ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές τώρα

09:06 - 02 Οκτ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός πραγματικά είπε, όταν έμαθε τα ανδραγαθήματα του κ. Δαϊλάκη, την ηρωϊκή φράση «Εγώ δεν σέρνομαι…θα πάω σε εκλογές», όπως διατείνεται «ΤΟ ΒΗΜΑ» στο χθεσινό του φύλλο.. Αν όμως το είπε, μέσα εκεί, στα άδυτα του Μεγάρου Μαξίμου, θα πρέπει να ήταν εκτός εαυτού. Μόνον σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να δικαιολογηθεί τέτοια κουβέντα από υπεύθυνο πολιτικό, πόσο μάλλον από πρωθυπουργό, στη σημερινή συγκυρία.

Στο μέσο δηλαδή μας διεθνούς κρίσης από την οποία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ούτε η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει αλώβητη, έστω και αν ξορκίζουν το κακό οι κ.κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης. Με αυτή την έννοια, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο -αν όντως συνέλθει- ας ελπίσουμε ότι δεν θα ασχοληθεί με εκλογές.

Ωστόσο, εκείνο που δεν μας καθησυχάζει είναι το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κάνει τις άστοχες κινήσεις, τη μία πάνω στην άλλη, τελευταία. Τις έκανε και πιο παλιά, αλλά τότε ήταν αδιάβροχος και δεν τον έπιανε τίποτα. Όμως,από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και μετά, έχει χάσει τον μπούσουλα, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί τις κρίσεις και έχει ταυτιστεί με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του που εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις και σκάνδαλα. Η συσσώρευση αυτών των σκανδάλων, σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, έχουν επιφέρει σοβαρές αλλοιώσειςστην πρωθυπουργική εικόνα και αυτό ο κ. Καραμανλής δεν το πολυαντέχει. Είχε μάθει στις εύκολες νίκες και δεν αποκλείεται να αποζητάει άλλη μία τώρα και ίσως γι΄ αυτό να σκέπτεται τις εκλογές.

Το κακό είναι ότι προς εκλογές σπρώχνουν και τα μήντια γενικά. Όχι ότι υπάρχει κάποια συνομωσία, αλλά καλλιεργείται εκλογικό κλίμα για λόγους ανταγωνισμού. Μη τυχόν και κάποιος δημοσιογράφος μείνει εκτός... συρμού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι που τάσσονται ενσυνείδητα υπέρ της διενέργειας εκλογών. Αυτοί οι τελευταίοι πιστεύουν ότι με τις εκλογές θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα βγει μία κυβέρνηση που θα μπορεί να κυβερνήσει αξιόπιστα, εννοώντας οι περισσότεροι ακόμη... τη Νέα Δημοκρατία. Λες και δεν είναι αρκετά τα δείγματα που έχουμε!

Ωστόσο, η χώρα δεν χρειάζεται σήμερα εκλογές και ο κ. Καραμανλής οφείλει να το γνωρίζει και να το λαμβάνει σοβαρότατα υπ΄ όψιν. Κατ΄ αρχήν η κυβέρνησή του διαθέτει 152 ψήφους στη Βουλή γιατί ούτε ο κ. Τατούλης, ούτε ο... απαράμιλλος κ. Δαϊλάκης θα τολμήσουν ποτέ να καταψηφίσουν την κυβέρνηση σε κάποιο νομοσχέδιο. Ο πρώτος γιατί είναι υποψιασμένος και γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, ο δεύτερος γιατί είναι τυφλά αφοσιωμένος στον κ. Καραμανλή, όπως ισχυρίζεται. Αφήστε που το μαύρο σκοτάδι θα φάει όποιον ρίξει την κυβέρνηση.Επομένως το πρόβλημα δεν είναι οι αντάρτες , αλλά οι επιδόσεις της κυβέρνησης και η ταύτιση του πρωθυπουργού με υπουργούς και στελέχη που αμφισβητούνται σοβαρά και δικαιολογημένα για διάφορους λόγους.

Πέρα όμως από αυτό, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ΤΩΡΑ θα ήταν ενέργεια εξαιρετικά ανεύθυνη. Η χώρα θα μπει σε μία περιπέτεια πλήρους ακυβερνησίας, χειρότερη από αυτήν που υπάρχει τώρα, αφού η κυβέρνηση και οι υπουργοί θα μεριμνούν μόνο για την επανεκλογή τους. Χώρια  τα λεφτά που θα ξοδευτούν για την προεκλογική «εξαγορά» ψήφων... Και το χειρότερο είναι ότι η περιπέτεια μάλλον δεν θα τελειώσει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν και άλλες εκλογές, οπότε η ακυβερνησία θα συνεχιστεί σε παράλληλη πορεία με την οικονομική κρίση.

Αλλά ακόμη και στο ενδεχόμενο να ξαναβγεί η Νέα Δημοκρατία, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Γιατί κάποιος να πιστέψει ότι η νέα κυβέρνησή της θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις μετριότατες των τελευταίων 4,5 ετών. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δεν πολυεμπνέει, αλλά αν κερδίσει αυτοδυναμία θα παραλάβει μαζί με αυτήν και ένα μαύρο χάλι και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποδειχθεί καλλίτερο στη διαχείριση της εξουσίας, με τον δεδομένο απερίγραπτο κρατικό μηχανισμό και τους συνδικαλιστές να απαιτούν συνδιοίκηση. Ο Θεός να μας φυλάξει από τοτρίτο ενδεχόμενο, μία κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που τα μισά του στελέχη (του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) ουσιαστικά θα την αντιπολιτεύονται απαιτώντας απίθανα πράγματα.

Με λίγα λόγια, ας ελπίσουμε ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα υποβάλει την χώρα στη δοκιμασία  της διενέργειας εκλογών ΤΩΡΑ. Αν πάντως το κάνει θα πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά από τους πολίτες. Αν δεν το κάνει και συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για να προχωρήσει σε αν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.