ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κ. Καραμανλής έχει σχέδιο ανάκαμψης, αλλά θα του βγει;

09:28 - 03 Οκτ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ευτυχώς, ο κ. Καραμανλής ...έδωσε τόπο στην οργή και δεν προσέφυγε σε εκλογές, όπως φερόταν ότι απειλούσε όταν ο φοβερός κ. Δαϊλάκης όρθωσε το ανάστημά του. Για να είμαστε δίκαιοι, όλα δείχνουν ότι δεν πέρασε πραγματικά σοβαρά από τη σκέψη του η προσφυγή στις κάλπες τώρα, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι θα τον έπαιρναν με τις πέτρες, αν επιχειρούσε τέτοιο σάλτο.

Αντίθετα, εκείνο που έγινε πεντακάθαρο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και από τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο να πετύχει την ανάκαμψή του και βαδίζει με βάση αυτό. Κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι είτε πραγματικά, είτε να δοθεί η εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής ασχολείταιπλέον με τα κοινά, κάτι που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό, γιατί αυτή είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού!

Η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί προσπάθησε να εμψυχώσει τα στελέχη, να ανεβάσει το ηθικό τους κα κυρίως να εξωραϊσει την εικόνα του ως ηγέτης, γιατί είχε πάθει μεγάλη ζημιά. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εμφανίστηκε ως αυστηρός μάνατζερ-συντονιστής και ταυτόχρονα και κριτής, που είναι αποφασισμένος να βάλει τους υπουργούς να ασχοληθούν με τις αρμοδιότητές τους, να ανεβάσουν τα επιδόσεις τους –που είναι γενικά εξαιρετικά χαμηλές- και να συνεργάζονται με τους βουλευτές. Αυτό το τελευταίο αποτελεί... άνοιγμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία θα μιλήσει λίαν προσεχώς, προκειμένου να περιορίσει τις γκρίνιες των «μανώληδων».

Η ομιλία προς τους βουλευτές θα είναι αφ΄ ενός μία απόπειρα του χάσματος που έχει δημιουργηθεί, καθώς κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ο πρωθυπουργός επικοινωνεί μόνο με την αυλή του που τον κρατάει και δέσμιο και αφ΄ ετέρου μία προσπάθεια καθοδήγησης για να μπορούν να μεταφέρουν τον λόγο της κυβέρνησης στις περιφέρειές τους, χωρίς να τρώνε ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εξαλειφθεί από την ατζέντα το Βατοπέδιo και στη θέση του να μπουν η πολιτική και η οικονομία. Γιαυτό και αναφέρθηκε τόσο στη διεθνή κρίση , όσο και στην απόφαση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες (αυτοί που είναι εντάξει με τα δάνειά τους , θα αποδειχθούν δηλαδή κορόϊδα;), να δώσει επίδομα πετρελαίου σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλό εισόδημα και να ενεργοποιήσει το θρυλικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Και μια και δεν είχε να χάσει τίποτα ο κ. Καραμανλής έριξε και την καραμέλα ότι τα υπουργεία και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι ανοιχτά και να ανταποκρίνονται στους πολίτες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα αφήσει όρθιο κανένα οργανωμένο συμφέρον και θα συγκρούεται μαζί τους όπου τα βρει να αντιστέκονται στις δοξασμένεςμεταρρυθμίσεις και μέσα σ΄ αυτές περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα η πώληση της Ολυμπιακής και η εξυγίανση του ΟΣΕ. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη στόχος σ΄ αυτά. Να κατεβούν η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα στους δρόμους, να ενοχληθούν οι νοικοκυραίοι και να συσπειρωθούν πάλι γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και του δημοσίου έχουν καταφέρει να χάσουν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους.

Το τελευταίο κομμάτι του σχεδίου ανάκαμψης του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης προβλέπει να πάρει ό ίδιος όλο το παιχνίδι στους ώμους του, αφού έτσι και αλλιώς αυτός είναι το βασικό ατού της Νέας Δημοκρατίας. Θα αρχίσει να ροβολάει λοιπόν κάμπους και βουνά με επισκέψεις και ομιλίες, όχι μόνο για να έλθει σε επαφή με τον λαό , αλλά και για να αναγκάσει τον κ. Παπανδρέου να κάνει το ίδιο ώστε να φανεί ότι υπερέχει στη σύγκριση. Αυτή την έννοια έχει και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, πού ανακοίνωσε ο ίδιος ότι θα γίνει. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ακόμη ότι η ευγλωτία του και η σκηνική παρουσία του τον καθιστούν «καταλληλότερο» από τον κ. Γ. Παπανδρέου και θέλει να χρησιμοποιήσει τα όπλα του.

Με αυτά και με εκείνα, αλλά και με κάποια άλλα, όπως η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας που θα του επιτρέψει να διανείμει κονδύλια καθώς η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν θα απαιτεί να μην ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από το 3 % του ΑΕΠ, ή και η άσκηση πίεσης στους δημοσκόπους, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι θα «αποκατασταθεί» η ισορροπία στις δημοσκοπήσεις. Οπότε τότε θα κάνει εκλογές, αφού προηγουμένως καταφύγεικαι σε ανασχηματισμό, προκειμένου να απαλλαγεί από κάποια βαρίδια η κυβέρνησή του. Όπως όμως είναι γνωστό, σπανίως τα σχέδια επί χάρτου εφαρμόζονται στην με ακρίβεια πράξη. Πολλοί είναι άγνωστοι παράγοντες κ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.