ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άτολμη κυβέρνηση, δεκανίκι ο ΣΥΡΙΖΑ

17:00 - 11 Ιαν 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Θόρυβο προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του πολιτικού αναλυτή και συμβούλου κατά καιρούς πρωθυπουργών (Κ. Καραμανλή, Αλ. Τσίπρα κλπ.), Γιάννη Λούλη. Τις διατύπωσε αρχικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στη συνέχεια στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον «Σκάι» και αφορούσαν την πορεία μαζί με τις επιδόσεις του αρχηγού του Σύριζα στην αντιπολίτευση, αλλά και τη σημερινή πολιτική κατάσταση γενικότερα.

Έχουν ασφαλώς τη σημασία τους για την πολιτική φιλολογία των ημερών οι εκτιμήσεις του Γ. Λούλη, όμως η άποψή του ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να στρίψει τον Σύριζα προς το σοσιαλδημοκρατικό κέντρο, αλλά δεν τον αφήνει το βαθύ κομματικό κράτος -κάτι ανάλογο με το βαθύ κράτος δηλαδή- σηκώνει μπόλικη αμφισβήτηση. Ο Αλ. Τσίπρας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να ασκήσει διαφορετικής χροιάς και ποιότητας αντιπολίτευση για πολλούς λόγους. Ο ίδιος δεν έχει τη γνώση, την παιδεία, ή το ταλέντο να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Ταυτόχρονα αποτελεί γέννημα – θρέμμα  της πορείας που ακολούθησε από τα εφηβικά του χρόνια και των συντρόφων στους οποίους μαθήτευσε και με τους οποίους συμπορεύτηκε.

Τρίτον, έφτασε στην εξουσία μιλώντας τη γλώσσα της έντασης σε βαθμό διχόνοιας και της μπουρδολογίας που εξελίχθηκε μεν σε … αυταπάτη, αλλά παραμένει τρόπος ζωής. Έτσι εξασφάλισε την υποστήριξη ενός κοινού που τέτοια ήθελε να ακούσει, ενώ στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του αναδείχθηκε πλήρως η ανικανότητα του ίδιου και των περισσότερων στελεχών. Τώρα εξακολουθεί να ηγείται μίας συρρικνωμένης εκλογικής βάσης που και από την πλευρά της τον κρατά εγκλωβισμένο στην πορεία της έντασης, της μπουρδολογίας και της «ό,τι νάναι» αντιπολίτευσης. Με λίγα λόγια αυτό είναι το DNA του Σύριζα, της ηγεσίας και της βάσης του. Αν επιχειρήσει πραγματικά  να αλλάξει (απόλυτα υποθετικό αυτό), θα κινδυνεύσει με πλήρη διάλυση…

Η αποδεδειγμένη αδυναμία του Αλ. Τσίπρα και των συντρόφων του να αλλάξουν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στην κυβέρνηση, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για τα αυξανόμενα λάθη της. Δείχνει όλο και περισσότερο κουρασμένη -είναι αλήθεια ότι πέρασε και περνάει μεγάλες φουρτούνες κατά τη θητεία της-, διακατέχεται πλέον φανερά από τον φόβο και το άγχος  του πολιτικού κόστους, διακρίνεται πια από ατολμία, δεν προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, καταφεύγει σε παλινωδίες, φάσκει και αντιφάσκει στην επικοινωνιακή πολιτική της, πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ. εκπέμπουν ισχυρές δόσεις παλαιοκομματισμού. Ο Σύριζα παραμένει δεκανίκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και αυτή είναι υποχρεωμένη να φροντίζει αξιοπιστία της και να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών που την έφεραν στην εξουσία. Οι καιροί αλλάζουν πολύ γρήγορα στην εποχή μας και δεν είναι αρκετός ένας Πιερρακάκης!

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 11 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.