ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πραγματικότητες ξένων πανεπιστημίων

15:25 - 13 Ιαν 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Με αφορμή τα νέα γεγονότα βίας, τρομοκράτησης και καταλήψεων σε πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και τις μπαρούφες πολιτικών που προθυμοποιούνται να προσφέρουν άποψη με κομματικές θέσεις, οι πρόσφατες σχετικές εμπειρίες του υπογράφοντος από αγγλικά πανεπιστήμια (με την ιδιότητα του γονέα, για να μην παρεξηγούμαστε), είναι οι εξής:

Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι φοιτητές που γίνονται δεκτοί υπογράφουν ΔΥΟ συμβόλαια. Το ένα με το κολλέγιο στο οποίο εντάσσονται (το πανεπιστήμιο αποτελείται από διάφορά κολλέγια) και αφορά κυρίως τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους σε θέματα συμπεριφοράς, καθώς και τις κυρώσεις που προβλέπονται από την διοίκηση αν παραβούν τους κανόνες ή αν κάνουν ζημιές.

Το δεύτερο συμβόλαιο είναι με το πανεπιστήμιο και αφορά κυρίως τις σπουδές, που είναι βασικά ενιαίες σε όλα τα κολλέγια. Αυτό το συμβόλαιο δηλαδή περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του φοιτητή απέναντι στις σπουδές του, αλλά και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του πανεπιστημίου απέναντι στον φοιτητή σε επίπεδο σπουδών. Επιπρόσθετα αναφέρει και τα δικαιώματα της διοίκησης του πανεπιστημίου να επιβάλλει κυρώσεις στους φοιτητές που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σπουδών.

Φυσικά, μεταφορές μαθημάτων, καθυστερήσεις και απώλειες σπουδαστικών περιόδων / εξαμήνων  και λοιπές διευκολύνσεις δεν υπάρχουν σαν έννοιες. Επιπλέον, όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια φυλάσσονται από υπαλλήλους ασφαλείας, η κυκλοφορία στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ελεύθερη μόνο σε φοιτητές με επίδειξη ταυτότητας και παντού υπάρχουν κάμερες. Δεν άρχει ίχνος γκράφιτι και γενικά κουρελαρίας (το πανεπιστήμιο είναι ουσιαστικά η πόλη της Οξφόρδης και τα μεσαιωνικά κτίρια του αποτελούν πόλο τουριστικής έλξης) και η αστυνομία περιπολεί παντού έτοιμη να επέμβει…

Η δεύτερη εμπειρία σχετίζεται με το πανεπιστήμιο Ιμπήριαλ που εδρεύει στο Λονδίνο. Την περασμένη χρονιά που λόγω της πανδημίας τα μαθήματα και οι εξετάσεις (με όλες τις δυνατές δικλείδες ασφαλείας) έγιναν διαδικτυακά, η διοίκηση του πανεπιστημίου έστειλε σε όλους τους φοιτητές το ακόλουθο μήνυμα / τελεσίγραφο: Ο φοιτητής που θα «συλληφθεί» ότι αντιγράφει στις εξετάσεις, θα αποβάλλεται άμεσα και το όνομά του θα γίνεται γνωστό σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να μην γίνεται δεκτός πουθενά αλλού. Τελεία και παύλα.

Αυτά, για να μην καλπάζουν μαζί η πλούσια φαντασία με την ακατάσχετη μπουρδολογία…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.