ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μεγάλο το πλήγμα για την κυβέρνηση

Μεγάλο το πλήγμα για την κυβέρνηση

17:38 - 05 Αυγ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Άλλη μία φορά που τα «γεγονότα», ειδικά τα αναπάντεχα, αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό. Με αυτή την έννοια, οι εξελίξεις στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και ακόμη περισσότερο, οι σημερινές παραιτήσεις του Γ.Γ. του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη και του αρχηγού της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντος, αποτελούν σημαντικό έως καίριο πλήγμα για την κυβέρνηση, ανάλογα βέβαια με τις πολιτικές επιπτώσεις στη συνέχεια. Ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα των χαλαρών θεσμών, με την ελληνική κοινωνία να επιδεικνύει πλούσια χαρακτηριστικά κυνισμού, αδιαφορίας και ωχαδερφισμού, μέσα στον Αύγουστο μάλιστα…

Ό,τι και να λέγεται από την κυβερνητική πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύο παραιτήσεις συνδέονται με τις καταγγελίες του Ν. Ανδρουλάκη ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται. Αρχικά η καταγγελία του δεν πήρε διαστάσεις, καθώς η γενική εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να μπει στο «κάδρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης για να μην αφήσει τους Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα να κυριαρχούν. Σταδιακά όμως το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Αφενός γιατί η τεχνική διαπίστωση της παρακολούθησης του τηλεφώνου έγινε από ειδική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφετέρου γιατί οι αρνήσεις / εξηγήσεις / δικαιολογίες από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΕΥΠ ήταν ασαφείς και μη πειστικές.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ είναι ουσιαστικά ομολογία – και ο Τσίπρας σωστά το έπιασε αυτή τη φορά – ότι έγινε «στραβή». Κατά την ανακοίνωση, ο Κοντολέων παραιτήθηκε / εκδιώχθηκε εξαιτίας «λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Προφανώς επισυνδέσεις ονομάζονται κομψά οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων… Για την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη γίνεται προσπάθεια να αποσυνδεθεί από την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά μάλλον οικτρά αποτυχημένη. Δεν μπορεί να είναι ατυχής σύμπτωση, όταν ανακοινώνεται ταυτόχρονα με την παραίτηση του Κοντολέοντα, όταν πρόκειται για τον Γεν. Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και απολύτως εμπίστου του πρωθυπουργού και όταν η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, άρα και οι πολιτικές ευθύνες εκεί ανήκουν.

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, το κακό για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου διαπίστωσε τεχνικά ότι το τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη παρακολουθείται, επομένως το θέμα παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού πρόκειται για ευρωβουλευτή που επιπλέον είναι και αρχηγός κόμματος (του τρίτου στη Βουλή) της αντιπολίτευσης. Ακόμη χειρότερα, η διαπίστωση αυτής της παρακολούθησης ενισχύει την καταγγελία του δημοσιογράφου Κουκάκη που επίσης απασχόλησε πριν λίγο καιρό το Ευρωκοινοβούλιο. Και τέλος, αποδεικνύεται πολύ μεγάλο λάθος η υπαγωγή της ΕΥΠ στην άμεση αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν πολιτικός προϊστάμενος ήταν κάποιος υπουργός, ο Εσωτερικών ας πούμε, που πάνω του θα έσκαγαν οι πολιτικές ευθύνες, διαφορετικά τώρα που αγγίζουν το Μαξίμου. Ή όχι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο «γεγονός» υπονομεύει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Θα προσπαθήσουν να αποσυνδεθούν από την υπόθεση της παρακολούθησης, ξεκινώντας με εξηγήσεις που θα δοθούν στο… θύμα / στόχο, όπως ήδη ανακοινώθηκε. Άγνωστο αν θα το καταφέρουν και πάντως το καίριο ερώτημα που ανακύπτει τι στο διάβολο περίμεναν να βρουν όσοι εμπλέκονται, παρακολουθώντας το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ; Αν έχει αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές; Τόσο ανόητοι είναι να προχωρήσουν σε τέτοια αντιδημοκρατική ενέργεια και  να πάρουν τόσο ρίσκο για εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα;

Στο μεταξύ, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Σύριζα θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο. Ο Ν. Ανδρουλάκης για να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ εκείνο το κομμάτι των φιλελεύθερων, των κεντρώων και των εκσυγχρονιστών που στις τελευταίες εκλογές πρόσφεραν την ψήφο τους στον Κυρ. Μητσοτάκη περισσότερο και στη Ν.Δ. λιγότερο. Δεν αποκλείεται να επιστρατεύσει και μνήμες του παρελθόντος για να το πετύχει. Ο Αλ. Τσίπρας για να αυξήσει την πίεση, ώστε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί του σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση «προοδευτικής συμμαχίας».

Δεν ξέρουμε ασφαλώς ποιο θα είναι το βάρος και πόσο θα κρατήσουν οι εντυπώσεις των νέων (και σοβαρών) γεγονότων το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχονται, όταν ενσκήψουν οι δυσκολίες που αναμένονται στην καθημερινότητα όλης της Ευρώπης. Τότε δηλαδή που θα μετράει πολύ και η διαχειριστική ικανότητα των κυβερνήσεων και των κομμάτων για τον μέσο πολίτη. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον θεωρητικά, το θέμα που προέκυψε είναι ικανό να φέρει τις εκλογές πιο κοντά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.