ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα εκλογικά προβλήματα του Μητσοτάκη

20:17 - 24 Ιαν 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Καθώς η χώρα μπαίνει πιο βαθειά στην προεκλογική περίοδο, γίνονται όλο και πιο ορατές δύο πραγματικότητες. Η πρώτη είναι ότι και αυτή τη φορά τα κόμματα και οι αρχηγοί τους θα χρησιμοποιήσουν όλα τα κτυπήματα, πάνω και κάτω από τη μέση, εναντίον των αντιπάλων τους, με τον Τσίπρα και τον Σύριζα να σέρνουν τον χορό, αλλά και τον Μητσοτάκη με τη Ν.Δ. να ακολουθούν από κοντά. Η δεύτερη πραγματικότητα βέβαια είναι η γνωστή, που η στήλη έχει επισημάνει από καιρό και επαναλαμβανόμενα, ότι τα δύο βασικά δεκανίκια που βοηθούν τον Μητσοτάκη να πορεύεται, είναι ο Τσίπρας με όλο το επιτελείο των στελεχών και πολιτευτών του Σύριζα από τη μία πλευρά, ο Ερντογάν με τους μπεχλιβάνηδες αξιωματούχους του, από την άλλη.

Δεν χρειάζονται πολλές ακόμη αποδείξεις για την επαλήθευση του ισχυρισμού αυτού. Μόλις ο λογικός πολίτης αρχίζει να δυσφορεί για τον ούλτρα παλαιοκομματικό χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει ο Μητσοτάκης, έρχεται ο Τσίπρας ή κάποιος Συριζαίος με μία δήλωση, με μία θέση που παίρνει σε κάποιο θέμα, ή και με μία ενέργεια, για να τον επαναφέρει στα ίσια του. Και  προφανώς κάπως έτσι θα πάμε ως το τέλος, που μάλλον θα έλθει με τις δεύτερες εκλογές.

Φυσικά οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται και ο φόβος του Μαξίμου προέρχεται από την ψήφο των ηλικιών κάτω των 30 – 35, όπου η Ν. Δ. δεν τα πάει καλά, σύμφωνα  με τις δημοσκοπήσεις,  και από πιθανή πλαγιοκόπηση από την ακροδεξιά. Από αυτή δηλαδή που εκφράζει ο Βελόπουλος, η οποία όμως δεν είναι και πολύ ακραία, αλλά περισσότερο  «ψεκασμένη» και από την άλλη , την πιο επικίνδυνη για τη χώρα, που εκφράζει ο Κασιδιάρης και μερικά γκρουπούσκουλα, στην οποία πιθανώς να προστεθούν και δυσαρεστημένοι βασιλικοί επειδή η κυβέρνηση δεν κήδεψε τον τέως με τιμές αρχηγού κράτους. Όλοι αυτοί μαζί, βελοψεκασμένοι, κασιδοφασίστες  και βασιλοπληκτοι δεν αποκλείεται να φτάσουν σε ένα ζημιογόνο 8% - 9%, για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προσελκύσει τους νέους με πολιτικές που διευκολύνουν τη στέγαση, αυξάνουν τους μισθούς, μειώνουν την ανεργία  και πολύ καλά κάνει. Παράλληλα, καταφεύγει και σε μερικά κόλπα, πιο πολιτικάντικα, που  και αυτά όμως περιλαμβάνονται στις κομματικές πρακτικές, είναι η αλήθεια. Όπως ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, ταυτόχρονα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, για να γλυκάνει τους πολλούς νέους που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία. Ενδεχομένως και η διενέργεια εκλογών μετά την 1η Απριλίου να έχει την χρησιμότητά της για τη Ν.Δ. αφού πολλοί νέοι θα εργάζονται σε τουριστικές δουλειές, μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν, άρα μειώνεται ο κίνδυνος να ρίξουν την ψήφο του στους αντιπάλους της λεγόμενης αριστεράς.

Διαφορετικές ασφαλώς είναι οι μέθοδοι που μετέρχεται  η κυβερνητική παράταξη για να περιορίσει κατά το δυνατόν  πιθανές διαρροές προς την ακροδεξιά. Κατ΄αρχήν,  ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να εμποδίσει νομοθετικά κομματικούς σχηματισμούς κασιδοφασιστών να κατέβουν στις εκλογές.

Υποτίθεται ότι η προσπάθεια γίνεται εν ονόματι της περιφρούρησης της δημοκρατίας, αλλά και οι αντιρρήσεις που προβάλλουν Σύριζα και ΚΚΕ  το ίδιο «υποτίθεται» υπηρετούν. Ο μεν Μητσοτάκης θέλει να περιορίσει τον κίνδυνο διαρροών, όπως είπαμε, οι δε Σύριζα και ΚΚΕ δεν θέλουν να περάσει  τέτοια νομοθετική ρύθμιση, για να αυξηθεί ο κίνδυνος διαρροών από τη Ν.Δ. ...

Όπως είναι γνωστό τέλος, ο Μητσοτάκης υπερέχει καταφανώς σε όλες τις σφυγμομετρήσεις ως ο καταλληλότερος  πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Με αυτή την έννοια η διατήρηση και η κλιμάκωση της πολεμοχαρούς ρητορικής από τον Ερντογάν και τους νταήδες του τον βοηθούν δημοσκοπικά στο εσωτερικό, ιδιαίτερα που ο Τούρκος πρόεδρος δίνει και προσωπικά χαρακτηριστικά κατά του Μητσοτάκη στις απειλές  που εκτοξεύει καθημερινά.

Δεν ξέρουμε αν οι υψηλοί τόνοι θα πέσουν μετά τις εκλογές  σε Ελλάδα και Τουρκία (ίσως, όχι όμως οι τουρκικές διεκδικήσεις), δεν ξέρουμε να υπάρχει άτυπη συμφωνία να μη γίνουν επιθετικές ενέργειες επί του πεδίου, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο ηγετών πρόσφατα στις Βρυξέλλες (με την πρόσθετη επισήμανση του Μητσοτάκη από το Νταβός ότι δεν θα γίνει πόλεμος σε αυτή τη φάση). Ωστόσο έγινε σαφές ότι ο «δικός μας» αποφάσισε να επωφεληθεί προεκλογικά από το κλίμα της έντασης που τροφοδοτεί ο Ερντογάν. Εξ ου και οι νταηλίδικες δηλώσεις του από την Τανάγρα για γιουρούσια που μπορεί να καταλήξουν σε άτακτες υποχωρήσεις, για βραδινές επισκέψεις που μπορεί να μετατραπούν σε κακά ξυπνήματα και για υπεροχή της ελληνικής αεροπορίας τώρα και στο ορατό μέλλον. Δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες  δηλώσεις ο Μητσοτάκης, αλλά προκειμένου να προσελκύσει ψήφους πατριδοεθνικιστών πάσης φύσεως  τις έκανε. Τι, μόνον ο Ερντογάν θα παίζει τέτοιο χαρτί;

Όλα, για την εκλογική νίκη!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.