ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και για την κυβέρνηση, πονηρό και δίσεκτο το 2016…

16:24 - 27 Δεκ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Πάει, τον φάγαμε και αυτό τον χρόνο και πάμε για τον επόμενο, το δίσεκτο 2016, που ο Τσίπραρος προσπάθησε να μας το γλυκάνει την τελευταία στιγμή, συγκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο για να κάνει δηλώσεις.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα μειώσει τις κύριες συντάξεις ( το επιβεβαίωσε και ο Φλαμπουράρης, που όμως πρόσθεσε ότι θα μειωθούν μία ιδέα οι επικουρικές, κάτι που έγινε ήδη για αρκετούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι περικοπές ήταν αρκετά περισσότερο από ιδέα ) και αν θέλετε τον πιστεύετε γιατί υπάρχει στη γωνία το ΔΝΤ, αποκάλυψε ότι ο Φαλτσιανί του έδωσε και νέα λίστα με λογαριασμούς εξωτερικού  να τις κορνιζάρει μαζί με τις προηγούμενες, εξάγγειλε μία σειρά από νομοσχέδια που θα κατατεθούν τους επόμενους έξη μήνες για να μεταρρυθμίσουν εμάς και όλο μας το σόϊ και ζήτησε από τους υπουργούς του να μη καθυστερούν. Μεγαλεία πράγματα δηλαδή. Αν μάλιστα η μεταρρύθμιση θα μοιάζει με αυτά που κάνουν και τα άλλα που σχεδιάζουν για την Παιδεία «Φίλης και Σία», το παρελθόν θα ξαναγίνει παρόν.

Τέλος πάντων, αυτά παρεμπιπτόντως, που λένε. Γιατί δεν ξέρουμε αν ο Τσίπρας και οι Συριζανελίτες θα βγάλουν το 2016 ως κυβέρνηση. Ιδιαίτερα αν όπως διαλαλεί ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να περάσει από τη Βουλή όλα όσα έχει δεσμευθεί να κάνει με το τρίτο μνημόνιο. Εκτός και νομίζει ότι με το «παράλληλο πρόγραμμα» που όμως οι δανειστές το έστειλαν εκεί από όπου το έφερε, με τις κόντρες με το ΔΝΤ και άλλα τερτίπια μπορεί να τη βάλει καθαρή. Δύσκολο ωστόσο, πολύ δύσκολο, αν και ο ίδιος προετοιμάζει κάπως το έδαφος, φλερτάροντας με τον Λεβέντη, με κάποιους μεμονωμένους από εδώ και από εκεί και κυρίως νομίζοντας ότι θα συνεχίσει να έχει την στήριξη των Καραμανλικών. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, αυτή η κυβέρνηση είναι ήδη τρικομματική, από Συριζέους, Ανελίτες και Καραμανλικούς. Τι νομίζετε ότι είναι οι Παυλόπουλοι, οι Παπαγγελόπουλοι, στο βάθος οι Μολυβιάτηδες και πρόσφατα οι Ρουσσόπουλοι και οι λοιποί συνομιλητές του Μαξίμου;

Τώρα βέβαια, τη σούπα την έχει χαλάσει η απρόσμενη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήλθε δεύτερος και έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει την ηγεσία της Ν.Δ. στο δεύτερο γύρο. Αν τα καταφέρει, οι Καραμανλικοί θα παύσουν να είναι ιδιοκτήτες του κόμματος και γι΄ αυτό φροντίζουν να τον στολίζουν ως θατσερικό και ανάλγητο νεοφιλελεύθερο που προσπαθεί να μετακινήσει τη Ν.Δ. από το δρόμο του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και τα λαϊκής δεξιάς που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αλλά κα να μη κερδίσει ο Μητσοτάκης, που μάλλον αυτό προβλέπεται να συμβεί παρά τις καλές πιθανότητες που έχει, θα είναι ένας ισχυρός πόλος στο χώρο και δεν θα είναι εύκολο στον Μεϊμαράκη να τα βρουν κατά κάποιο τρόπο με τον Τσίπρα, αν το θελήσουν. Με λίγα λόγια, αν ο Τσίπρας έχει  σίγουρη τα στήριξη των Καραμανλικών και υπολογίζει σ’ αυτήν, θα πρέπει να τα ξανασκεφτεί, γιατί μπορεί να φάει τα μούτρα του, όπως τα έφαγε το πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησής του με την Ευρώπη. Μας έχει πείσει πια ότι δεν μετρά καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων και πέφτει έξω στους υπολογισμούς του.

Δίσεκτο λοιπόν το 2016 και καθώς έχουν σφίξει και τα γάλατα στην Ευρώπη, καλά θα κάνουν στο Μαξίμου να προπονηθούν στην ακροβασία, γιατί μπορεί να βροντηχθούν κάτω και να τους μαζεύουν με τα κουταλάκια. Δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό στις μέρες μας… Και α ξορκίζουν το φάντασμα της οικουμενικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.