ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας δεν θέλει εκλογές, μπορεί όμως να οδηγηθεί σε αυτές

17:31 - 22 Αυγ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ανόητους όσους τις σκέπτονται και διπλά ανόητους όσους τις ζητάνε χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη φιλολογία για τις εκλογές και μόνο που δεν ονομάτισε τον Μητσοτάκη στη δεύτερη κατηγορία. Γιατί πραγματικά ο Τσίπρας δεν τις θέλει τις εκλογές, αν βέβαια μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του το 2019 ανέφελα και ανέμελα. Ποιος άλλωστε έχει την εξουσία και θέλει να την βάλει σε ρίσκο δίχως λόγο;

Το κακό όμως για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση Συρανέλ είναι ότι ίσως να αναγκαστούν να προσφύγουν σε πρόωρες εκλογές. Κάτι που μπορεί να συμβεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Το κλειδί είναι τριπλό, η πορεία της οικονομίας, που η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα και με διάφορα επιχειρήματα να πείσει ότι παίρνει τα πάνω της, η ένταση και η έκταση της δυσαρέσκεια λόγω υπερφορολόγησης και περικοπών στις συντάξεις  και τα μέτρα που ενδεχομένως να αναγκαστεί να πάρει, αν τα έσοδα δεν ευδοκιμήσουν και αν η νέα αξιολόγηση από τους δανειστές δεν πάει καλά. Αυτά τα τελευταία θα προσπαθήσει να τα αποφύγει με κάθε θυσία, για να μη πέσει βαρύς ο “κόφτης”, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και όρια στους περιορισμούς των δαπανών και στην καθυστέρηση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Δηλαδή στο πλήρες στέγνωμα της ήδη στεγνής αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε “τα μυστήρια” της ελληνικής οικονομίας που με κάποιο μαγικό τρόπο κινείται, έστω και ασθμαίνοντας, με τη βοήθεια της “μαύρης” αδελφής της. Όλο και κάποιοι έχουν λεφτά, όλο και κάποιοι βρίσκουν λεφτά, παρά τους λυγμούς και τα κλάματα, ώστε να γίνεται τζίρος. Υπάρχει και ο αιμοδότης τουρισμός που πήγε πάλι καλά φέτος, αν και αρχικά υπήρχαν ανησυχίες.

Όλα αυτά και άλλα, όπως το προσφυγικό που παραμένει στην κόψη του ξυραφιού, θα μετρήσουν για το αν ο Τσίπρας θα πάει για εκλογές. Κυρίως όμως θα μετρήσει τι θα του λένε οι δημοσκοπήσεις. Όσο θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά στη Ν.Δ., θα κρατιέται στην εξουσία. Αν όμως διαπιστώσει ότι η ψαλίδα ανοίγει επικίνδυνα και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πάει να πέσει κάτω από το 20% λόγω δυσαρέσκεια, θα σπεύσει να τις κάνει. Για να αποφύγει μία κατρακύλα που θα απειλεί να τον επαναφέρει κοντά εκεί από όπου ξεκίνησε και για να παραμείνει μεγάλος παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού. Ελπίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση και θα πάει ξανά σε εκλογές, με απλή αναλογική αυτή τη φορά, ή ότι θα κάνει μεν κυβέρνηση, αλλά μικρής διάρκειας λόγω των προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Άρα οι εκλογές δεν διαγράφονται από το χάρτη και η διεξαγωγή τους θα εξαρτηθεί από αυτά που λέμε.

Να μη ξεχνάμε επίσης ότι την ίδια ώρα που ο Τσίπρας και οι δικοί τους τις αποκλείουν, ταυτόχρονα κινούνται και σε προεκλογικό κλίμα, κρίνοντας από διάφορα σημάδια, όπως οι συμμαχίες του Νότου για το προσφυγικό, οι κόντρες με τη Γερμανία για τις πολεμικές επανορθώσεις, οι προσπάθειες να εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ και να διχαστεί η Ν.Δ.  με το κόλπο της νέας παραπομπής Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ότι δήθεν αλλοίωσε τα ποσοστά του ελλείμματος και του χρέους το 2010 και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Μόνο που σε αυτό το τελευταίο θα βρουν μπροστά τους ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, ακόμη και τον ΟΗΕ...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.