ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας ήλθε για να μείνει…

19:55 - 03 Ιουλ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Είτε του βγει, είτε όχι, ο Τσίπρας προχωρεί μεθοδικά και με σχέδιο να παραμείνει στην εξουσία, να φτιάξει δικό του καθεστώς και στη χειρότερη περίπτωση, να μη μπορεί να υπάρχει άλλη εξουσία χωρίς τη δική του συμμετοχή, συναίνεση, επαφή, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε.

Με λίγα λόγια, ήλθε για να μείνει στη ζωή μας και δεν αποκλείεται να τα καταφέρει. Είναι ο ίδιος κυνικός σε σημείο αφάνταστο και δεν παίζεται, έχει εκπαιδευτεί πολιτικά στον αριστερό κυνισμό, που στην πραγματικότητα ακουμπάει τον φασισμό και σίγουρα αδιαφορεί για την λεγόμενη αστική ηθική, υπάρχει κρίση και παρακμή γύρω του και αντίθετα, δεν υπάρχει στον ορίζοντα αντίπαλος με αντίστοιχα προσόντα.

Το σχέδιο του Τσίπρα δεν το ξέρουν όλοι και ασφαλώς δεν συμμετέχουν στην εκπόνησή του. Για παράδειγμα, δεν το ξέρει και δεν συμμετέχει ο αλαφροϊσκιωτος Δρίτσας που νόμιζε ότι μπορούσε να αλλάξει τη συμφωνία με την Κόσκο, να φέρει αλλαγμένο κείμενο στη Βουλή και να μην το πάρει μυρωδιά κανείς, ειδικά οι ενδιαφερόμενοι Κινέζοι. Υπάρχουν όμως άλλοι, όπως ο Παππάς, ο Φλαμπουράρης, ο Βούτσης και κάποιοι ακόμη του στενού κύκλου, που το γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι του ΣΎ.ΡΙΖ.Α. είναι κομπάρσοι και ο Καμένος ο χρήσιμος ηλίθιος.

Όπως πιθανώς γίνεται αντιληπτό, ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι ο darling των Γερμανών. Υπάκουος μέχρι εκεί που δεν παίρνει, περνάει όλα όσα πρέπει να περάσουν και δεν ενοχλεί. Άλλο φυσικά αν αυτά που περνάει θα εφαρμοστούν. Προς το παρόν λέει «ναι» σε όλα και όπως είπε Γερμανίδα βουλευτής σε συνομιλητή της, «ο Τσίπρας δεν είπε ποτέ ψέματα στην Καγκελάριο». Εξ ου και βλέπουμε να πυκνώνουν οι επισκέψεις Γερμανών στην Αθήνα, μαζί με τα χαμόγελα και τις αγκαλιές. Αν σε αυτά θα υπάρξει και ουσία, δηλαδή επενδύσεις, θα δείξει, αλλά τουλάχιστον ο Τσίπρας  προσφέρει από την πλευρά του ασφάλεια και δεν τους σπάει τα ούμπαλα σε μία δύσκολη συγκυρία με το Brexit να τρέχει και τα άλλα μεγάλα προβλήματα να απειλούν τη συνοχή της Ευρώπης. Κάτι ανάλογο είναι πιθανόν να ισχύει και με την Κίνα. Δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να επιστρέψει από εκεί με καμιά νέα συμφωνία , η οποία βρισκόταν στα σκαριά και ο Δρίτσας με την άπειρη βλακεία που τον χαρακτηρίζει, να πήγε να του χαλάσει τη σούπα.

Όλους αυτούς και κυρίως τους Γερμανούς και τους Γάλλους, που στηρίζουν σκανδαλωδώς σε αυτή τη φάση τον Τσίπρα, δεν τους νοιάζει και τόσο τι κάνει στο εσωτερικό, αρκεί να μην ξεπερνά κάποιους κανόνες. Άλλωστε, όταν τους ξεπερνά, τον ξαναφέρνουν στην τάξη, όπως ίσως γίνει στην περίπτωση των νέων αδειών τηλεοπτικών καναλιών. Σίγουρα δεν τους νοιάζει τι πάει να κάνει με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα. Αλλά εμάς που μας νοιάζει , βλέπουμε πολύ καλά τι πάει να κάνει. Φέρνει νόμο με απλή αναλογική  για να ανακόψει την όποια πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία,  προβλέποντας ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έλθει δεύτερος στις επόμενες εκλογές. Προσθέτει την ψήφο στα 17, θεωρώντας ότι οι περισσότεροι από τους 17χρονους μπέμπηδες και μπεμπέκες θα πάνε προς το μέρος του, στο όνομα της αριστεροθολούρας. Ελπίζει ότι κάποια μικρά κόμματα θα τσιμπήσουν και ήδη εξασφάλισε τον Λεβέντη (γι αυτό δεν άλλαξε την Β’ Αθήνας), διατήρησε το όριο του 3% για να δελεάσει τη Χρυσή Αυγή (έτσι όμως χάνει το ΚΚΕ, που άλλωστε θα έβρισκε κάτι άλλο για να μην ψηφίσει και τον διευκολύνει) και προσδοκά ότι εξωπολιτικός παράγων θα πείσει την Γεννηματά να ψηφίσει επίσης.

Πολύ δύσκολα θα εξασφαλίσει τους 200 βουλευτές και μάλλον δεν θα τα καταφέρει ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Αλλά και πάλι είναι ικανοποιημένος γιατί θα ισχύσει στις μεθεπόμενες. Αν βέβαια η εξουσία περάσει στον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., θα φροντίσουν να τον αλλάξουν, αλλά και πάλει θα πρέπει να βρουν 200 ψήφους ώστε ο δικός τους νόμος να ισχύσει στις μεθεπόμενες. Πολύ δύσκολο και αυτό, κρίνοντας από τα ποσοστά που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Γιατί για όποιον παρατηρεί, η Νέα Δημοκρατία έρχεται μεν πρώτη στην πρόθεση ψήφου, χωρίς όμως να ξεπερνά το 30% στην καλύτερη περίπτωση και με συσπείρωση περί το 85%. Ουσιαστικά ο συσχετισμός δυνάμεων του δημοψηφίσματος δεν έχει αλλάξει και μπορεί πολλοί οπαδοί του Τσίπρα να είναι τώρα δυσαρεστημένοι, αλλά δεν άλλαξαν μυαλά. Ο τελευταίος λοιπόν συνεχίζει να βασίζεται στους άχρηστους δημόσιους υπάλληλους και σε όσους νομίζουν ότι είναι αριστεροί με τα μυαλά στα κάγκελα. Άρα η βάση του δύσκολα θα πέσει κάτω από 20%.

Καταλάβατε τώρα γιατί λέμε ότι ήλθε για να μείνει;

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 03 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.