ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευχάριστη ζωή και άλλα παραμύθια…

19:29 - 25 Μαϊ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Σωστό αυτό που είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προάλλες, ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας μηχανισμός οικογένειας και φίλων που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και ευχάριστη. Αν πρόσθετε επίσης τους παππούδες και τις γιαγιάδες που είτε φυλάνε τα παιδιά, είτε βοηθούν με τις συντάξεις παιδιά και εγγόνια, θα το έκανε ολόσωστο, σχεδόν … «ολιστικό» ή και «σφαιρικό», όπως συμβούλεψε στους νέους να βλέπουν τη ζωή. Και εδώ σταματάει το καλαμπούρι!

Στα σοβαρά τώρα, ναι, η ζωή είναι κάπως ευχάριστη στην Ελλάδα εξαιτίας όμως της γεωγραφικής θέσης της, του κλίματος και κάποιων χαρακτηριστικών της κοινωνικής ζωής, που έχουν να κάνουν κυρίως με εστίαση και διασκέδαση, ειδικά τη νύχτα. Και όπως παντού σχεδόν, η ζωή γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη για όποιον διαθέτει τα χρήματα για να την απολαύσει, έστω ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του. Γιατί τα νέα για το πρωθυπουργό δεν είναι καλά, όσον αφορά πολλά και διάφορα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας και των συνηθειών των Ελλήνων. Και δεν είναι καλά ούτε για τους ίδιους τους Έλληνες.

Από πού άραγε να ξεκινήσει κανείς. Ίσως μία καλή αφετηρία να είναι η υπογεννητικότητα που απειλεί με εξαφάνιση το έθνος μετά από μερικές δεκάδες χρόνια. Και μετά ας πάμε στα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το 30% των υπερβολικά πολλών θανάτων από COVID εδώ και ένα χρόνο οφείλεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που κυριαρχούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, παρά το γεγονός ότι από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης, άρα και δαπάνης,  η Ελλάδα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Θέλετε να πάμε και στη δημόσια εκπαίδευση; Εκεί πια το αλαλούμ ξεπερνά κάθε φαντασία, εκτός από τη δική μας. Η αξιολόγηση μαθητών και καθηγητών είναι ανύπαρκτη, αφού όλοι είναι «άριστοι», όσοι δεν είναι περνάνε άνετα τις τάξεις και όλοι μεταβαίνουν στο λύκειο και από εκεί στο πανεπιστήμιο, ακόμη και αν δεν ξέρουν προπαίδεια. Άλλωστε η απειθαρχία και η βία που ενδημούν στα ελληνικά πανεπιστήμια, στο σχολείο έχουν τις βάσεις τους και από εκεί ξεκινούν την καριέρα τους οι μπαχαλάκηδες. Ή όχι;

Αν πάλι ο πρωθυπουργός αναρωτιέται πως και γιατί τα ελληνόπουλα, μαζί με τα αδελφάκια τους από την  Κύπρο, είναι τα πιο χοντρά παιδιά της Ευρώπης, ας ψάξει στο σχολείο (και στις οικογένειες, για να είμαστε δίκαιοι), τα αίτια. Όπου η γυμναστική και οι αθλοπαιδιές έχουν εξαφανιστεί, όπου οι γυμναστές είναι πρώτοι και καλύτεροι στο χαβαλέ. Ας βάλει επίσης ότι έχουν εξαφανιστεί οι αλάνες από τις πόλεις, αλλά και το γεγονός ότι η βία βασιλεύει σε όλα τα γήπεδα, σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα αθλήματα, για να έχει την πλήρη εξήγηση. Και μια και μιλάμε για πόλεις, οι ελληνικές είναι από τις πιο άσχημες, βρώμικες και δύσκολες για να ζει κάποιος, στην Ευρώπη. Αφού ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, τα στενά και βρώμικα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα από τα φουσκωμένα πλακάκια και τα τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται παντού και κάθε άλλου είδους αυθαιρεσίες. Και όπου υπήρχαν φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια, όπως στην Πανεπιστημίου, έχει φροντίσει ο ανεψιός του πρωθυπουργού και δήμαρχος Αθηναίων σήμερα, να δυσκολέψει την κατάσταση.

Ά, να μην ξεχάσουμε την αισχροκέρδεια, την φοροδιαφυγή ή φοροκλοπή, τη μαύρη οικονομία, που επίσης συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό που αποκαλείται «ελληνική πραγματικότητα», ώστε αυτή να διαιωνίζεται. Εγώ προσωπικά πρωθυπουργέ μου, έχω βαρεθεί να με κλέβουν και να βρίσκω μπροστά μου εμπόδια σε κάθε μου βήμα και σε κάθε κίνησή μου. Και δεν το βρίσκω καθόλου ευχάριστο, αφού εκτός από αυτά τα λίγα που αναφέρθηκαν ενδεικτικά και γενικά, είναι άπειρα κυριολεκτικά τα στρεβλά που καθορίζουν την ζωή του πολίτη. Κατά τα άλλα, η ζωή είναι όντως ευχάριστη στην Ελλάδα… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.