ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απομόνωση και μετατροπή της Ελλάδας σε προσφυγικό καταυλισμό

13:59 - 28 Ιαν 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Κάποιοι ίσως το καταλαβαίνουν , αλλά οι περισσότεροι μάλλον δεν το αντιλαμβάνονται, μεταξύ των οποίων και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που είτε βρίσκονται σήμερα στη Βουλή, είτε φιλοδοξούν να μπουν σε αυτήν.

Η χώρα λοιπόν βρίσκεται μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο λόγω Προσφυγικού, καθώς οι ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν ακάθεκτες και οι ευρωπαίοι εταίροι σχεδιάζουν την απομόνωση της Ελλάδας για να μη φτάνουν στις δικές τους χώρες τα στίφη των δυστυχισμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και την φτώχεια.

Τα πράγματα είναι απλά: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο σύνολό τους, με πρώτους και καλύτερους τους μπαγάσηδες που κάποτε ανήκαν στο «ανατολικό μπλοκ» και μετά αναγορεύτηκαν σε «Νέα Ευρώπη» από τον απερίγραπτο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον Ράμσφελντ του Μπους του νεότερου, δεν θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες στα μέρη τους. Και εκείνοι, όπως η Μέρκελ και η κυβέρνησή τους που προσπάθησαν να δείξουν καλή διάθεση και ανεκτικότητα βρέθηκαν μπροστά σε αντιδράσεις οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν. Λαϊκές και πολιτικές αντιδράσεις που μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις αν κορυφωθούν, χώρια που ήδη τα εθνολαϊκά έως και ακροδεξιά κόμματα έχουν πάρει τα πάνω τους σε όλη την Ευρώπη.

Βλέπουμε λοιπόν να υψώνονται φράχτες, να αυστηροποιούνται πάρα πολύ οι έλεγχοι στα σύνορα, να κλυδωνίζεται η Σένγκεν, να επικρατεί ο φόβος λόγω τρομοκρατίας, να δυσφορεί κόσμος, να υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό  κόστος εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης και φυσικά να αρχίζει να ανθεί ο ρατσισμός. Προφανώς όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά να σταματήσουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Γνωρίζουν οι πάντες ότι για να σταματήσει αυτή η μετακίνηση των πληθυσμών θα πρέπει να συντριβεί ο ΙΣΙΣ, να βρεθεί ειρηνική λύση στη Συρία και το Ιράκ, να υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια για τους πολίτες και φυσικά να πέσουν άπειρα λεφτά για να αρχίσει η ανόρθωση των κατεστραμμένων πια χωρών στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο ισχύει και για τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα τη Λιβύη. Ολο αυτό δεν φαίνεται εφικτό τούτη τη στιγμή.

Το επόμενο βήμα για να μπει φραγμός στη ροή των προσφύγων και μεταναστών θα ήταν να επιδείξει ικανότητα και βούληση η Τουρκία, αφού από εκεί κυρίως περνάνει προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο η Τουρκία δεν δείχνει τέτοια βούληση και είναι αμφίβολο αν έχει και την ικανότητα, καθώς είναι ένας από τους παίκτες που είναι χωμένοι μέχρι τα αυτιά στο μακελειό που γίνεται. Το μόνο που κάνει είναι να εξασφαλίζει χρήματα από τους ευρωπαίους για να καλύπτει τις δαπάνες των προσφυγικών καταυλισμών (η αλήθεια είναι ότι «φιλοξενεί» και η ίδια μεγάλο αριθμό προσφύγων) και να εκβιάζει πολιτικά για να κερδίζει πόντους απέναντι στην Ευρώπη. Άλλωστε, αν ήθελε, θα μπορούσε τουλάχιστον να επαναφέρει τη βίζα για τις χώρες του Μαγκρέμπ…

Άρα, αφού ούτε ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στη Συρία και το Ιράκ, ούτε η Τουρκία σταματά τη ροή των προσφύγων, η επόμενη λύση θα ήταν να υψωθούν φράχτες ή με κάποιο τρόπο να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φτάνουν στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά και  αυτό είναι αδύνατο, πέρα από τις όποιες γνωστές αδυναμίες έχει η ένδοξη χώρα μας, ειδικά με τη σημερινή εντελώς ανίκανη κυβέρνηση. Φράχτες σε θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να μπουν, η απόσταση των τουρκικών ακτών από τα ελληνικά νησιά είναι πολύ μικρή, επιδρομές κατά των διακινητών δεν μπορούν να γίνουν όπως στη διαλυμένη Λιβύη και δεν διανοείται κανείς στα καλά του ότι θα βυθίζονται τα σκάφη με τους δυστυχισμένους. Αν κάποιος βέλγος, ούγγρος ή δανός θέλει, ας στείλει δικά του σκάφη να το κάνουν, αλλά φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να το επιχειρήσουν οι ίδιοι, αν και θα ήθελαν να το κάνουν οι έλληνες…

Τι μένει λοιπόν για να σταματήσουν ή να επιβραδυνθούν οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών; Η μετακίνηση των λεγόμενων εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ελληνοτουρκικά παράλια στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Και αυτό γίνεται σήμερα κυρίες και κύριοι. ΟΙ φράχτες που υψώνονται εκεί και θα επεκταθούν σε όλο το μήκος, ακόμη και της ελληνοαλβανικής μεθορίου, έχουν τη συνδρομή και τις ευλογίες των Βρυξελλών, ανοιχτά των Ούγγρων, Κροατών, Αυστριακών και Σέρβων, σιωπηρά όλων των υπολοίπων. Θέλουν να απομονώσουν την Ελλάδα και να την κάνουν απέραντο στρατόπεδο ή καταυλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων προσφύγων. Η κυβερνησάρα μας  με την ανικανότητά της τους προσφέρει την ευκαιρία να ασκούν κριτική και πολεμική για τις καθυστερήσεις στη δημιουργία των hot spots, αλλά αυτά αφορούν την ταυτοποίηση, δεν ανακόπτουν την ροή των προσφύγων και μεταναστών. Οι απειλές περί διωγμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν θα υλοποιηθούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, γιατί η απομόνωση θα γίνει «ντε φάκτο» με τη θωράκιση των συνόρων από την πλευρά των Σκοπίων, με κονδύλια και ευλογίες όλων των ευρωπαίων.

Δεν χρειάζεται σίγουρα να πούμε , τι θα σημαίνει απομόνωση της χώρας και εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίου προσφύγων εδώ. Κόλαση…

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 28 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.