ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Όχι στοιχήματα για εκλογές!

Όχι στοιχήματα για εκλογές!

16:11 - 19 Ιαν 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαβεβαιώνει συνεχώς και με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή άνοιξη με καλοκαίρι του 2023, αλλά είναι σαφές ότι σταδιακά εδραιώνεται κλίμα εκλογολογίας με ορίζοντα το 2022. Περί το φετινό φθινόπωρο τις τοποθετούν πολλοί και είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δίνει τέτοια αίσθηση με δημοσιογράφους και Σύριζα να πλειοδοτούν με εκτιμήσεις και τοποθετήσεις.

Η κυβέρνηση δίνει αίσθηση προεκλογικής περιόδου αφενός με την απλοχεριά που χαρακτηρίζει τις οριζόντιες αποφάσεις της για οικονομικές ενισχύσεις και στηρίξεις μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, αφετέρου με την ατολμία της σε εφαρμογή διατάξεων και νόμων που ενοχλούν κάποιες άλλες κατηγορίες ( κατεδάφιση αυθαιρέτων σε γιαλούς π.χ.), αλλά και την αγωνιώδη προσπάθειά της να μην τα χαλάσει με φορείς επιρροής, όπως η Εκκλησία. Από κοντά οι δημοσιογράφοι που ερμηνεύουν  ως προεκλογικά αυτά τα σημάδια και παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους με αυξανόμενη ή και απόλυτη βεβαιότητα. Την προεκλογική φιλολογία υιοθέτησε και ενισχύει ο Σύριζα ζητώντας ανοιχτά την πρόωρη διενέργεια εκλογών…

Στην πραγματικότητα δεν τις θέλει τις εκλογές τώρα η ηγεσία του Σύριζα, γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει. Έχει όμως τους δικούς της λόγους να εμφανίζεται «θαρραλέος», προκειμένου να διατηρήσει συσπειρωμένη τη βάση του. Επιχειρώντας να ανατρέψει την εικόνα του «δεύτερου» με διαφορά που προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις και δείχνοντας ότι πιστεύει στη νίκη και δεν φοβάται τις εκλογές. Αλλά και για να σκληρύνει τη ρητορική της, επανερχόμενος σε διατυπώσεις ανάλογες εκείνων που χρησιμοποιούσε εν όψει των εκλογών του 2015 και ελπίζοντας ότι τέτοια συμπεριφορά επιθυμούν οι … πιστοί του κόμματος. Με την επισήμανση ότι η στάση της επηρεάζεται πια και από την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ.

Ακούγεται περίεργο, αλλά ο Π. Κουρουμπλής εγκαινίασε την επάνοδο στη ρητορική της περιόδου πριν από το 20015. Τότε που ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη του Σύριζα ασκούσαν ολοκληρωτική αντιπολίτευση ( κατά τον … ολοκληρωτικό πόλεμο ) για να φτάσουν στην εξουσία και υπήρχαν τα μεγάλα ποσοστά των ψηφοφόρων που την άκουγαν και αποδέχονταν. Ήταν μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ που ο Κουρουμπλής είπε μέσα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δολοφονεί» ασθενείς με COVID – 19 στα νοσοκομεία. Ο Αλ. Τσίπρας τον διέγραψε αμέσως από την κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα γιατί δήθεν ξεπέρασε «τα εσκαμμένα». Η συνέχεια αποδεικνύει ότι ο ίδιος υιοθέτησε την καταγγελία, με λίγο διαφορετική διατύπωση.

Αρχικά χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «ενόχους» για τα κρούσματα, τις διασωληνώσεις και κυρίως τους θανάτους στα νοσοκομεία, άρα ενόχους δολοφονιών. Τελευταία οι επιφανείς Συριζαίοι το κλιμάκωσαν προσθέτοντας το … «έγκλημα» στη φρασεολογία τους με κορυφαία τη δήλωση Τζανακόπουλου, του γραμματέα του Σύριζα, «δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη». Κυβέρνηση «δοσιλόγων» και «Τσολάκογλου» ( με πρωτοστάτη τον Κατρούγκαλο που αλώνιζε τα κανάλια) τότε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, «εγκληματική» τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Τα δεδομένα όμως προφανώς έχουν αλλάξει. Ο Σύριζα έχει πλέον παρελθόν -που δεν ξεχνιέται ακόμη - στη διακυβέρνηση τη χώρας. Έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του και ο Αλ. Τσίπρας δεν κάνει το «γκελ» που έκανε στην κοινωνία. Επιπλέον, πολλές από τις θέσεις που υιοθετεί σε διάφορα θέματα, μαζί με τις  καθημερινές δηλώσεις στελεχών του για διάφορα θέματα δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και σίγουρα δεν συνιστούν ανοίγματα προς το λεγόμενο (και πολυπόθητο) κέντρο.  Και το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο μετακινήθηκαν υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων προς τον Σύριζα, βρισκόταν σε πτωτική πορεία τότε, ενώ σήμερα είναι σε ανοδική, τουλάχιστον προς το παρόν.

Εγγυημένη λοιπόν απάντηση στο ερώτημα αν θα γίνουν φέτος ή του χρόνου εκλογές, δεν υπάρχει. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα διεξαχθούν τα 2023, στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, από την άλλη πολλές από τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προεκλογικό χρώμα, όπως και κινήσεις κυβερνητικών στελεχών (κορυφαίο παράδειγμα οι ύμνοι, σε βαθμό απόλυτης γελοιότητας, Λιβανού – Καραγκούνη για τον μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας όταν ο τελευταίος «κοιμήθηκε»). Αφήστε που υπάρχει και πραγματικό ενδεχόμενο να προκύψουν καταστάσεις από άλλους παράγοντες. Από πυρκαγιές, ελληνοτουρκικά, διεθνείς συγκρούσεις στην Ουκρανία, υψηλές τιμές στην ενέργεια που δεν πρόκειται να πέσουν σύντομα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν, πορεία τουρισμού και άλλα. Επομένως αποφεύγετε τα στοιχήματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.