ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ματς του Ασφαλιστικού άρχισε

16:53 - 05 Ιαν 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Τσα, να και το Ασφαλιστικό. Έφτιαξε το σχέδιό της η κυβέρνηση, το παρέδωσε στους εχθρούς δανειστές (αφού η φοβερή Γεροβασίλη κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι συντάσσονται με την Τρόικα αφού δεν συναινούν με την κυβέρνηση, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι, πρώτον, οι δανειστές και η Τρόϊκα είναι εχθροί, δεύτερον, η κυβέρνηση αναμένει αντιδράσεις από την Τρόικα, γι’ αυτό και ετοιμάζεται για μεγάλη μάχη, όπως διαλαλεί άμεσα ή έμμεσα, ο Τσίπρας) και τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.

Αν και υπάρχει βάσιμη υπόνοια ότι κάποια σημαντικά σημεία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους Τροϊκανούς...

Επί της ουσίας, το Ασφαλιστικό στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά μπερδεμένο πρόβλημα, σχεδόν άλυτο, αν δεν επιδιωχθεί μία ριζική και επώδυνη λύση τύπου Γόρδιου δεσμού. Ήταν και είναι γεμάτο στρεβλώσεις, με δεκάδες ταμεία που λειτουργούν αντιπαραγωγικά και γραφειοκρατικά, δίχως λογική, οι συνταξιούχοι φτάνουν τα 2,7 ή 2,8 εκατομμύρια και συνεχώς αυξάνονται, η χώρα μαστίζεται από φοβερή ανεργία, η εισφοροδιαφυγή είναι υψηλή και η μαύρη εργασία το ίδιο, η ύφεση συνεχίζεται και απλά ελπίζεται ότι φτάνει στο τέλος της και ακολουθεί κάποια ανάπτυξη, υπάρχει υπογεννητικότητα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν λεφτά για τη συντήρηση αυτού του συστήματος.

Ολα αυτά καταλήγουν στην αναπόφευκτη μείωση των συντάξεων, είτε αυτές λέγονται κύριες, είτε επικουρικές, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει, δυστυχώς. Ό,τι και να λένε οι μεν και οι δε και φυσικά με την έννοια του εξορθολογισμού. Η κυβέρνηση κάνει μία απόπειρα,  οδυνηρή για όλους μας και ιδιαίτερα για την ίδια, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι ΣΥ.ΡΙΖ.Αιοι αλάλαζαν, έλεγαν ξερά ψέματα και έδιναν υποσχέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες δεκαετίες που το σύστημα γέμιζε στρεβλώσεις και δεν υπήρχε η παραμικρή διάθεση για εξασφάλιση στοιχειώδους ανταποδοτικότητας, η Αριστερά αλά γκρέκα σε όλες τις μορφές της πρωτοστατούσε και πίεζε, πάντα για περισσότερα, πάντα κατά της λογικής.

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα όσα έλεγαν ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ήταν πάλι φούμαρα. Θα μειωθούν και οι κύριες, όπως και οι επικουρικές, για κάποιες κατηγορίες άμεσα, για τους νέους συνταξιούχους από την αρχή και για τη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων σε 2,5 χρόνια. Περί αυτού πρόκειται, μαζί με το γεγονός ότι το νέο σύστημα, που μάλλον δεν λύνει το πρόβλημα και απλά το μπαλώνει προσωρινά, ευνοεί την ισοπέδωση προς τα κάτω, κατά τα πρότυπα του Τσαβισμού. Δηλαδή φροντίζει ότι κάποιος που παίρνει 2000 και έχει τις ανάλογες κρατήσεις, να παίρνει σχεδόν την ίδια σύνταξη με έναν που παίρνει 1000 ευρώ και έχει τις δικές του ανάλογες κρατήσεις. Τα λεφτά θα βρεθούν από την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τις επικουρικές συντάξεις, κάτι εντελώς αντιπαραγωγικό, αλλά και από που αλλού να βρεθούν;

Από την άλλη πλευρά και για να μην τα ισοπεδώνουμε και εμείς όλα, στα θετικά σημεία περιλαμβάνεται η ενοποίηση των δεκάδων ταμείων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αντικατάστασή του από ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης από το σύνολο της εργασιακής ζωής, οι μειώσεις στις πρόωρες κύριες συντάξεις, οι αυξήσεις των εισφορών για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τη δική τους  αξιοπιστία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να τα μελετήσουν όλα αυτά και όπου διαφωνούν να κάνουν τις δικές τους συγκροτημένες αντιπροτάσεις, για να μη μοιάσουν του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πάντως, το ματς μόλις άρχισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.