ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Με γοργό βήμα προς εκλογές (;)

Με γοργό βήμα προς εκλογές (;)

13:12 - 04 Μαρ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

«Τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα», απάντησε ο παλιός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χάρολντ Μακμίλαν, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι τον φόβιζε πια μετά από εκλογική νίκη του. Γιατί αυτά είναι συχνότατα που καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι οι σχεδιασμοί, τα προγράμματα και οι επιθυμίες. Και όταν τα γεγονότα είναι δραματικά και προκαλούν «βαριές» απρόβλεπτες συνέπειες, οδηγούν και σε εκλογές. Με αυτή την έννοια, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως τώρα αποφασισμένος να εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησης το 2023, πολλά όμως στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής  μαζί με την πραγματικότητα που σχηματιζόταν σταδιακά τα 2-3 τελευταία χρόνια έδιναν βάση σε εκτιμήσεις ότι είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να γίνουν το Φθινόπωρο του 2022. Τώρα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στο Μαξίμου να σκέπτονται πολύ σοβαρά, ακόμη και να έχουν αποφασίσει, τη διενέργεια εκλογών την Άνοιξη, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου για «εθνικούς λόγους».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αστρονομική άνοδος των τιμών της ενέργειας (η εκτόξευσή τους είχε αρχίσει πριν από τον πόλεμο και συνεχίζεται, αν και η Ρωσία δεν έχει κόψει την παροχή φυσικού αερίου, άρα φυσιολογικές οι υπόνοιες ότι παίζεται διεθνώς και ένα κερδοσκοπικό/πολιτικό παιχνίδι), όπως και ο πόλεμος μαζί με τις συνέπειές του, που προβλέπονται μακροχρόνιες και αρνητικές,  δημιούργησαν μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Οι αστρονομικές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ανεβάζουν αντίστοιχα τις τιμές όλων των προϊόντων, θα υπάρξουν ελλείψεις στα σιτηρά, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι προοπτικές για τον τουρισμό δεν είναι πια μεγάλες, ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ρωσίας θα έχει επιπτώσεις στη Δύση –ειδικά στην Ευρώπη- , ο πληθωρισμός καλπάζει, ο προϋπολογισμός της χώρας κουρελιάστηκε ήδη και όλα αυτά μετά την κρίση της πανδημίας.

Όλοι οι ηγέτες, από τον Μπάϊντεν μέχρι τον Μακρόν και από τον Σολτς μέχρι τον Μητσοτάκη έχουν τονίσει ότι η προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας έχει τίμημα. Που σημαίνει ότι αναμένεται αλλαγή του τρόπου ζωής με κατεύθυνση τη λιτότητα. Η Ελλάδα δεν θα αποτελεί εξαίρεση βέβαια και στην καθημερινότητα το αισθανόμαστε ήδη από τα τιμολόγια του ρεύματος, θα το διαπιστώσουμε από τα προϊόντα που σχετίζονται με σιτηρά και θα δούμε πως θα πάει ο τουρισμός. Αφού η ζωή ακριβαίνει για τους πάντες, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα λείψουν  φέτος μόνον οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες, αλλά και πολλοί δυτικοί. Θα δούμε…

Αυτή λοιπόν η εντελώς νέα πραγματικότητα έβαλε στο Μαξίμου τις σκέψεις για εκλογές πολύ σύντομα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο Βορίδης, ως υπουργός Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες, ο Χρυσοχοίδης συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη και θα κατέβει με τη Νέα Δημοκρατία  και θα ακολουθήσουν και άλλοι ενδεχομένως. Είναι απόλυτα βέβαιο επίσης ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε τέτοιους καιρούς οι ψηφοφόροι τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από ηγεσίες που εξασφαλίζουν συνέχεια και κάποια σιγουριά και να μην αναζητούν περιπέτειες. Αυτό φαίνεται και στα ποσοστά του Μακρόν που ανεβαίνουν εν όψει των γαλλικών εκλογών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει φυσικά ότι ανεβαίνουν και οι δικές του πιθανότητες στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με λίστα και ελαφρό πλειοψηφικό, να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Πριν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι πολίτες μετατραπούν σε δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση (αν και δεν θα φταίει, αλλά έτσι γίνεται πολλές φορές). Εξ ου και οι εκλογές είναι πια ορατές με γυμνό μάτι, σχεδόν χειροπιαστές. Τα άτιμα τα γεγονότα!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.