ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η αυτοδυναμία παραμένει στόχος

Η αυτοδυναμία παραμένει στόχος

17:24 - 31 Μαρ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο FORUM του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» προχθές έδωσαν ευκαιρία και κίνητρο στους δημοσιογράφους και τα μήντια για να ξεφύγουν για λίγο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις καταστρεπτικές συνέπειές του (ούτε λόγος πια για την πανδημία και ας συσσωρεύονται δεκάδες νεκρών κάθε μέρα…). Μεταξύ μας βέβαια, η μοναδική είδηση που βγήκε ήταν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης καθόρισε με πολύ συγκεκριμένη διατύπωση, «στο τέλος της άνοιξης του ΄23» είπε, την διενέργεια των επόμενων εκλογών και επομένως το θέμα έκλεισε. Όχι ότι δεν είχε άλλες εισηγήσεις για διεξαγωγή τους φέτος το φθινόπωρο και πιο πρόσφατα να γίνουν αυτή την άνοιξη, ούτε ότι δεν «έπαιξε» με την τελευταία ιδέα ιδιαίτερα λόγω της ρωσικής εισβολής, αλλά τα μέτρησε και αποφάσισε τελικά να μην αλλάξει ρότα και να εξαντλήσει (σχεδόν) την τετραετία.

Από εδώ και πέρα λοιπόν οι προθέσεις και η ειλικρίνεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθούν, εκτός και αν τα περίφημα «γεγονότα» επιβάλλουν αλλαγή ρότας. Αυτά άλλωστε μέτρησε ο ίδιος και έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές ενόσω ο πόλεμος μαίνεται και οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι ιδιαίτερα ρευστές, σίγουρα πιστεύει ότι όλο αυτό θα κρατήσει αρκετό έως πολύ καιρό, άρα η Ελλάδα με τα δεδομένα χαρακτηριστικά ( ενός κρατικού μηχανισμού χαμηλών επιδόσεων, με κοινωνία που χρειάζεται ή απαιτεί στήριξη και με πολιτικά κόμματα που αποστρέφονται τη λογική) δεν αντέχει την πολυτέλεια 2-3 μηνών αστάθειας και χωρίς αποφάσεις. Ειδικά μάλιστα όταν «τα γεγονότα» δεν εξαρτώνται από την Αθήνα.

Τα υπόλοιπα που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο FORUM είναι λίγο – πολύ αυτονόητα. Επανέλαβε ο άνθρωπος ότι ο εκλογικός νόμος των επαναληπτικών εκλογών - για τις πρώτες δεν μπορεί ούτως ή άλλως – δεν πρόκειται να αλλάξει, είπε ακόμη ότι το ζητούμενο είναι η σταθερότητα, όχι η αυτοδυναμία, εφόσον ο λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει με την ψήφο του. Δηλαδή, ο «λαός θα υποδείξει αν θα κυβερνηθεί η χώρα από ένα κόμμα ή περισσότερα», όπως διευκρίνισε. Αυτό το τελευταίο πολλοί και διάφοροι το ερμηνεύουν ως «ανοιχτό παράθυρο» για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο πρόκειται «για ριζική αλλαγή στρατηγικής από τη λογική της αυτοδυναμίας σε αυτή της σταθερότητας». Η ακριβής πάντως διατύπωση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν «στόχος  είναι η σταθερότητα, όχι επί τους τούτου η αυτοδυναμία, στόχος είναι η λήψη αποφάσεων γρήγορα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια».

Για μένα, η ερμηνεία όσων είπε ο πρωθυπουργός είναι η εξής: Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, όμως απαιτείται σταθερότητα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και εκείνους που θα ακολουθήσουν. Ώστε να παίρνονται γρήγορα αποφάσεις στις κρίσεις. Ο λαός όμως θα αποφασίσει αν θέλει να κυβερνάται η χώρα από ένα κόμμα ή από περισσότερα. Και όντως έτσι είναι. Αν τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα πρέπει να σχηματισθεί μία από δύο ή περισσότερα κόμματα, όχι να πάμε και σε τρίτες εκλογές, επειδή δεν θα προκύψει συμφωνία. Είτε γιατί θα αρνείται να συμμετάσχει το πρώτο κόμμα, η Ν.Δ. κατά τα φαινόμενα σήμερα, είτε γιατί κάποιο άλλο θα αρνείται, εννοώντας πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ, που ο αρχηγός του Ν. Ανδρουλάκης, θέλει επίτευξη «προγραμματικής συνεργασίας» από τις πρώτες εκλογές.

Με λίγα λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης έριξε προχθές το μπαλάκι στο λαό κατά πρώτο λόγο, στο ΠΑΣΟΚ κατά δεύτερο. Στόχος του παραμένει η αυτοδυναμία, αλλά αν δεν την καταφέρει (γιατί δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η απόκτησή της), τότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σκεφτεί πολύ τι θα κάνει για να μη μπει η χώρα σε περίοδο περιδίνησης! Λογικό δεν είναι;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.