ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σαμαράς: Χτύπημα στον Μητσοτάκη εν ονόματι του βασιλιά…

Σαμαράς: Χτύπημα στον Μητσοτάκη εν ονόματι του βασιλιά…

18:33 - 16 Ιαν 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ουφ, πάει, τέλειωσε και αυτή στενόχωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την κηδεία του. Η οποία στενόχωρη κατάσταση είχε και την καλή της πλευρά αφού μας θύμισε ότι η γελοιοκρατία (μαζί με μερικά ακόμη) παραμένει πάντα βασικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας μας, που ποτέ δεν πεθαίνει βέβαια! Φρόντισαν ώστε να μη το ξεχάσουμε οι γιαλαντζί αριστεράντζες στον Τύπο και στο διαδίκτυο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βρήκαν δικαιολογίες να πάνε στην κηδεία, για να τιμήσουν τον νεκρό – ανάθεμα κι αν τον είχαν γνωρίσει ποτέ – οι λεγόμενοι «ψεκασμένοι» που αφθονούν σ΄αυτόν τον τόπο και φυσικά οι δημοσιογράφοι που μύρισαν … πτώμα και κόντεψαν να αγιάσουν τον «κάτοχό» του.

Εκείνος ο Σαμαράς δεν καταλάβαμε καλά τι ρόλο προσπάθησε να παίξει σε όλο το νταβαντούρι. Διεκδικεί τώρα στα πολιτικά στερνά του τον τίτλο του εκπροσώπου των βασιλικών υπολειμμάτων στη χώρα; Θέλησε να κάνει μία ένεση στη δημοτικότητά του στο «φέουδό» του στη Μεσσηνία, επειδή στην περιοχή ευδοκιμούν ακόμη βασιλόφρονες, μαζί με άλλα … χόρτα; Μήπως το έκανε για να αφήσει μεγαλύτερη κομματική προίκα στο γυιο του που ακούγεται ότι τον ετοιμάζει για διάδοχό του; Συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για τις προσεχείς εκλογές άραγε; Αποφάσισε να παίξει τον βασιλικό αφενός για να τιμήσει τον καρδιολόγο πατέρα του –και άρχοντα του Ευαγγελισμού- που ήταν γιατρός του παλατιού και αφετέρου για να θυμίσει ότι η πολιτική παράταξη τη Ν.Δ. έχει ρίζες στους βασιλικούς και επομένως δεν πρέπει ούτε αυτή να τους εγκαταλείψει, ούτε εκείνοι να την εγκαταλείψουν; Ή μήπως βρήκε ευκαιρία να ρίξει άλλη μια σβουριχτή στον Μητσοτάκη, όπως συνηθίζει;

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, αλλά εγώ νομίζω ότι ισχύει περισσότερο απ’ όλα το τελευταίο. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στη σχετική δήλωσή του με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μη μπλέξει επίσημα με την κηδεία. Όχι ότι η πολιτική διαδρομή του Αντώνη δεν καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους προγόνους του.  Από την Πηνελόπη Δέλτα η στάση του στο Μακεδονικό και ο υπερπατριωτισμός που επιδεικνύει συνεχώς, από τον πατέρα του ο φιλοβασιλισμός, δηλαδή. Αλλά το πάθος του κατά του Μητσοτακέϊκου είναι επίσης πολύ μεγάλο, από τότε που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον απέπεμψε από υπουργό Εξωτερικών λόγω διαφωνιών στο θέμα των Σκοπίων και ο ίδιος προτίμησε να φύγει από το κόμμα του. Φάνηκε και στη σύγκρουση με τη Ντόρα Μπακογιάννη, πρώτα στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος –που την κέρδισε με την αμέριστη συμπαράσταση των Καραμανλικών – και αργότερα με τη διαγραφή της όταν εκείνη τάχθηκε υπέρ του μνημονίου. Τώρα ακούγεται ότι τάχει με τον Κυριάκο γιατί εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήλθε σε μυστική συμφωνία με τον Τσίπρα ώστε να μη δοθεί συνέχεια στη βρωμερή υπόθεση Νοβάρτις με την οποία οι Συριζαίοι επιχείρησαν να λασπώσουν ένα σωρό κόσμο, μεταξύ των οποίων και τον Σαμαρά, ο οποίος είχε υποσχεθεί τότε «να τους πιει το αίμα με το μπουρί». Δικαίως! Λέγεται επίσης ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο τα έχει με τον Κυριάκο και ο Βενιζέλος, γι΄ αυτό δεν χάνει ευκαιρία να «του τα χώσει», πέρα από το γεγονός ότι Ευάγγελος και Αντώνης συνδέονται με ισχυρή φιλία από την εποχή της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ μας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο Σαμαράς  μπορούσε να ανατρέψει τον Μητσοτάκη, ή να φτιάξει δικό του κόμμα με κομμάτι της Ν.Δ., θα το έκανε. Το δεύτερο «δεν τον παίρνει» να το κάνει, γιατί τον ίδιο πήραν πια τα χρόνια και ήδη κουβαλάει μία διάσπαση του κόμματος στην πλάτη του, πέρα από το ότι έχει να σκεφτεί και το μέλλον του γιου. Το πρώτο θα το κάνει αν βρει την ευκαιρία σε συνεργασία με τον Καραμανλή (που αποτελεί ερωτηματικό αν θα κατεβεί στις προσεχείς εκλογές) και κάποιους οικονομικούς παράγοντες. Δεν θέλουν με κανένα τρόπο το κόμμα να μακροημερεύσει στα χέρια του Μητσοτακέϊκου. Περιμένουν πως και πως μήπως προκύψει η πολυπόθητη ευκαιρία στις πρώτες εκλογές αν τα κουκιά επιτρέπουν συγκυβέρνηση Ν.Δ.  – ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης συγκατανεύσει θέτοντας όρο να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, κυρίως όμως στις δεύτερες , αν ο Κυριάκος δεν πάρει την αυτοδυναμία. Σ΄αυτή την περίπτωση θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Έρμε Κυριάκο τι σού μελε να πάθεις… εκτός και αν τα καταφέρεις!

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 16 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.