ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση-προβοκάτορας για την τέλεια καταιγίδα

19:40 - 14 Φεβ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις μετεωρολογίας για να δει κανείς τα σύννεφα που μαζεύονται στον ουρανό της Αθήνας. Είναι μαύρα και υπό κανονικές συνθήκες αναμένεται όπου νά 'ναι να ξεσπάσει καταιγίδα.

Πρόσφυγες και μετανάστες, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κλειστά σύνορα με Σκόπια, κυβέρνηση (ανίκανη, άσχετη, αναξιόπιστη και με κάθε στερητικό άλφα που υπάρχει στο λεξιλόγιο) σαν αυτή που έχουμε, αντιπολίτευση αμήχανη και παλαιάς κοπής, αντιδράσεις από παντού και σε κάθε σκέψη εξορθολογισμού, αλλά πάντα υπέρ διατήρησης των κεκτημένων, Τρόϊκα που περιμένει στοιχεία, ΔΝΤ που επιμένει σε περικοπές Ασφαλιστικού, αξιολόγηση, δημοσιονομικό κενό, διάχυτος λαϊκισμός, συστηματική υπονόμευση των ιδιωτικοποιήσεων από υπουργούς,  δανειστές και εταίροι με χαμένη την υπομονή τους, Ευρώπη που παραπαίει, τράπεζες με ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία και χωρίς δυνατότητα νέας κεφαλαιοποίησης και στο βάθος… δραχμή και απομόνωση. Άρα όλα τα συστατικά για ην τέλεια καταιγίδα υπάρχουν.

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως τα βλέπει και τι σκέπτεται για όλα αυτά η κυβέρνηση. Γιατί όσο και ανίκανη να είναι αποκλείεται να μη τα βλέπει και επομένως δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν.  Ή κάνει σχέδια που πιθανότατα θα πέσουν πάλι έξω ή εύχεται να ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα ελπίζοντας ότι θα διατηρήσει την εξουσία σε μία χώρα καθημαγμένη, εκτός Ευρώπης, απομονωμένη  και μόνη της, ώστε  να μη χρειάζεται να δίνει λογαριασμό το καθεστώς που θα επιβάλλει. Το γεγονός ότι προς το παρόν δύσκολα  ανιχνεύονται τα σχέδια των Τσίπρα, Παππά και των λοιπών συγγενών, δεν σημαίνει δυστυχώς ότι δεν κάνουν σχέδια με τη δική τους λογική βέβαια. Τι σόϊ αριστεροί αλά γκρέκα θα ήταν δίχως σχέδια και θεωρίες επί παντός του επιστητού, ακόμη περισσότερο για να διατηρηθούν στην εξουσία σε μία Ελλάδα δικής τους κοπής…

 

Αυτά που παρατηρούμε τώρα είναι ότι ο Τσίπρας ήξερε και δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Του την είπε ο Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στη Άγκυρα, του την είπε και η Μέρκελ στο Λονδίνο. Άλλωστε το αίτημα για εμπλοκή το έκαναν μαζί Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα και εμείς θα δούμε τη συνέχεια. Από τις δηλώσεις Δραγασάκη και Μουζάλα είναι επίσης φανερό ότι περιμένουν να κλείσουν οπωσδήποτε τα σύνορα με τα Σκόπια, χωρίς μάλιστα να δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία. Κάτι λοιπόν περιμένουν και από αυτό, εκτός και αν πραγματικά πιστεύουν ότι το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων θα ανακόψει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών από τη θάλασσα, όπως πολλοί δικοί τους διατείνονται. Άγνωστο ακόμη αν αυτά τα έχουν ανταλλάξει με κάτι στα θέματα της οικονομίας, αλλά δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ίσως γιατί προσπαθούν να εμφανίζονται ψύχραιμοι.  Πάντως, αν περιμένουν μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση από την Τρόϊκα (που όμως θα βρεθούν τα λεφτά γιατί αυτό σημαίνει ουσιαστικά μία πιο ελαστική αντιμετώπιση από τους δανειστές) την σούπα την χάλασε ο Τόμσεν με το άρθρο που μιλάει για απαραίτητες περικοπές στις κύριες συντάξεις και μέτρα 9,5 δις το 2016 και 2017!

 

Πολλοί επισημαίνουν την κοινωνική αναταραχή που επικρατεί αυτές τις μέρες. Τέτοια αναταραχή όντως υπάρχει, αλλά προς την κατεύθυνση του να μην αλλάξει τίποτα. Γι΄αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφεύγουν τα πολλά - πολλά υπέρ των αγροτών και των αναξιοπαθούντων ελεύθερων επαγγελματιών. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να ευχόταν να τα κάνουν λίμπα οι αγρότες στην Αθήνα για να φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτό δεν έγινε χάρις στο ΚΚΕ. Καπέλωσε το συλλαλητήριο και δεν άφησε να ξεφύγει η κατάσταση, όπως προσπάθησαν να το πετύχουν οι νταήδες Κρητικοί αγρότες μαζί με διάφορους μασκοφόρους το πρωί της Παρασκευής.

 

Με λίγα λόγια, άγνωστα τα σχέδια της κυβέρνησης και εκείνο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε είναι ότι φέρεται σαν προβοκάτορας που προσπαθεί να προκαλέσει την τέλεια καταιγίδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.