα, τον Αχιλλέα, τον Παυλόπουλο, τον Μολυβιάτη, τον Παπαγγελόπουλο  -ναι, τον υπουργό) - και τους λοιπούς συγγενείς) , τρίτον γιατί κάτι τέτοιο δηλώνουν κάποιες σφυγμομετρήσεις, που μάλιστα φάνουν στο σημείο να προβλέπουν θρίαμβο του Βαγγέλα. Τώρα, το πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι σφυγμομετρήσεις μένει να αποδειχθεί γιατί είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί το κοινό που θα ψηφίσει. Πρέπει να θεωρηθεί όμως βέβαιο ότι αν νικητής είναι ένας από τους Γεωργιάδη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα, η Ν.Δ. θα γυρίσει σελίδα και δεν θα ανήκει πια στους Καραμανλήδες!

Ασφαλώς, τους περισσότερους πολίτες δεν τους αφορούν οι εκλογές της Ν.Δ., αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν ενδιαφέρον για όλους μας. Όχι μόνο γιατί από αυτές θα προκύψει ο επόμενος αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αντικειμενικά είναι και κόμμα εξουσίας, αλλά και ποια θα είναι η κατάσταση σε αυτό την επόμενη μέρα. Από τον αριθμό αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν θα κριθεί και η πολιτική νομιμοποίηση του νέου αρχηγού. Άλλο να βγει από εκλογές στις οποίες θα ψηφίσουν 400 – 500.000 ψηφοφόροι και άλλο να βγει από εκλογές στις οποίες θα ψηφίσουν 100 – 150.000. Από εκεί και πέρα, θα διαπιστωθεί η συνοχή της παράταξης που σε ένα βαθμό θα κριθεί επίσης από τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση. Πόσο σκληρή και πειστική αντιπολίτευση θα κάνει, ή πόσο πλάτη θα βάλει για να περάσουν κάποια πολύ δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα. Θα κριθεί ακόμη από τη συμπεριφορά του αρχηγού προς τους.

Ακούγοντας όλους τους υποψήφιους για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, το αβίαστο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι όποιος και να κερδίσει θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ίσως και να μην είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα, θα το κάνει ο Άδωνις, που όμως δεν έχει τόσες ελπίδες να επικρατήσει, σκληρός θα είναι ο Κυριάκος, ο Τζιτσικώστας θα το παίξει ανάλογα με το πόσο τον συμφέρει να κρατήσει ο Τσίπρας, αφού ο ίδιος έχει κώλυμα για να μπει στη Βουλή και για τη στάση του Βαγγέλα, λόγο θα έχουν οι Καραμανλικοί. Που τουλάχιστον προς το παρόν δείχνουν να θέλουν τον Τσίπρα μέχρι την Άνοιξη. Τότε υπολογίζουν ότι θα ολοκληρωθεί η φθορά του και τότε ο Καραμανλής θα αποφασίσει αν θα επιστρέψει ουσιαστικά στην πολιτική σκηνή, ως παράκλητος. Όπως έχουν ήδη δείξει, ως τότε θα αντιμετωπίζουν τον Τσίπρα με το γάντι, όπως κάνει τώρα ο Παυλόπουλος.

Φυσικά, όλα αυτά είναι σχέδια, εικασίες, εκτιμήσεις, προβλέψεις και πιθανώς φαντασιώσεις. Η ζωή θα δείξει την πραγματικότητα και για τη Ν.Δ. και για τους έλληνες γενικά.

Άγγελος Στάγκος - [email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 16 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.