ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γερμανία – ρωσικό αέριο – Ευρώπη – Ελλάδα

Γερμανία – ρωσικό αέριο – Ευρώπη – Ελλάδα

16:52 - 18 Απρ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ήταν και δεν είναι λίγοι που ζητούσαν και ζητούν ακόμη από τη Γερμανία να σταματήσει αμέσως τώρα να προμηθεύεται αέριο από τη Ρωσία. Την απαίτηση πρόβαλαν αρχικά οι Αμερικανοί, που όμως πολύ γρήγορα το γύρισαν στις έμμεσες και μέσω τρίτων πιέσεις, σχεδόν ταυτόχρονα συνέπραξαν οι Άγγλοι που συνεχίζουν -άλλωστε μερίδα του αγγλικού τύπου καταφέρεται ανοιχτά κατά της Μέρκελ με την κατηγορία ότι διατηρούσε θερμές σχέσεις με τον Πούτιν και εκείνη ευθαρσώς απαντά μέσω κύκλων ότι σωστά δεν συναίνεσε το 2008 (μαζί με τη Γαλλία) να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ- και βεβαίως ακολούθησαν οι Πολωνοί, κάποιοι Βαλτικοί, πέραν φυσικά από τους Ουκρανούς.

Είναι γνωστό ότι το Βερολίνο αρνήθηκε να πυροβολήσει τα αχαμνά του. Αν το έκανε οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για τη Γερμανία, θα ήταν πολύ μεγάλες, καθώς όπως ορθά επεσήμανε κάποια στιγμή ο Μητσοτάκης, οι κυρώσεις θα έφταναν στο σημείο να είναι περισσότερο δυσμενείς  για τους Ευρωπαίους, παρά για τους Ρώσους. Κάπως ανάλογες είναι οι κοινές εκτιμήσεις πέντε γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων. Σύμφωνα με τα ινστιτούτα αυτά, αν η Γερμανία προχωρούσε σε πλήρες ενεργειακό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας μέσα στον Απρίλιο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά θα υποχωρούσε κατά 0,5%  το 2022 – από το υπολογισθέν 3,3% στο 2,8% - και κατά 2,7% το 2023 (από το υπολογισθέν 2,7% στο 0,3%), ενώ ο πληθωρισμός θα ανέβαινε κατά 1% κάθε χρόνο.

Ειδικά για τη Γερμανία, η μείωση της ανάπτυξης θα έφτανε στο 6,1% τα δύο αυτά χρόνια, ως προ εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, ενώ για το σύνολο της Ευρώπης ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν κατά 3%. Αντίθετα οι επιπτώσεις θα ήταν λιγότερο οδυνηρές για το Ηνωμένο Βασίλειο και μηδαμινές για τις ΗΠΑ. Το πρώτο θα έχανε 0,4% ανάπτυξη το 2022 και 1,7% το 2023, ενώ οι Αμερικάνοι δεν θα καταλάβαιναν τίποτα αφού ο δικός τους ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν κατά 0,2% φέτος (από το 3,6% στο 3,4%) και κατά 0,1% το 2023 (από το 2,1% στο 2% μόλις)… Άγνωστο αν τα γερμανικά ινστιτούτα έλαβαν επίσης  υπ’ όψιν στους υπολογισμούς τους ότι ο ΟΠΕΚ δήλωσε αδυναμία ή και απροθυμία να υποκαταστήσει με περισσότερη παραγωγή την το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο!

Αυτά επειδή και στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσιογράφοι και πάσης φύσεως δημοσιολόγοι, που με περίσσεια αφέλεια/ανοησία «την πέφτουν» στους Γερμανούς που δεν κόβουν με το μαχαίρι την προμήθεια αερίου από τη Ρωσία. Ξεχνώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας και ιδιαίτερα η χώρα μας, που πασχίζει συνεχώς και παντοιοτρόπως να εξασφαλίζει ευρωπαϊκά κονδύλια, πρέπει να προσεύχεται να πηγαίνει καλά αυτή (δηλ. η γερμανική) οικονομία. Όταν όμως οι διάφοροι «ανοησιολόγοι» δεν αντιλαμβάνονται τις ορατές ήδη αρνητικές συνέπειες, περιττό να αναφερθούν και οι άλλες, που δεν φαίνονται, αλλά είναι στο δρόμο και έρχονται. Παρ’ όλο που η Γερμανία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αέριο…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.