ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια του Τσίπρα ακόμη η πρωτοβουλία των κινήσεων

20:45 - 10 Ιουλ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Παρά τα χάλια του –και όλης της κυβέρνησης βέβαια – πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Τσίπρας συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Πότε με επικοινωνιακές μπουρδολογίες του τύπου «δίκαιη ανάπτυξη», ή ότι βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης, πότε με τουριστικά ταξίδια στην Κίνα από όπου γυρίζει με τσιτάτα αλά Μάο, όπως «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» και πότε με τερτίπια αλλαγής του εκλογικού νόμου αμέσως και του Συντάγματος στο κοντινό μέλλον, καταφέρνει να αλλάζει την ατζέντα, να μπουρδουκλώνει την αντιπολίτευση και να επιπλέει.

 Όχι ότι τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης θέλουν και πολύ για να παραζαλιστούν, τέτοια που είναι. Με τον Μητσοτάκη στη Ν.Δ. να μοιάζει αμήχανος και να μη μπορεί να τιθασεύσει του Καραμανλικούς που του σκάβουν συνεχώς τον λάκκο με μπροστάρη τον φοβερό Πάκη, αλλά και με ένα επιτελείο εντελώς άχρωμο και άοσμο και άγευστο, πλην Βορίδη και Γεωργιάδη για να είμαστε δίκαιοι. Με μία Γεννηματά που όσο και να προσπαθεί να ανοίξει φτερά, δεν μπορεί, άσε που έχει κα κάποιους εξωπολιτικούς παράγοντες να την πιέζουν συνεχώς να βάλει πλάτη στον Τσίπρα. Με τον Θεοδωράκη να την έχει δει protagonist σε τηλεοπτικό σόου και κατά κάποιο τρόπο Μεσσίας, αν και καμιά φορά σώζει την παρτίδα, όπως με τη στάση του στον εκλογικό νόμο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει απογοήτευση και δυσαρέσκεια στον κόσμο. Πολλοί πιστεύουν ότι η δυσαρέσκεια θα κορυφωθεί και θα ξεσπάσει περί τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, οπότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν ο Τσίπρας δει ότι τα ποσοστά του πάνε να πέσουν κάτω από 20%, θα πάει αμέσως σε εκλογές, για να μπορεί να είναι «παίκτης» και μετά, ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προς το παρόν και για να προσφέρει σανό για απασχόληση στα «άλλα αντ’ άλλων» ολιγοφρενή μήντια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το Φθινόπωρο, λες και έχει καλύτερους από τους χάλια που έχρισε υπουργούς, για να τους αντικαταστήσει. Έ, δεν έχει και το ξέρει.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι με συντονισμένες ενέργειες, ο Τσίπρας προωθεί το σχέδιο της επιβολής ενός δικού του καθεστώτος, στα πρότυπα περίπου του κινέζικου. Δηλαδή καπιταλιστικό και νεοφιλελεύθερο προς τα έξω, σοσιαλιστικό (αλά γκρέκα) και ελεγχόμενο πλήρως από ένα κομματικό κράτος προς τα μέσα. Και για όποιον αναρωτιέται γιατί οι ξένοι παίζουν μαζί του μπάλα, το αποκάλυψε πρόσφατα γερμανίδα βουλευτής. Γιατί δεν τους λέει ποτέ ψέματα, σε ό,τι τους αφορά, τουλάχιστον μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αν και εκείνοι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να λασκάρουν τα λουριά. Το αντίθετο και αυτό κάνουν.  Τα ψέματα ωστόσο, τα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό στον υπερθετικό βαθμό γιατί εκεί τον παίρνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.