ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τίποτα δεν μαθαίνουν και λέγοντας μ…ς πορεύονται

12:13 - 09 Ιουν 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση Συρανέλ θα έπαιρνε το μάθημά της και θα αντιλαμβανόταν κάποια πράγματα τον τελευταίο χρόνο. Όπως ας πούμε, ότι οι αυταπάτες, οι μπούρδες, τα ψέματα και οι μ….ς πληρώνονται. Το μάθημα μάλιστα είναι επαναλαμβανόμενο, μέχρι να εμπεδωθεί, και άρχισε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι. Συνεχίστηκε με την αξιολόγηση, που καθυστέρησε και επιβάρυνε τα μέτρα και εξακολουθεί με κάθε ευκαιρία με τον έλεγχο που έχει επιβληθεί. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα γίνουν αυτά, για να πάρετε τα λεφτά, θα κάνετε εκείνα, για να προχωρήσετε στη δεύτερη αξιολόγηση τον επόμενο Σεπτέμβριο, θα προσθέσετε και τα άλλα.

Είναι φανερό ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη πλέον στη χώρα και ακόμη περισσότερο στους Συρανέλ. Και πώς να έχουν οι άνθρωποι με όσα έχουν πει και κάνει οι λεγάμενοι. Ποιος στα συγκαλά του μπορεί να εμπιστεύεται τον Τσίπρα και κυρίως τους υπουργούς του, τον Κατρούγκαλο, τον Σπίρτζη, τον Δρίτσα, τον Σκουρλέτη, τον Σταθάκη και πολλούς άλλους, με τα μυαλά που κουβαλάνε. Οπότε (πάντα οι δανειστές) υιοθέτησαν τον κανόνα «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν», που σημαίνει ότι δεν αρκεί να ψηφίζουν, πρέπει και να υλοποιούν. Γιατί αυτό έγινε τις τελευταίες μέρες με την καθυστέρηση της δόσης, μέχρι να κλείσει η πώληση του Ελληνικού (ευτυχώς), να μεταφερθεί το 5% του ΟΤΕ που έχει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, να σταματήσει η δίωξη των ξένων συμβούλων αποκρατικοποιήσεων, καθώς ο πάσα ένας θα μπορούσε να τους κατηγορήσει ότι πούλησαν φτηνότερα το όποιο οικόπεδο και ζημίωσαν το δημόσιο και ούτω καθ’ εξής. Άλλωστε, από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ ήταν φανερό ότι ο έλεγχος θα ήταν ασφυκτικός.

 

Θα περιμέναμε λοιπόν η κυβέρνηση να έχει πάρει το μάθημά της. Και δεν ξέρουμε για τον Τσίπρα, πόσο αποφασισμένος είναι να ολοκληρώσει την κωλοτούμπα του προς την κατεύθυνση της λογικής –άρα, λογική προσαρμογή, κεντροαριστερά, κέντρο ή όπως αλλιώς θέλει να το δει κανείς -, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έμαθαν κάτι οι υπουργοί του, κρίνοντας από αυτά που λένε και τα άλλα που επιχειρούν. Ο Σπίρτζης πήγε να αλλάξει τη σύμβαση των αεροδρομίων για να παίρνουν οι τοπικοί δήμοι το 20% των κερδών, αλλά του έδωσαν μία με τον χάρακα και το πήρε πίσω. Κάτι ανάλογο πήγε να γίνει από τον ατακτούλη Δρίτσα με τον ΟΛΠ, ο Σκουρλέτης αφού έφαγε όσα έλεγε για το εργοστάσιο του χρυσού στη Χαλκιδική, αλλά βρήκε κάτι άλλο να υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμόσει. Στο Ελληνικό ονειρεύονται αλλαγές στη σύμβαση καθώς θα προχωρούν τα έργα, ενώ στον πολιτικό τομέα η Γεροβασίλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα για να μετατρέψει το σημερινό Σύνταγμα σε … Σύνταγμα πολιτών και ο Φίλης κοντεύει να κηρύξει αντισυνταγματικές τις διαδηλώσεις των αντιπάλων της κυβέρνησης. Αλλά όταν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Βούτσης πήγε να καλύψει τον Καμένο λέγοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας, γιατί η Γεροβασίλη, ο Φίλης και άλλοι να μη λένε τα δικά τους. Μία μ… περισσότερο, μία λιγότερο, δεν αλλάζει τίποτα.

 

Ε, αυτό το «τίποτα» έχει σημασία. Γιατί με τίποτα δεν δείχνουν να μαθαίνουν. Και από την άλλη πλευρά, γιατί να το κάνουν, αφού έτσι έφτασαν στην εξουσία, έτσι πορεύτηκαν και τέτοια γουστάρει ο μέσος Έλληνας, μέχρι να πειραχθεί το πορτοφόλι του. Οπότε θα δούμε τους επόμενους τρεις τέσσερεις μήνες…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.