ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κομματικοί ελιγμοί απειλούν την ουσία στην υπόθεση Βατοπεδίου

10:05 - 20 Οκτ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Θα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό αν η ουσία της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου χαθεί μέσα στα μικροκομματικά τερτίπια και τελικά δεν υπάρξει κάθαρση. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο αυτής της κυβέρνησης και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου, από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες υπογραφές υφυπουργών για να διευκολυνθεί ο κ. Εφραίμ και η Μονή στις άκρως κοσμικές δραστηριότητές τους. Αρα, οι πολιτικές ευθύνες είναι ήδη δεδομένες και πρέπει να διερευνηθεί τώρα αν υπάρχουν και ποινικές.

 Πρέπει επίσης να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματααν κάποιοι χρηματίστηκαν, γιατί το Βατοπέδι επεδίωκε τόση συσσώρευση πλούτου και σε τι στόχευε και φυσικά, γιατί προθυμοποιήθηκαν τόσοι κυβερνητικοί, δικαστικοίκαι υπηρεσιακοί παράγοντες να ...βοηθήσουν.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε κυριολεκτικά από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για να διερευνήσει αν υπάρχουν -που έχει ήδη αποδειχθεί πολιτικά ότι υπάρχουν- πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση. Λόγω «κλίματος» το έκανε, όπως ευθαρσώς, αλλά και με κυνισμό, παραδέχθηκε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν καν... αποχρώσες ενδείξεις περί ευθύνης ή ενοχής μελών της κυβέρνησης. Ετσι κάπως σηματοδότησε και την συμπεριφορά που θα δείξει η Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ δεν συζητεί καντη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε αυτή τη φάση.

Ως γνωστό, τη σύσταση ΠροανακριτικήςΕπιτροπής και όχι Εξεταστικής, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ είναι βάσιμα. Η Εξεταστική Επιτροπή θα αναλωθεί σε ατέρμονες συζητήσεις-δείγμα είναι τα ακατάληπτα που έλεγε χθες στη Βουλή ο απίθανος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης- και αν τη προλάβει το τέλος της Κοινοβουλευτικής Συνόδου τον Ιούνιο, θα υπάρξει παραγραφή. Αν πάλι προλάβει, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα βγουν διάφορα πορίσματα, ένα από κάθε κόμμα. Αρα, μηδέν εις το πηλίκο και εδώ που τα λέμε, έχει δίκιο -αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος- ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να στείλει την υπόθεση στη Βουλή πριν τη δέσει, για να μην ξεφύγουν οι ένοχοι.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θέλει τη σύσταση Προανακριτικής και όχι Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει αν είναι ένοχοι  ο κ. Δούκας, ο κ. Μπασιάκος  και ο κ. Ρουσσόπουλος. Οι δύο πρώτοι έχουν βάλει υπογραφές, ο τρίτος θεωρείται ως ο … «ιθύνων νους», δηλαδή ο συντονιστής του κόλπου. Επί πλέον, οι πιθανές ευθύνες δεν παραγράφονται με τη λήξη της Συνόδου της Βουλής, αλλά αν η πρόταση για τη σύσταση της Προανακριτικής απορριφθεί κατά τη μυστική ψηφοφορία που γίνεται, τότε δεν μπορεί να επαναληφθείπρόταση με το ίδιο αντικείμενο και κατά των ίδιων προσώπων.

Οι ενδείξεις είναι ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα απορριφθεί. Δεν θα την ψηφίσει φυσικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν την υποστηρίζουν ούτε το ΚΚΕ, ούτεο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., για λόγους κομματικού συμφέροντος. Πάγια τακτική του ΚΚΕ είναι κατηγορεί εξίσου τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα πάντα, ίδια είναι η στάση στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και το σημαντικότερο, δεν ενδιαφέρεται τόσο στην ανάδειξη των ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων και συγκεκριμένης κυβέρνησης, όσο στο να καταγγέλλεται το σύστημα μέσα από ένα ατελείωτο μπλα-μπλα στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής. Αντικειμενικά,το ΚΚΕ επιδιώκει μόνιμα να παίρνει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία, αν δεν είναι και αυτός ένας από τους σημαντικότερους στόχους του, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ανάλογα συμπεριφέρεται τα τελευταία χρόνια και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. υπό τον κ. Αλαβάνο, αν και παρόμοια ήταν η πολιτική του υπό τον κ. Κωνσταντόπουλο, απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη. Η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θέλει Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει, λέει, την υπόθεση σε βάθος για να αναδειχθούν και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, μήπως και συνεχισθεί η διαρροή ψηφοφόρων του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τους κ.κ. Αλαβάνο και Τσίπρα. Ευθύνες που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανύπαρκτες και τα άλλα είναι εκ το πονηρού. Ναι μεν, οι κ.κ Δρυς και Φωτιάδης είχαν υπογράψει αρχικά την παραχώρηση της Λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, ύστερα από αποφάσεις δικαστηρίων και επιτροπών, αλλά στη συνέχεια και πριν γίνουν εκτελεστές οι αποφάσεις, ανέπεμψαν πάλι τηνυπόθεση, λόγω παρέμβασης δικηγορικών συλλόγων της Θράκης. Αυτό συστηματικά το αποσιωπούν πολλά μήντια που ασχολούνται καθημερινά με το θέμα, όπως αποσιωπούν και το γεγονός ότι κατόπιν αυτού αναγκάστηκε η Μονή Βατοπεδίου να προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια και ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης σε εξέλιξη, το δημόσιο -επί Νέας Δημοκρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.