ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία, αλλά και φόβοι

20:18 - 25 Μαϊ 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Φτάνει στ’ αυτιά μου ότι κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ αισιόδοξοι και στις ιδιωτικές συζητήσεις τους την εκπέμπουν αυτή την αισιοδοξία. Δεν πρόκειται για πρόσωπα «τραλαλάδες» και είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της 21ης Μαίου δικαιολογούν αισιοδοξία, έστω και αν η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι να δημιουργήσει αίσθηση ότι εκτός από τη νίκη, όλα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά εν όψει των επόμενων εκλογών. Και σωστά κρατούν «πισινή», γιατί όπως είναι γνωστό «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Τέλος πάντων, οι λεγάμενοι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι ακόμη και με εφτά κόμματα μέσα στη Βουλή –εννοώντας ότι τόσα θα περάσουν το όριο του 3% και θα μπουν -,  η Ν.Δ. θα καταφέρει να βγάλει 160 βουλευτές. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι η κατρακύλα του Σύριζα θα συνεχιστεί. ‘Αγνωστο αν η άποψη αυτή στηρίζεται σε αναλύσεις ειδικών, αλλά είναι φανερό ότι στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή περιλαμβάνουν αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το άλλο το περίεργο που εμφανίστηκε ως «Νίκη». Για το τελευταίο ακούγονται διάφορες ιστορίες, όχι ωραίες. Περί εκκλησιαστικών φατριών που διεκδικούν την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και απλώνονται σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, περί περίεργων μονών που ασκούν επιρροή, περί ρωσικών χρημάτων, περί παλαιοημερολογιτών και ζηλωτών, καθώς και για για παραεκκλησιαστικές κλίκες που τα βάζουν με την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας και με το Πατριαρχείο και εκμεταλλεύονται την μόνιμη γκρίνια (ασύστατη και μίζερη κατ΄ εμέ τον φανατικό Θεσσαλονικιό)  που ενδημεί και ευδοκιμεί σε όλη την περιοχή από τα Τέμπη και πέρα.

Αν προσθέσετε και τον Βελόπουλο που «θριαμβεύει» στη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Μακεδονίας και θυμηθείτε επίσης τι έγινε με τον Κόβιντ και τους εμβολιασμούς (την άρνηση δηλαδή), μαζί με την επιρροή που ασκούσε εκεί ένα μεγάλο μέρος του παπαδαριού, δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα. Η οποία συν τοις άλλοις έχει διακομματικά εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγή βουλευτών με στοιχειώδη ποιότητα. Δείτε τα ψηφοδέλτια και θα με δικαιώσετε. Εξαιρέσεις βέβαια πάντα υπάρχουν για να δικαιώνουν τον κανόνα…

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν φόβους για δυσάρεστη έκπληξη όσον αφορά στην αυτοδυναμία. Σε αρκετούς νομούς στη Βόρεια Ελλάδα η Ν.Δ. έχασε ποσοστά στις τελευταίες εκλογές συγκριτικά με εκείνες του 2019. Αν χάσει και τίποτα ποσοστά στις 25 Ιουνίου επειδή κάποιοι ψηφοφόροι της θεωρήσουν δεδομένη τη νίκη και δεν πάνε να ψηφίσουν, άλλοι πάλι πουν ότι αφού εξαλείφθηκε η απειλή του Σύριζα, θα είναι καλό να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ για να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, ή κάποιοι σκεφτούν ότι πρέπει να «κοπούν» τα φτερά του Μητσοτάκη για να είναι στα ίσα του και είναι και εφτακομματική η επόμενη Βουλή, μπορεί να γίνει η ζημιά.  Φυσικά, είναι μπούρδα η επιχειρηματολογία του Τσίπρα ότι θα κινδυνεύσει η δημοκρατία, αν ο Μητσοτάκης πάρει ξανά πάνω από 40%. Η δημοκρατία δεν έπαθε τίποτα όταν Καραμανλής , Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Σημίτης σχημάτιζαν κυβερνήσεις με πελώρια ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από 40% και έφταναν μέχρι και 50%!

Το χειρότερο κατά τη γνώμη μου θα είναι να μη βγάλει αυτοδυναμία η Ν.Δ και να αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ κάτω από αφόρητες πιέσεις να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οπότε όλος ο χώρος της αντιπολίτευσης θα μείνει κενός για να αλωνίζει ο Σύριζα κι να αναβιώσει. Το δεύτερο χειρότερο θα είναι αυτοδυναμία με 151 βουλευτές. Καταλαβαίνετε το γιατί φαντάζομαι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.